29 maj 2007

If Augustus ruled the world – Livia ruled Augustus

Drömde i natt att det stormade på Orust och när jag vaknade regnade det ute. Men efter att ha suttit inne och skrivit under förmiddagen slog det om till uteserveringsväder lagom till min och Gustavs lunch, mycket härligt. Fortsatte att skriva under eftermiddagen och ikväll har jag läst och kommenterat Richards uppsats i systemvetenskap. Uppfriskande med något som inte hände för tvåtusen år sedan (upplyste honom om att han ska vara tacksam för möjligheten att intervjua personer som är relevanta för ens studie, mitt arbete hade blivit mycket lättare om man kunde ringa upp det förflutna. Hej Livia, jo det är så här att jag undrar en sak… ).

Imorgon ska jag äta lunch med Hans Kungliga Höghet Prins El Hassan bin Talal av Jordanien.

Frågor på det?

12 kommentarer:

Kristina sa...

Varsta frasigt. Lunch med kunglighter. Kanske kommer frukost med Senior Staff verka banalt i jamforelse. Vad duktigt du skriver pa. Livia ar WAY coolare an systemvetenskap.

Lovisa sa...

Nej, the Senior Staff kan aldrig verka banala. Men kanske kan vi välja in en kunglig hedersledamot? Han ska bli hedersdoktor också, så varför inte?

Anonym sa...

Salve Leaena! Svbeev

Vad är det du studerar egentligen? Har precis börjat läsa din blogg, så det är inte helt klart för mig. Älskar latin. Och precis som dig, är jag barnsligt förtjust i ae diftongen (undrar om alla blir det?).
"homines tenues, obscuro loco nati."

Cura ut valeas!

Linda sa...

Jösses jäklar - frukost med kungligheter! Dock inte mer än rätt att du får lotsa honom genom denna måltid, proffsfrukosterare som du är!
Säger "ja" till kungliga hedersledamöter i Senior Staff - det är ju som helt realistisk och de kan till och med få vara sig själva ju!

Kristina sa...

Here, here!

Lovisa sa...

Salve Casper!
Det är kanske inte helt lätt att klura ut exakt vad jag studerar egentligen, men 60p historia, 60p latin och snart 80p antikhistoria har det blivit. Det är antikhistoriker jag ska bli också, men latinet är ett oersättligt verktyg för det. Och en passion :)

Jag älskar ju ae-diftongen som framgår, men de som föredrar ett medeltida uttal kan ju inte göra det. (Att ae blir ä är förövrigt en av mina främsta invändningar mot att tala medeltidslatin...)

Vad gör du själv? Cura!

Anonym sa...

Tycker att det medeltida uttalet känns väldigt onaturligt, iaf. efter att ha tragglat det klassiska.
Önskar jag kunde läsa 60p! Tyvärr läggs ju latinet i Lund ner nu. Har bara läst 10 poängaren, men pluggar vidare så mycket jag kan på fritiden. Håller för närvarande på med Ciceros "in Verrem" och förbannar mig själv för att jag fortfarande behöver ganska mycket kommentarer för att ta mig igenom en text (hybris). Innan latinet har jag pluggat litteraturvetenskap och ska, är det tänkt, plugga bokhistoria till hösten. Sedan är jag jäkligt sugen på att hoppa på antikhistoria också faktiskt.
Fac ut valeas!

Lovisa sa...

Ja, det är tragiskt att grundkurserna i latin inte ges för tillfället, på många sätt. Jag är tacksam över att jag hann ta de poäng jag ville. Haha, hybris drabbas jag också ofta av, även efter tre terminer behöver man ibland mycket kommentarer och hjälp, trots att man inte alltid vill inse det. Bokhistoria har jag några vänner som har läst, det verkar härligt smalt och specialiserat. Och antikhistoria, jag vet att jag är partisk, men det är världens bästa ämne. Läs det.

Bene vive!

Anonym sa...

Blir inte ae e, i medeltida uttal?

Lovisa sa...

Jovisst, men ganska ofta hör man det uttalas ä i svenskan, speciellt när det gäller genitivformer. Och det är än värre än e.

Anonym sa...

Jo, det är sant, ä är betydligt värre än e. Jag prövade att smaka på ett par substantiv med det uttalet, äckligt! (obs! INTE en ironisk kommentar, så du inte tolkar den som en sådan.)

"praeterea censeo carthaginem esse delendam"

Vale!

Lovisa sa...

Nej, någon passionerad förespråkare av medeltidslatin kommer jag nog aldrig att bli, även om det har sin skönhet det också.