28 februari 2009

Tummen upp

Har precis besvarat ett mail från en trettonårig kille som undrade över fenomenet gladiatorer. Liknande fanmail kommer då och då, the glamour of being antikhistoriker. I vissa fall undrar man om elever faktiskt vill att man ska skriva deras skolarbeten. men just det här mailet var en pärla. Inte bara ställde den unge mannen reflekterande frågor (R, ni kanske kan ha en liten tête-à-tête?), han var också välformulerad och särskrev inte en ändå gång, bara en sån sak. Och någonstans tycker jag att det är fint att en högstadiekille som håller på med gladiatorer väljer att fråga mig istället för någon av mina manliga kollegor.

Tillägg: och han tackade inom loppet av en timme, känner att det finns hopp för dagens ungdom.

27 februari 2009

Kings & queens

På temat klassiskt och ytligt måste jag tipsa om den grekiska hudvårdsserien Kings & queens som nu har kommit till Sverige. Fantastiska produkter med namn som Caspar myrrh, King Midas touch of gold och min favorit, Nefertiti honey & milk. Man vill ju ha.


You don't want no drama

Nu har jag äntligen fått en arbetsdator och Baby Ernst slipper således följa med till jobbet varje dag. Det är något visst med att packa upp en ny Mac, jag hängde över axeln på vår tekniker som kom med den. Dessutom känns det som en nystart; tomt skrivbord och nya mappar. Och givetvis min fina musmatta med matchande kopp. Det passar överlag med känslan av att äntligen vara i kapp och på gång efter en månad då jag mest varit frustrerad.

I samma anda har jag idag lånat böcker och skrivit ut artiklar så att jag kan börja med mina grekiskastudier på allvar på måndag. Nu på eftermiddagen är jag ensam på kontoret och roar mig med att spela pedagogiska ljudfiler på högsta. Det har även varit lite drama då botanikerna på bottenvåningen missade att jag var kvar och således larmade in mig. Hann som tur var stänga av larmet och har även ringt och dubbelkollat det med Securitas. Ska dock snart sätta på det igen och gå härifrån och vidare till teatern för lite mer jobb. Ikväll blir det lugn, jag tänker mig bok och choklad. Kanske bygger jag några små badrumshyllor också, men inte mer än så.

We look so good, we look so good together

Börjar återgå till normaltillstånd igen, dvs inte ett gnälligt tunnelseende: renovering. Visserligen skruvade jag upp hängare i hallen klockan sex igår morse men sedan ägnade jag mig faktiskt åt annat. Hade en mötestät förmiddag under vilken jag bland annat var på mitt första sammanträde med doktorandkåren. Obligatorieavskaffandet slår inte lika hårt mot oss som mot de andra kårena, men jag hejar allt jag kan på dem som arbetar kåraktivt just nu.

På lunchen köpte jag en takkrona. Jag har tittat på den sedan jul, men velat väntat med att köpa tills jag vet hur lägenheten kommer se ut. Den jag köpte igår var det allra, allra sista av den modellen (fick efter hundögon skyltexet billigare). Den är i guld och äkta plast och är mycket fantastisk. Köpte även en blåvitrandig skjortklänning. Jag som aldrig bär plagg med vit botten har tydligen även börjat klä mig som min lägenhet, herregud.

På kvällen hann jag dessutom träffa Tim som mellanlandar i Lund, vilket var en fin bonus.

25 februari 2009

Ironin

Valerio skrev precis att han kommer till Sverige samma vecka som jag åker till Italien. Oddsen för det?

Lösningen

Jaha, imorse kände jag mig gravt bakfull efter sjukdommen, premenstruell och dessutom regnade det. Vad gör man då? Jo, man tar ett djupt andetag, rensar kalendern och bokar in tre aprilveckor i Rom för att sitta på Institutet och läsa inskrifter och kanske ta en kaffe eller ett glas vin med sina favoriter.

Sista ansökningsdag för fakultetens resestipendier är idag (skulle styrt upp det igår, men orkade inte) så under förmiddagen har jag pratat med Institutet, handledare och föreläsare på gemensamma doktorandkursen som jag ska gå och alla gjorde tummen upp. Så nu är ansökan inne och jag känner lyckan i bröstet. Tre veckor. Rom.

Frånvaro

Förlåt för min tystnad, inte bara här utan även annorstädes. Jag har renoverat, jobbat och varit sjuk. I söndags fixade föräldrarna och jag fram tills lunch då jag vinkade av dem. På eftermiddagen satt jag i styrelsemöte på teatern som jag, likt typ allt annat, har försummat på sistone och på kvällen fortsatte jag att måla. I måndags jobbade jag, målade vidare (Colorama öppnar sju på morgonen för yrkesmålare, men man kan få komma förbi även som amatör och hinner således en strykning innan jobbet) och klippte mig. Trodde att Emma skulle skälla på mig för att jag låtit mitt hår förfalla till Kristina Lugn-stadiet, men hon hade också köpt lägenhet så vi pratade inredning istället.

På kvällen blev jag plötsligt akut magsjuk (vilket jag aldrig blir, jag äter ju inte kött som jag kaxigt brukar säga) och var tvungen att vara hemma igår. Orkade koppla in TV:n och titta på Skid-VM men var sedan tvungen att sova i ett par timmar och varken arbete eller renovering kunde utföras. Luther sa åt mig att jobba hemifrån, mamma sa åt mig att vila. Mamma vann.

Idag mår jag bättre, har varit på kontoret hela dagen och försöker komma i kapp. Lovar att bli mer kommunikativ snart.

21 februari 2009

Batman goes country living

Är mildare idag, mest för att jag sov mina åtta timmar i natt. Det där med att jag då och då gråter är enbart beroende av trötthet, det är så jag reagerar. Åkte imorse ut till IKEA, igen, (familjen gör nämligen det här utan bil) som hade hittat min säng och körde hem den direkt, tillsammans med den bokhylla jag glömt köpa, snällt nog. Passade även på att införskaffa mer färg och ett ännu längre rollerskaft. Visst är det en fröjd att ha 3.30 i tak, men inte är när man ska måla bakom en garderob som inte går ändå upp och de härliga sekelskiftesväggarna är ojämna och visar sig suga upp tre gånger så mycket färg som normalt.

Ibland när jag har begåvningsångest tänker jag att jag ska bli hantverkare för att aldrig mer behöva betvivla min strålande förmåga att författa en vetenskaplig avhandling. Men efter att ha mönsterpassat en rosentapet så tar jag tillbaka samtliga tankar i den riktningen.

Lägenheten börjar sakta ta form (för otåliga mig är detta en fantastisk prövning; spackla vägg. torka. tvätta vägg. torka. måla vägg. torka. måla vägg. torka) och även om det är mycket kvar glädjer det mig att se, det blir till och med bättre än vad jag trodde. Petter som var här för att träffa mina föräldrar påstod att jag i min outfit ser ut som en liten effektiv och lätt aggressiv batman och ungefär så känner jag mig nu. Har träningsverk efter att ha burit så mycket, jag måste ju visa att jag kan bära minst lika mycket som transportkillarna har således burit exempelvis fyra bokhyllor själv.

20 februari 2009

Fröjd, my ass

Började jobba vid ungefär sex imorse. Åkte sedan ut till IKEA, tillbaka till Lund, cyklade till väster, köpte färg och tillbehör, mötte inte föräldrarna vid tåget då de redan hunnit hit och fortsatte sedan att spackla och måla lister. Därefter visade det sig att tapeterna kräver tapetlim och inte tapetklister (stor skillnad, tydligen) vilket inte var vad jag hade köpt. Där någon gång började jag bli trött och gick för att hämta sushi för att inte behöva visa mig på lokal iförd mina målartights och t-shirt från Folktandvården med trycket Stor i käften. Den korta stund jag var borta levererades mina beställda möbler och då min sängstomme kom som två paket istället för ett stämde antalet kollin, men varken mina föräldrar (som inte visste exakt vad jag beställt) eller chauffören reflekterade över att själva madrassen saknades. Så nu har jag alltså enbart en sängstomme och en extramadrass och föräldrar som bor på hotell. Kort därefter insåg jag att jag räknat fel när jag planerat min bokvägg och att det saknas 40 cm bokhylla. Antal gråtattacker relaterade till trötthet: 3.

Hann i alla fall förbi Karin en sväng för att äta tårta och gratta henne samt få låna två borrmaskiner (en vanlig och en betong). Nu är det midnatt och jag ska bara måla en fönsterkarm till. Hoppas det går smidigare imorgon.

19 februari 2009

Fröjden

Har följt ambitionen även idag och åkte efter jobbet ut till IKEA där allt gick mycket smidigare än sist och inga trötthetstårar brände bakom ögonlocken. Ikväll har jag målat de väggar som gränsar till den som ska tapetseras och ja, så här på större yta visar sig färgen vara den perfekta babyblåa. Lägenheten kommer nästan att bli en parodi på mig själv men ack så ljuv.

18 februari 2009

Mindre gnäll

Bra saker under eftermiddagen:

* Har hittat en frågeställning att arbeta efter när det gäller det hellenistiska. Vet inte om jag förmår svara på den, men nu har jag åtminstone en infallsvinkel.
* Äntligen kan jag börja läsa distanskursen!
* Fredrik har gått igenom hur han lade upp den undervisning jag i vår ska ta över samt gett mig sina powerpoints och varit trevlig i största allmänhet.
* Beslut om att ta det lite lugnt då min stressnivå tydligen inte är lika hög som brukligt.

I enlighet med nedan deltar jag inte i filmkväll på jobbet utan målar istället golvlister.

Prima Porta

Igår lyfte jag huvudet från mina böcker och förvandlades till den poppiga antikhistorikern och hade ett möte i Second Life tillsammans med Stefan från Humlabbet och Niccolo i Californien. Han visade vad han hade gjort och var synnerligen generös med att låta mig få tillgång till modeller och filmer och tipsade om bra litteratur.

Att virtuellt gå omkring i Prima Porta var nostalgi galore, speciellt då jag samtidigt pratade om siten med någon som också tillbringat mycket tid där. Det här är nog bara intressant för två läsare, ni vet vilka ni är, men vi diskuterade allt från katten Livia till det lilla museet och vissa representanter för den lokala arkeologin på platsen. Fantastico!

Gnäll och en lösning

I måndags var jag verkligen så trött och gnällig, en kombo som ledde till att jag regregerade till en femårings nivå, ocharmigt nog. Kan ju inte riktigt tåla mig när mina tidsplaner rubbas av omgivningens rutiner. Färgproverna som jag hetscyklade ut till väster genom snön för att köpa såg inte ut som jag ville (men det gör de nu, uppmålade och sedda i dagsljus), att få hem möblerna från IKEA skulle ta mycket längre tid än jag trott (om man inte styr upp deras transportservice vilket ingen upplyste mig om när jag höll på att börja gråta av trötthet på kvällen och allt skulle beställas från centrallagret) min inköpta återvinningsback gick inte in i skåpet och taklampan passade inte i kontakten. Kort sagt, jag hade bestämt mig för att få allt klart på två veckor men omgivningen vägrade att samarbeta. Lunchade med Petter som försökte förklara det där med att inte alltid få sin vilja igenom, det gick la in sådär.

Men nu djävlar ska det ordna sig. Tapeterna kom en vecka tidigare så på fredag kommer mamma & pappa ner och hjälper mig att sätta upp dem. Tills dess ska allt vara spacklat, målat och klart. Ägnade lunchen åt att köpa listfärg och hämta ut min Jetsondyna (tänk dansk design möter mig – oheligt men härligt) och planerar att tillbringa all vaken tid med arbete och inredning.

Då det tydligen behövs: jag vet att Bruno Mathsson inte är dansk. Det innebär dock inte att man inte kan associera en produkt till dansk design. PK & Wixe, släpp det.

Till alla andra läsare: vi gillar varandra egentligen.

16 februari 2009

Fägringen

Sitter och försöker förstå århundradet efter Alexander, men känner mig mest förvirrad. Min kollega som jag delar rum med jobbar även i Malmö och jag har sålunda hittills aldrig träffat henne. Däremot har jag nu ägnat två veckor åt att titta på den ihoprullade Alexanderplanschen som ligger i hennes bokhylla. Varför är den inte uppsatt? Känner att en blonderad Colin Farrell är vad som skulle ta mig igenom slaget vid Raphias orsaker och konsekvenser.

15 februari 2009

Let's play house, baby

Idag blev två semispontanbesök inställda av olika orsaker, vilket var tråkigt men gav mig möjlighet att stilla mitt uppdämnda behov av att gå omkring i blå velour och packa upp lådor, lyssna på Elvis och podsändningar. Hann även med att tvätta och gå en långpromme innan jag mös framför Mia & Klara. Nu ska jag sova, det är ju en arbetsdag imorgon också. Är så tacksam för att jag faktiskt längtar lite efter den istället för att känna söndagsångest.

14 februari

Igår fyllde Bella & Gustav ett år och namngavs ute på Östra Torn. Det var alldeles lagom finstämt och avslappnat på samma gång, fick inspiration till Baby Hjördis ceremoni. Som gudmor to be känner jag att det inte är läge att bli varken pekoral eller vulgär då, två saker som annars ligger mig nära.

Efter namngivningen följde Frida och Håkan med mig hem för vin och planering av vårens teaterverksamhet. Det är dags för Klotet att börja rulla igen. När Håkan fortsatt ut i natten fortsatte Frida och jag att dricka ännu mera vin och prata vidare.

Därefter ägnade jag mig inte åt valentinromantik, men väl åt passionen.

14 februari 2009

Don't go wasting your emotions

Det var en fantastisk match igår! Arenan var fullsatt och Babyhawks krossade AIK med 6-2 och publiken stod upp och klappade till och med i boxplay. Det enda som är lite tråkigt är att det märks att det inte finns en hockeytradition i Malmö då klacken inte är det minsta innovativ och lagets ekonomiska situation avspeglas i bristen på pausunderhållning (till skillnad från Frölunda som glatt brukar hyra in Team Suprise som har vunnit både EM och VM som underhållning. Kul, och lätt sexistiskt som alltid när det gäller hockey) och programblad. Men igår var det ren kärlek mellan publik och spelare. Inga pengar, bara hjärta - klackens bästa.

När jag kommit hem till Lund igen ringde Petter och hetsade om schlager, guldoutfit och drinkar som jag således bytte Arenans hårdrock mot. Åkte tillbaka till Helsingkrona igen där jag hann dansa en dryg timme innan de stängde. Ibland är den utgången den bästa, när man på kort tid bara går all in. Dans, dans, dans och lite utsmetat lipgloss innan vi samtalade oss hem.

13 februari 2009

Hockeyhjärta

Ikväll är det dags för mer hockey! Jag, Emma, Anna & Anders ska åka till Malmös nya arena för att se MIF-AIK. För en gångs skull i Malmösammanhang är det slutsålt och jag är mycket pepp på att se livehockey. Det enda problemet är vilket lag jag ska hålla på (man måste alltid hålla på ett lag).

Jag tycker verkligen inte om Malmö. Men det Babyhawks har lyckats med är riktigt roligt, även om man kan undra varför det krävdes ett konkurshot med spelarflykt som följd för att tränaren skulle inse juniorernas potential. Köpelaget har fått ett hjärta, och det håller jag på. Sedan vill jag givetvis att Malmö ska spela i Elitserien igen så att jag kan se Frölunda komma ner och krossa dem. Även tanken på en kvalmatch mot Rögle lockar (då jag i och för sig kommer hålla på Rögle, men ändå). Ja, jag kommer nog att heja på Malmö ikväll, för att hålla på AIK är inte ...okej.

Bonusfakta: AIK var det lag Frölunda mötte första gången jag var på hockey i Scandinavium. Frölunda vann.

Just a four-letter word

Har läst seminarietext och varit på seminarium. Det är klarsol utanför fönstret och jag ska nu återgå till hellenismen. Igår interimvaldes jag till två nämnder, mindre än två veckor tog det innan jag var tillbaka i fakultetsarbetet.

Men det var inte alls det jag tänkte skriva om, nej, jag tänkte skriva om när man blir glad för det lilla. Ibland räcker det med några få ord.

12 februari 2009

Resultatet

Åh, jag älskar hockey! Jag älskar macho nachos, öl och känslorna och jag älskar när Frölunda vinner med 4-1. Matchen var riktigt bra med högt tempo och två lag som växlade chanser. Frölundas seger berodde framförallt på Holmqvist övertygande målvaktsspel och att laget satte sina chanser vilket bådar gott inför playoff. Och återigen; att Jonas Johnson plockade ner skridskorna från hyllan igen när laget behövde honom är så himla fint. Johnsonligan!

I slutet av första börjde Jacob skylla på målvakten och säga saker som vi skåningar står med båda fötterna i myllan medan jag ordvitsade (Lars Eller gjorde mål och ni förstår ju själva vad det inbjöd till) och i början av andra diskuterade jag med den blivande läkaren var ryggen egentligen får anses börja i samband med tacklingar medan Johan försökte hålla sig neutral. Imorgon är det dags igen, då blir det livehockey i Malmö. Härlo.

Jag är en sådan man ibland, vill bara dra på mig wifebeatern och luta mig tillbaka.

Men du är ju antikhistoriker?


Det är snödis utanför fönstret, jag har Kristina Lugn-frisyr och känner mig som en brittisk skolpojke från fyrtiotalet när jag läser om elefanter i Miles gloriosus. Ikväll ska mina arkeologkollegor se Ice Age 2 men det ska inte jag ty jag ska se hockey på lokal. Således har jag kommit ut som hockeyfan även på jobbet vilket är lika roligt varje gång, är det verkligen så otippat? Ser framemot kvällens prestigemöte mellan Frölunda och Rögle och spår promenadseger för indianerna.

11 februari 2009

All walls are great, if the roof doesn't fall

Idag har jag varit på möte med Bodil på Institutionen som har startat ett närverk för visualisering och VR-teknik vilket var mycket inspirerande och bra. Roligt att inte vara själv om att vilja förena det med, i dubbel bemärkelse, klassisk forskning.

Efter att ha varit tillbaka på kontoret en sväng hoppade jag vidare i snön för att luncha med rara Carin. Vi insåg att man faktiskt får lov att umgås med sina vänners vänner om man vill (Marie, du hade givetvis varit välkommen om du inte varit i Göteborg!) och gjorde således så. Efter att ha lunchat, pratat och tittat på örhängen ägnade jag resten av dagen åt att läsa.

Satte Dvärgen på shuffle när jag gick till jobbet imorse och plötsligt spelades I've seen it all med Thom York och Björk från Dancer In The Dark som är en av de absolut sorgligaste filmer jag vet. Jag har gråtit bort all mascara varje gång jag sett den, men duetten får ändå bli dagens låt.

Bildbevis

Det här är den bästa bild jag lyckas hitta, men den gör verkligen inte tapeten rättvisa. Ni får försöka föreställa er.


10 februari 2009

Toile de Jouy

Åh, jag älskar Engelska Tapetmagasinet. Har nu valt tapet och ni kommer säkert skratta men min köksvägg kommer prydas av en skapelse av Ralph Lauren. Mitt västkustarv goes småborgerlig. Men den är fantastisk! Grafiska rosor i offwhite mot en ljusblå bakgrund, toile de Jouy! Problemet är att den bara finns i Göteborg och att få ett tapetprov tar tre veckor, lika lång tid som tapeten tar att komma hit (logiskt nog, de kommer ju från samma ställe). Mamma och pappa kommer ner och hjälper mig att tapetsera (måla kan jag, men jag vågar inte lära mig mönsterpassa en tapet för första gången i mitt kök) och tills dess hade det varit bra om jag hade målat alla ytor som ska målas. Men jag kan ju inte köpa färg om jag inte vet exakt vilken nyans tapeten har (och det kan man inte avgöra utifrån bilden på hemsidan), moment 22 all the way baby (nej, jag tänker inte först beställa ett tapetprov och sedan vänta tre veckor till, jag tycker tre veckor är lång tid). Om det inte hade varit för den fantastiska personalen på Tapetmagasinet som utifrån min valda tapet tog sig tid att noga gå igenom vilka färger som matchar och ge mig koden till dem, trots att jag inte kommer att köpa färgen där utan här i Lund. Mycket god service med tanke på att jag trots allt bara beställde två rullar.

Blötsnö

Här tror man att man har uppnått någonslags nivå och så inser man att man i fråga om seleukider är närmast gymnasial i sin kunskap. Kul. Men jag har i alla fall kommit lite längre i eftermiddag.

Klockan är nu snart halv sju och jag ska lämna ze office och bege mig till Johanna för styrelsemöte och semlor med Sällskapet. Därefter har jag inbokad älttid med Emma och Jo, queens of ält. Nej, jag gillar inte heller att älta, men så länge det här djävla manssamhället inte kan bete sig är det nödvändigt. Är dock inte helt sugen på blötsnösituationen utanför fönstret.

Meet you at the statue in an hour

God förmiddag! Har hittills läst två artiklar, målat naglarna och kommit in i tiofikarutinen. Ska snart hoppa iväg till ett möte med humlabb och handledare. Måste säga att min idé med att involvera 3D-modellering i avhandlingsarbetet har tagits emot över förväntan.

Ser för övrigt ut som Gulletussan idag då jag bär korta svarta shorts till höga stövlar. Insåg vid flyttpackandet hur mycket kläder jag har som jag aldrig använder, så idag fick den bruna stickade tröjan med rosettknyt åka på för första gången på länge.


09 februari 2009

Tempus fugit etc.

Typiskt dålig sak att göra: glömma datorsladden på jobbet. Ye well, då kanske jag får läst något ikväll. Känner mig lätt stressad över att en hel vecka har gått utan att jag har fått gjort något. Okej att jag först idag fick en arbetsplats, fortfarande inte har en dator men däremot haft tusen praktiska saker att styra upp men ändå. Så går en vecka från min tjänst och kommer aldrig åter, typ. Dock är det en vecka från mina kurser som gått och inte från avhandlingen vilket känns skönt. Har även blivit officiellt välkomnad vid institutionsmötet samt har haft två viktiga och bra samtal med först Åsa och sedan Eva så allt känns ändå ganska lugnt.

Nu ska jag klämma en flyttkartong till och sedan fortsätta att läsa artiklar. Sedan är det nog läge för en långpromenad, blev helt stressad över att behöva fatta beslut i tapetfrågan, och då gillar jag ju ändå att bestämma. 

Step into my office, baby!

Ett snabbt hej; har nu fått nycklar till mitt kontor om än ej någon dator, men Baby Ernst är troget med mig. Det är trivsamt. Jag sitter bredvid fikarummet och har till och med någon slags utsikt. Just nu funderar jag på hur jag ska inreda och om det är oartigt mot min rumsgranne att byta ut de gröna gardinerna på min sida av rummet? Är det överhuvudtaget någon annan som byter ut gardiner? (De är alltså random upphängda här och ingår inte i någon inredningsprofil, hoppas jag inte i alla fall, av minst två skäl.)

Är vidare lite sugen på en ljusblå poster med trycket Keep calm and carry on från Petrified in Pink som Melinda tidigare bloggat om och någon trevlig växt, hittade en kruka i form av en amfora när jag flyttade, kanske skulle jag plantera en murgröna i den och ta hit? Och så det fina kittet jag fick av The Senior Staff såklart. Blir nog bra detta.

07 februari 2009

Härligheten

Gårkvällen var härlig. Jag har inte packat upp mitt barskåp än, men hittade en flaska rom (min bästa drinksprit) och en härligt vulgär liquore con fragoline di bosco i en låda med husgeråd och invigde således min nya blender med att göra smultron daiquiri innan jag gick till Grand för fler drinkar med brudarna. Vet ni hur smarta tjejer det finns på Område HT? Jag häpnar varje gång.

Efter att ha firat min första arbetsvecka med paraplydrinkar som sig bör gick jag och Petter på premiären av Tvivel som var så gripande att min salongsberusning helt rann av mig.

Ikväll blir det fortsatt härligt. Snart kommer Johanna förbi för fika, sedan Emma och i eftermiddag Marie och Pepe som jag ska äta middag med innan Petter ansluter för drinkar och gemensam färd till Carins födelsedagsfest. Blev så nöjd med mina smultrondrinkar igår att jag just nu tinar fler bär i en av mina ljusblåa Margarethaskålar. Det känns så fint och bra att bo på en adress folk spontant har vägarna förbi.

Hoppas alla har en fin lördag. Pusshej.

06 februari 2009

Sexigt

I min forskarutbildning ingår ett antal obligatoriska kurser, bland annat en om den grekiska kulturvärlden som jag ska läsa nu i vår. Eftersom jag rimligtvis inte kan lära mig allt om det grekiska på så kort tid har jag och Eva diskuterat vad min kurs ska handla om och kommit fram till att att det vore bra för mig med en hellenistisk inriktning.

En rädsla jag har är att stanna i min säkerhetszon och vinkla allt jag gör mot det jag redan kan. Exempelvis hade jag kunnat välja att låta kursen kretsa kring maktdemonstrationer i det ptolemaiska Egypten runt 30-talet f.Kr. och hur romarna i sin tur tog efter deras uttryckssätt eller något liknande som jag känner mig trygg med. Men då kommer jag som färdigt doktor inte kunnat något som inte är relaterat till det augusteiska och hur osexigt vore inte det?

Samtidigt är det ju bra om min kursläsning på något sätt har anknytning till avhandlingen så igår hörde jag mig själv glatt föreslå att jag ska fördjupa mig i de områden jag längre fram ska göra fallstudier om och studera deras historia genom hellenismen fram till Augustus' maktövertag. Så nu sitter jag här och läser in mig på seleukider i Judeen, Mindre Asien och kring Bosporen, något jag kan ytterst, ytterst lite om. Det känns svårt, men bra.

05 februari 2009

Avklarad torsdag

Efter att jag och prefekten prövat ett antal nycklar med nedslående resultat insåg vi att det nog är lika bra att vänta med arbetsplats till på måndag. Så idag har jag istället suttit i biblioteket och påbörjat inläsning av hellenismen (rolig bonusfakta: min gamla mentor Marie från den första trevande a-kursen i historia blev fast anställd bibliotekarie samtidigt som jag började doktorera, the power of HIS 211 ht. -02) när jag inte har haft handledning, fyllt i det sista i studieplanen och styrt upp allehanda småsaker.

Bestämde mig efter moget övervägande att tacka nej till ett stort uppdrag vilket känns både tråkigt och skönt. Men den lilla tid som kommer bli över den här terminen efter kursläsning och undervisning vill jag lägga på min avhandling, längtar jag efter att få lägga på min avhandling, så det är nog till det bästa.

Ikväll har Petter varit här på spontanbesök på väg hem och nu ska jag dricka upp mitt te och sedan sova. Eventuellt ska jag bara maila och be att få en kopieringskod först, så jag inte glömmer det.

Latinfestival

Åh, att anordna en latinfestival är so much fun, speciellt när folk tror att man annordnar en festival med latinomusik. Snälla, snälla darlingissima Moissima, kan vi inte lägga 19 000 på att hyra in Tropicana och föreställningen De Cuba para el Mundo?

04 februari 2009

Utmanad

Blev utmanad av darling Charlotte att visa bild nummer sex i mapp nummer sex och här kommer den:


Bilden, nummer sex i mappen med det fantasifulla namnet Blandat Italien -06, kommer från en utflykt jag åkte på i samband med att jag bodde i Monteleone Sabino, en fullständigt galen och underbar bergsby norr om Rom där jag tillbringade några veckor sommaren 2006 med att gräva ut ett tempel tillägnat gudinnan Feronia. På bilden besöker vi en av grannbyarna och byggnaden vi tittar på är nuförtiden ett ganska så snitsigt apotek.

Nu var den här bilden påfallande rumsren, men apropå det har jag en fråga: någon (min datorguru Kristina?) som vet om man kan lösenordsskydda ett iPhoto-album? Det hade på förekommen anledning kunnat varit bra.

Hej Uppsala, vad hände med det moderna IT-samhället?

Alltså, vad är det med Uppsala och inloggningsuppgifter? Om man har tappat bort dem man fick för länge sedan finns det enbart ett alternativ som inte innebär att man är på plats (vilket man inte är eftersom man går en distanskurs av en anledning) och det innebär att man skickar in en blankett per post och sedan mottar svar på samma sätt, en vecka senare. Bra där.

Planen

För att sammanfatta vad jag ska ägna de kommande åren åt så ska jag studera olika aspekter av nätverk och lojalitetsförklaringar under augusteisk tid med Livia Drusilla som utgångspunkt. Den övergripande frågeställningen rör Livias roll som vän och beskyddare inom ramen för det romerska klientsystemet och vilka uttryck den kunde ta sig; vad förväntades hon göra, vad förväntade hon sig av sina klienter? Frågeställningen ska jag försöka besvara på olika sätt, bland annat genom att först identifiera ett antal sammanhang inom vilka Livia hade möjlighet att agera politiskt och sedan studera dem. Därefter kommer jag att vända på frågan för att få svar på hur de som stod under Livias beskydd valde att visa sin lojalitet. Som avslutning kommer jag att studera de präster och prästinnor som ombesörjde kulten av den gudomligförklarade kejsarinnan för att se hur väsentlig den levande personen Livia var för sina nätverks existens. Därmellan kommer jag att ägna mig åt allt från epigrafik till 3D-modellering och förhoppningvis njuta av lyxen att verkligen få leva ut all min nyfikenhet inför ett ämne.

Just nu

Ambitionen att försöka fokusera på en sak i taget höll i ungefär fem timmar, men herregud vad pepp jag är och liksom, vem försökte jag lura? Till våren ska jag alltså fördjupa mina kunskaper i grekiska (vilket lär bli en pärs, filologi har aldrig varit mitt begåvningsområde), läsa en kurs på temat hellenism, gå områdets gemensamma doktorandkurs, börja skriva på avhandlingen vilket helst bör mynna ut i en artikel och så har jag idag tackat ja till ett större och ett mindre uppdrag samt gått med i ett VR-nätverk. Check.

Annars har dagen mest handlat om praktikaliteter: jag har fått ett arbetsrum men ingen nyckel då Johanna som jag ärver rummet av är i Stockholm med sagda nyckel, jag har invigt min nya mailadress, fått en rundvandring i huset, hälsats välkommen av alla, fyllt i lite fler papper, lärt mig hur intranätet fungerar, haft samtal med prefekten, klappat på mitt nya postfack, läst allehanda riktlinjer, policy och planer (skadad som jag är av allt kårarbete läser jag på allvar alla dokument jag ombeds att titta på, inklusive Universitetets sjuttiosidiga hej och välkommen-skrift) och så är en dator beställd. Jag fick välja mellan Mac eller PC, deo gratias, hade aldrig orkat leva med en PC igen. Once you go Mac, you never go back.

Wo-hoo, nu mailar prefekten mig till biblioteket; de har hittat en nyckel! Ttfn!

03 februari 2009

Kär

Efter mötet med Eva gick jag till teatern för att jobba undan lite där och sedan skyndade jag hem. Det här med lägenheten är som att vara förälskad; jag vill bara vara hemma och umgås med den. Jag lägger mina principer åt sidan och erkänner: jag älskar att äga.

Nu börjar det

Idag började jag doktorera i praktiken och inte bara på pappret. Nu ska det inte bli pekoral men jag är väldigt tacksam över att aldrig ha släppt drömmen om att forska i antikhistoria trots att det är världens smalaste val att göra. Hade ett första inledande samtal med Eva som är min handledare. Vi diskuterade min studieplan; vilka kurser jag ska läsa och när, vilket kapitel jag vill börja skriva, undervisning, uppdrag, utlandsvistelser och tusen praktiska ting. Hon är så smart och bra och har dessutom stor förståelse för hur jag vill ha det så jag känner mig helt lugn trots att jag fick ett anfall av prestationsångest imorse. Från att ha varit den duktiga och ambitiösa studenten som fick doktorandtjänsten är det plötsligt upp till bevis igen; kommer jag att bli den lyckade doktoranden? Försöker släppa de tankarna och istället fokusera på passionen. Kände idag hur jag har saknat att ha antiken på heltid i mitt liv och att jag verkligen är nöjd med mitt ämnesval. Det är en otrolig förmån att få ägna fler år åt att fördjupa sig i något man har valt helt själv. Kanske förtjänar mitt projekt ett eget inlägg, till er som inte känner mig personligen och därmed faktiskt inte vet vad jag ska skriva om?

Utandning

Har hittat min kalender, TACK GUD. Hej och välkommen tillbaka livet!

02 februari 2009

Kanin

Här sitter jag på köksgolvet och tänker på mitt badrum. (Inte för att jag är emo och sitter på golv och elskåp, utan för att vara nära bredbandsuttaget.*) Det är den delen av lägenheten jag är minst nöjd med (och då är jag toknöjd med resten, så det är rätt lugnt) och ska spara pengar och renovera. Men just nu lever jag med en ljusgrön matta med en matchande kakelrand. Inte alls sekelskifte, snarare straight outta 80-talet. Men sen insåg jag att mitt tänkta duschdraperi med rosor faktiskt matchar och nu funderar jag på att inreda badrummet i ljusgrönt och rosa, med vissa ljusblå inslag. Är ganska neutralt inställd till grönt och gillar egentligen rosa, jag är bara lite sur på färgen för att den alltid fanns på alla saker jag önskade var blåa som barn. Vad tror ni? Det skulle vara som ha ett eget litet Liseberg på bekvämt avstånd och det kanske vore välbehövligt med en kontrast till allt blått och vitt. Har trots allt lovat Suss att inte skaffa ett Lexingtonhem.

* Gustav, nu ljuger jag lite som du vet. Jag gillar egentligen jättemycket att sitta på golv och lär dig gärna någon dag, eventuellt vid det där spontanbesöket.

I can't live if living is without you

Jag kan inte hitta min kalender. Jag har letat på alla tänkbara ställen: i min handväska, i väskan med saker jag behöver ha tillgängliga och i lådan som jag hetspackade full med grejer från mitt skrivbord, men den är ingenstans. Jag kan ju rimligtvis inte ha glömt den då jag lämnade rummet kliniskt rent, men kan jag ha tappat den? Genomled ett planeringsmöte utan kalender, men måste ha den imorgon då jag ska planera hela min vår. Den är liten, guldfärgad och kommer från Ordning & Reda, ingen som har sett den?

Mormor

Jag står i mitt vita kök och diskar mormors rosenservis iförd diskhandskar och känner mig precis som just mormor. Till hennes begravning kom den fina, fina personalen från hennes gruppboende och gav oss alla varsitt kort på henne för att vi skulle minnas hur hon var när hon levde. Det ska jag rama in och ha i köket. I mitt rum däremot ska jag ha filmstjärnekortet från hennes heydays i Stockholm då hon gick på premiärer iförd knallrött läppstift, lagda lockar och med ett champagneglas stadigt i handen. Detta var enligt mormor en uttalad anledning till att hon valde att gifta sig sent. De två korten sammanfattar henne väl, precis som programmet från hennes begravning. På framsidan hade min kusin målat hennes blommiga förkläde som symboliserar trygghet för oss barnbarn och på baksidan hade jag skrivit en dikt om hur jag älskade att höra hennes filmstjärnehistorier. Jag lovade mormor att aldrig gifta mig med någon som också vill göra akademisk karriär. Du ska ha en hemmaman mitt hjärta.

Måndag

I egenskap av allmänt slarvig människa (jag städar inte, jag pyntar) är jag just nu sjukt stolt över att ett rum städat av mig klarade en inspektion. Nu ska jag försöka förstå varför mitt ena element inte fungerar (det är minusgrader ute och kallt i lägenheten. Älskar mina valvfönster, men de är inte direkt täta), ringa Engelska Tapetmagasinet och fråga varför vildrostapeten inte finns på deras hemsida, korrläsa en text, arbeta lite med teatern, bocka av listan med stjärnmärkta mail och tvätta håret. Därefter ska jag fortsätta att packa upp lådor och i eftermiddag ska jag på möte med de andra föreläsarna på kursen jag ska undervisa.

Pratade precis med Daniel då jag imorse kom att tänka på den gången för flera år sedan då han sa att jag skulle passa perfekt att bo precis dit jag nu har flyttat. Det var fint.

01 februari 2009

Första natten

När vi gick hem från Johannas mycket härliga drinkkväll snöade det. Imorse när jag vaknade i lägenheten för första gången var det helt pudrigt ute. Jag gick till Åhléns för att införskaffa ett par nödvändigheter och mös åt att det ligger ett stenkast bort.

Annars har jag ägnat dagen åt flyttstädning. Jag har tvättat fönster i snöblåst, handskurat lister och tyckt synd om mig själv. Mina händer ser ut som de gör efter en grävsäsong; alla naglar har gått av, huden är torr och jag har nästan utvecklat valkar. Förstår plötsligt poängen med diskhandskar.

Nu sitter jag på köksgolvet, dricker te och ska skriva klart en sak som det är dödslinje på idag. Har som tur var inte mycket kvar. Trött, men också mycket nöjd, så skulle man kunna beskriva mitt tillstånd just nu.