13 maj 2007

Molitva

Det känns som ett väldigt öppet mål att gå loss på schlager och svågerpolitik, ja, klart Öststaterna röstade på varandra, men eh, Sverige fick typ alla sina poäng (om man bortser från vårt nya broderland Andorra) från Norge, Danmark, Island och Finland. Ja, Västeuropas dominans är bruten, men ärligt talat var Serbiens låt så mycket bättre än Storbritanniens flygvärdinnor goes E-type, de nästan parodiskt väna irländska folkmusikerna, Spaniens latinopop och Frankrikes galna bidrag (men av ovannämnda är det nog det enda som jag kan se mig själva dansa till, om än ironiskt). Dessutom – om det nu är den med flest grannländer som vinner, hur kunde då Finland ta hem det förra året? För att bidra med ett historiskt perspektiv så tänk på hur det vore om Sverige fortfarande var en stormakt; då skulle i princip alla våra poänggivare ingå i riket. Å andra sidan skulle vi haft fler grannar i Europa. Petter tycker att Skåne ska bli självständigt så att vi ska få ett grannland till, det kanske är en vettig utrikespolitik.

Jag och Petter röstade faktiskt på Marija, och lurade Marie att göra samma sak. Jag tycker att hon hade en grym röst och man måste ju stödja de serbiska systrarna liksom. Blev dock förvånad när hon vann, där satt vi och trodde vi röstade på ett indiebidrag och så tog hon hem det hela. Jag undrar om det bara är i svensk media som låtet har haussats som en lesbisk kampsång? Någon som faktiskt förstår vad hon sjunger? Språka på serbokroatiska? Skulle gärna vilja läsa en översättning av låttexten.

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Så sjukt, vi satt också och sa hela kvällen att vi ar så nyfikna på vad låten handlade om. Det kändes ju oerhört angeläget lixom. Hon hade otroligt stark röst och det skulle kännas väldigt jobbigt om låten typ hade en cherrypieaktig text.

Lovisa sa...

Eller hur, det vore ju grymt om Serbiens flator bröt hetero- och bögdominansen och fick flest röster och vann alltihopa. Men man undrar om det är svensk media som har gått igång på det där med lesbisk kampsång, i internationell press säger hon ju hela tiden att låten handlar om bön? Men hursomhelst hade hon en fantastisk röst!