30 september 2007

Dagens filmtips

Idag har jag, Gustav och Anna-Karin sett den fantastiska filmen Tre Solar som var så dålig på så många nivåer. Tänk er en blandning mellan Sveriges skådespelarelit, en regissör med gigantiskt Bergmankomplex som mest liknar filmstudent med djupa ambitioner, grova historiska felaktigheter (de pratar om länderna Italien och Tyskland och Rolf Lassgårds karaktär Torben Barberare kan inte en enda psalm men däremot Vyssan lull. Vi funderade på om det inslaget var med eftersom Sven-Bertil Taube krävde att royalties skulle ticka in till hans pappas dödsbo för att delta), rekvisita från kursen experimentell arkeologi, en dialog hämtad ur ett diskbänksdrama (bäst var när hela Kjell Bergqvist aka Joel Fiskares familj har dött i pesten och repliken så du är ledsen, jag ska tala om för dig vad ledsen är sägs), peruker som Joey Tempest ratade redan på 80-talet, Mikael Persbrandt som är hög större delen av filmen och en fruktansvärt otrovärdig dialog som gör att man skrattar även under de egentligen djupt tragiska scenerna, allt till tonerna av fantasyflöjter som sveper över det konstant rödtonade landskapet…

What came before he shot her

Efter examenshögtiden gick jag och köpte Elizabeth Georges senaste bok. Jag tycker annars inte om deckare och thrillers för vad är poängen med att bli rädd? Morden i Midsummer och kommissarie Lynley är ungefär vad jag tycker är trivsamt. Och efter förra boken som slutade med att min favoritkaraktär Lady Helen dog (dog!) så var jag så arg att jag lovade att jag inte skulle läsa uppföljaren, men jag kunde inte hålla mig. Eftersom jag alltid läser sista sidan först så visste jag dessutom om att det skulle sluta så redan från början. Men igår bröt jag mitt löfte, köpte ett stort doftljus, svepte in mig i en ljusblå filt och började läsa Innan döden kom.

Nomina omnia et nomina adiectiva tua in genere et numero semper congruant!

I går var det område humaniora och teologis examenshögtid, den allra första! Jag var där framförallt för att gratulera Martin och lyssna på hans tal och var mycket nöjd med inte bara det utan hela med hela tillställningen. Kåren har arbetat ett par år nu för att den ska bli av och när jag väl satt där i universitetshusets aula så insåg jag att det där med examen är något stort i sig, inte bara ett steg på vägen. Ser framemot att själv få ta emot diplomet om ett år och blev rörd när dekanen sa att hon önskade att hon fick vara den som gav det till mig. Tekniskt sätt har jag redan en magister i antikhistoria, men har inte tagit ut den än utan väntar tills den kan kompletteras av en kandidat i latin. Men då me hercle skall jag sitta där längs fram i bänkraden och diplomeras.

Klubbkväll

I fredags kom Martin ner från Stockholm, mycket roligt att se honom igen! Vi åt lunch tillsammans med Marie och uppdaterade varandra. Sedan ägnade jag mig åt allmänt fix (ansökningar, Augustus) och därefter var det möte med lärarförslagsnämnden. När det var slut strax innan sex var jag trött och seg och insåg plötsligt varför vuxna människor tycker att fredagsmys är en lagom ansträngande aktivitet att avsluta arbetsveckan med. Men med hjälp av en powernap, en favoritklänning och mycket mousserande så var jag pepp igen. Planerna för fredagskvällen inkluderade två förfester, tre klubbar och en hemmafest och till och med jag insåg från början att det inte skulle gå. Det jag hann med var vin på Linas underbara balkong på elfte våningen, Tomboy och Neo. Tråkigt att missa Nannas förfest, The Prom på Debaser (är dock mycket sugen på att gå dit nästa gång, i temaklädsel) och hemmafesten som skulle ha inkluderat Charlotte. Yes, att inte hinna träffa the MCA sistah var naturligtvis tråkigast av allt, men förhoppningsvis blir det läge snart igen.

Det som jag faktiskt hann med var dock very fab, om än regnigt. Men jag skulle aldrig gå ut utan paraply och extraskor because my mormor taught me better than that, så det klarade sig och jag the fellow latinista hade en härlig kväll i sällskap av Nicki.

28 september 2007

Achtung X-mas

Varför vaknade jag imorse och nynnade på julmusik. Och varför gör jag det fortfarande? Får inte ge efter förens om två månader, får inte…

Nej, tempus est prandium apparare.

27 september 2007

Dagens prettoinlägg

Kalle, Marie och Johan vill åka till Rom i november och ha med mig. Superkul såklart, men insåg när vi pratade om det att Rom inte längre är en stad dit jag åker för att bara semestra. Naturligtvis tittar jag på ruiner och dricker vin som en vanlig turist när jag är där, men ändå, jag har vant mig vid att göra det i kombination med att antingen gräva upp ruinerna eller säga något förhoppningsvis begåvat om dem.

Kan jag absolut inte bestämma hur jag ska göra; det vore så roligt att åka dit med dem (mina galna vänner som just nu går en distanskurs i italienska) samtidigt som jag hade tänkt åka till Felizia i Berlin i november samtidigt som jag saknar Rom samtidigt som jag kommer vara där mycket till våren…

Jag tar tillbaka

Jag ser ut som Stig Helmer i de här cityshortsen. Vilket i och för sig har ett visst underhållningsvärde, men ändå.

Never was a quitter, tasty like a raindrop, she's got the look.

Idag har jag haft temadag numismatik, tänker bespara er de detaljerna. Sedan hittade jag äntligen ett par stövlar som uppfyller mina kriterier. De är bruna, modell ridstövel och lågklackade. Utan tofsar, bollar och spännen. Hoppas inte personen som googlade sig hit på MC-boots i Köpenhamn blir allt för besviken. Köpte även chaite, hårinpackning, roesnhandcreme och en bok och sitter just nu i min älsklingsljusblåa pyjamas och känner mig allmänt cosy. Har ätit lavendelchoklad för att mildra min pms. Började idag nästan gråta av rördhet över ett formellt arbetsmail. Älskar denna tiden i månaden.

26 september 2007

1-2-3-4 walking like a man, hitting like a hammer, she's a juvenile scam

Exempel på saker jag har gjort idag:
* Trippelkollat Horatius. Vilken olycklig barndom fick honom att skriva meningar som mors et fugacem persequitur virum, nec parcit imbellis iuventae intaminatis fulget honoribus, nec sumit aut ponit securis arbitro poularis aurae? Närå, jag gillar honom, är bara lite trött. (Petter står för dagens citat: Det finns kanske en anledning till att inte alla andra typ 35000 studenter vid LU läser latin?)
* Arbetat med SOL-utvärderingen.
* Skickat ett antal viktiga mail.
* Tränat. Älskar lunchsspinningen på onsdagar, idag körde vi bland annat till mina gamla barndomsidoler Roxette.
* Hetsmobbat Jo med hjälp av SuperPoke-funktionen vilket får mig att känna mig som ett prepubertalt teen som jagar efter nästa level.
* Sammanträtt i lärarförslagsnämnd.
* Lyssnat på endlessly lovely Dolly.
* Burit cityshorts, haha!
De är dock ganska långa och rutiga med pressveck vilket får mig att se ut som den brittiske antikhistoriker jag någon gång borde bli.


Nu ska jag träffa redaktionen och dricka öl. Au revoir!

Futurum exaktum = något avslutat vid en punkt i framtiden

Igår träffade jag först Cajsa för att diskutera SOL-utvärderingen och hann även med att prata om annat, hon är lätt med på listan över mina favoritlatinister. Sedan hade jag handledning vilket var nyttigt och bra. Har fått ett seminariedatum för uppsatsen (12 november, det kan gå!) och många värdefulla påpekanden.* Det är så bra för mig att någon verkligen kollar mitt latin och att jag inte kan glida på samma sätt som jag kan komma på mig själva att göra inom antikhistoria. Jag behöver höra saker som men är du säker på att det är konjunktiv här och inte futurum exaktum även om jag svär över att behöva trippelkolla mina Horatius- översättningar. Sedan gick jag till kåren och skrev fyra ansökningar (fakultetens rese- och forskningsbidrag) och till sist drack jag kaffe och hade utvecklingssamtal med den eventuella karriärcoachen in spe, Karin. Återkommer med tankar kring det, nu ska jag gå och schpinna.

* För er sunda människor som inte ägnar er åt humaniora, ett exempel från vår värld: en av mina handledare inom antikhistoria har ägnat två år att få mig att använda semikolon i högre utsträckning än vad jag brukar och har lyckats lagom till att jag återvänder till latinet och får höra jättebra språk Lovisa, men jag tycker att du överanvänder semikolon, vore jättefint om du kunde tänka på det. Funtar seriöst på att börja särskriva som en tyst protest.

24 september 2007

Teater Klotet strikes again!

Skickade in ett utkast imorse som utlovat, inte av hela uppsatsen dock som jag hade lovat mig själv. Insåg att det dessutom kanske är orimligt att kräva i redan i slutet av september? Desiderantem quod satis est, mm jag jobbar fortfarande på det. Därefter satt jag i avdelningsmöte och sedan i forskningsnämnden som har fått status som den svåraste nämnden bland studentrepresentanter eftersom de renodlade forskningsfrågorna anses svåra att relatera till. Jag måste säga att jag tyckte det var jätteintressant och att jag tror att jag kan komma att bidra, men så är jag ju också en medelålders professor fångad i en ung studentskas kropp. Efter det sista mötet åkte jag till Malmö och åt svensk middag hos Håkan, dvs köttpaj utan kött med lingon till. Känns mycket kul och bra att Klotet är på gång igen. I höst blir det film!

Men nu blir det sömn.

23 september 2007

A History of Sex

Jag har haft en fin söndag. Det var sol ute och man kunde sitta på en parkbänk i bara klänningen och man kunde göra det tillsammans med Petter. Själva vernissagen kändes oerhört kort – om nu Andres Serrano hade kommit hit, varför inte då arrangera ett samtal med honom? Istället sa han bara ett par ord om att det var hedrande att få ställa ut i Sverige och sedan var det över, tråkigt nog för det känns som om han skulle kunna säga många intressanta saker. För själva utställningen var det verkligen. Just bilder av sexualitet som skall provocera bara för provocerandets skull kan jag ha svårt för, men Serranos noggrant arrangerade fotografier var inte så mycket utmanande som deskriptiva, skildrandes olika typer av sexualitet där inget doldes. Man behöver inte ha många poäng i konstvetenskap för att kunna se de klassiska dragen av både antik skulptur såväl som ikonmåleri. Jag ska inte skriva sönder den fjorton bilder långa fotosviten – gå och se den själva istället, den visas året ut.

Vivat triumvir!

Fördelen med att stanna hemma en fredagkväll: man kan träna på lördag förmiddag. Så det gjorde jag igår innan jag åkte till Malmö för att fira Jonas födelsedag. Jag och Emma var där redan vid fyra så de tre bästisarna skulle få lite tid tillsammans eftersom Emsch var tvungen att gå tidigare. Festen var fab som alltid och trots ganska intensivt vinintag från tre på eftermiddag mår jag helt bra idag. Varannan vatten alltså, att jag inte tänkt på det tidigare. Nu ska jag snart sätta på mig något svart och stilrent och gå på vernissage med Petter, my perfect match. Ser framemot att höra Serrano tala, återkommer med rapport.

21 september 2007

Fredagsmyz

Satt i utvärderingsmöte hela förmiddagen, det åtagandet klättrar på listan över favorituppdrag. Very stimulerande. Ska bara komma på rätt frågor att ställa nu när jag har ansvar för att typ 3000 studenter intervjuas. Efter en kort sväng på stan har jag mest skrivit och ikväll tagit det lugnt för att förhoppningsvis få ett par produktiva timmar imorgon innan det är dags att åka till Jonas. Har även sett på Klassfesten, mest för att jag är smygkär i Björn Kjellman. När jag gifter mig vill jag att alla mina tondöva vänner ska sjunga Älskar du livet i kör.

20 september 2007

Desiderantem quod satis est, jag jobbar på det Horatius

Idag var jag som ordförande emeritus för Grundutbildnings- nämnden kallad till deras heldag men var tvungen att avstå då uppsatsen pockade på uppmärksamhet. Så istället har jag tillbringat dagen med att undra varför jag valde att ta med romarodena i min analys? Typiskt ohärligt att få si fractus illabatur orbis, impauidum ferient ruinae slängt i ansiktet när man är trött och uttråkad. Presskonferensen om latinets räddning däremot var klart upplyftande. Eftersom det just nu känns som om det flyger chanser i luften överallt och att jag inte vill spilla någon mjölk men samtidigt tycker att det är lite läskigt att snart vara klar och lämna den trygga studielunken för att faktiskt välja på riktigt så träffade jag i eftermiddags Eva som är något av min mentor. Skönt och bra, även fast jag inte direkt har färre planer nu. Problemet är att jag och verkligheten inte alltid spelar i samma lag och att desiderantem quod satis est inte är mitt ledord, men å andra sidan älskar jag att planera och när det händer mycket.

Nytt på listan över planerade resor:
Konferens i Manchester i februari, master- och forskarstuderande presenterar sina projekt. Tack till Magdalena för pepp!

Nu sitter jag på kåren och har ätit hämtsushi och skrivit mitt underlag inför mötet med SOL-utvärderingsgruppen imorgon men nu är klockan halv tio och jag ska gå hem och sova.

Jag hoppas redan nu att jag på något plan är en peppande och inspirerande människa, men om jag skulle få fortsätta inom den hära akademiska världen skulle jag verkligen jobba för att entusiasmera människor, om inte annat som för att ge ett ringa tack tillbaka för all pepp och uppmuntran jag får. Och när jag blir gammal och onödigt rik ska jag grunda stiftelsen Lovisas premium som ska ge pengar åt grundstudenter med stort behov av att åka till Italien som ytterligare ett bevis på min tacksamhet.

19 september 2007

Demain il y a un autre jour

Drack öl med Fredrika igår, på lördag åker hon till Malta och är borta i ett år och kommer att saknas här. Längtar mycket efter Italien idag. Nästa gång jag är i Rom en längre tid (blir nog dock ej förens i vår) så ska jag lätt åka söderut till schlagerön. Och även norrut till Bologna och Stefano, Leo, Serena och Anna. Andra resor som är på gång:

* Athen i oktober. Konferens, men ändå härligt.
* Stockholm, gärna snart. Eftersom mina vänner envisas med att flytta dit. Ev. i kombination med Uppsala som folk också får för sig att bosätta sig i.
* Berlin för att hälsa på Felizia, hänga på Museuminsel om dagarna och vara underground om nätterna.
* Och gärna New York också, om jag får önska lite.

Och så har jag ju min tripp till Nordnorge (förstod först inte riktigt att Tromsø ligger så långt norr ut, typ polcirkeln) att se framemot, känner mig inte nervös längre (återkommer i början av maj med neuroser) utan tänker amor vincit omnia et fortes Fortuna iuvat et cetera.

Som sagt, drack öl igår, var lite seg imorse och tänkte att träning nog hjälper. Och visst, spinning till Army of lovers och Christer Björkman gjorde my inner fjolla glad, men annars så blev jag mest sömning (?) och fick återigen samma frisyr som Elisabeth Höglund. Har tänt ljus och googlat mopsvalpar, men inte varit särskilt produktiv.

18 september 2007

Me maxime gaudet!

Fick precis ett mail om att jag ska få åka på Vergiliuskonferens i Tromsø och få hålla ett föredrag! Tydligen föll de för mitt abstract. Men det känns som om de har tagit med mig av misstag; vet de om att jag är grundstudent och alla andra är forskare? Att jag inte har ägnat hela mitt liv åt Vergilius utan bara råkade se hans spår i sommarens utgrävning? Men det är inte så mycket nervöst som roligt; tre dagar ägnade åt världens bäste författare någonsin och med framträdande av yours truly. Totally excited! Tack fantastiska SDIL för uppmuntran och pepp; maximas gratias tibi ago!

Kramdjurstjuv odlade knarksvamp

Jag älskar Sydsvenskans rubriksättning! Funderar på om detta ska bli min nya uppsatstitel, ämnesanknuten eller ej.

Den blåa springaren

Inledde dagen med breakfast meeting with The Senior Staff vilket som bekant är bästa starten på dagen. Sedan gick jag till SOL och har bedrivit någon form av intensivt sittande nätverkande; flera människor jag behövde diskutera olika saker med har kommit förbi, latinfestival och ämneskonferens har styrts upp och ny cykel har beställts. Och det är fortfarande förmiddag!

Ps. Även detta har beställts, men det här är ju bara oväntat och absurt. Vad är dealen?

17 september 2007

Ave atque vale älskade cykel

Åt lunch i solen med Petter som det var så fint att återse efter sommaren. Satt sedan på Athen tillsammans med Camilla och skrev till klockan sex. Jag vet att det kanske verkar som om jag ibland ägnar mer tid åt vin än åt studier, men jag har mina stunder. Lyckades skriva hela uppsatsens teorikapitel, delvis beroende på att jag inte lyckades koppla upp mig mot det trådlösa nätverket och alltså inte kunde Facebooka var tjugonde minut. När Athen stängde gick jag hem till Camilla och Simon en sväng för te och därefter skulle jag till Marie för mat, vin (euhm) och kvalitetstid. Men när jag skulle hämta min cykel så visar det sig att den är borta och därmed med allra största sannolikhet stulen. Upprördheten!!! Dessutom hade jag på mig de stövlar som jag bara har när jag cyklar mellan ställen och stapplade därför omkring på Mårtenstorget och begrät mitt öde. Men jag ringde världens bästa Marie som kom och mötte mig med andra skor och föräldrarna som sa älskling, beställ en ny Kronancykel, vi betalar. Min självständighet och allt det där, jag vet, jag högaktar den, men vad vore jag utan vetskapen att mamma och pappa ordnar allt? Upprördheten har nu lagt sig och jag känner mig åter mild.

Atque in perpetuum, HB 844, ave atque vale!

Lost in translation

11.36 Jag fastnar i mina egna formuleringar hela tiden. Men nu: lunch med Petter.

16 september 2007

Into decadence with elegance II

Idag kom Lina hit för vår planerade latinbrunch. Känner hur vi tar vår dekadens till nya höjder hela tiden. Vi började med att baka cornetti med choklad som vi drack till cappucino, sedan fortsatte vi med att göra focaccia som vi åt tillsammans med färsk tryffelpasta, oliver, pesto, carciofini, fem sorters ost, vindruvor och torkad frukt och till det drack vi ansenliga mängder vin och italienska likörer. Loves the fellow latinista so much. Vi var vid ett tillfälle tvungna att ta en paus för att ligga i soffan, titta på Rome och läsa latinsk poesi innan vi kunde fortsätta äta. Kvällen avslutades med Pavarotti tillsammans med korridoren som efteråt gjorde oss sällskap på taket för ett sista glas vin. Och nu är jag som sagt mycket trött och fortfarande lite berusad. Kommer att sova som en liten stock. Buonanotte.

Bilden: Patsy & Edina på taket med vin och likör.

Lördagkväll med The Senior Staff eller Det finns inga pingviner på nordpolen

När jag kom tillbaka till Lund åkte jag till Linda, världens hårdaste polarforskare som nu är hemma igen. The Senior Staff aka jag, Kristina, Sofia och Linda som igår hade sällskap av guest of honour Ponnin (Sofias fullständigt bedårande valp – åh jag vill också ha en hund) lagade mat, drack vin och umgicks. Vi hann även med en sväng på Kulturnatten eftersom vi, som de kulturella chicks vi är, själva har medverkat de senaste åren och inte har upplevt den som besökare. Mycket trevligt att TSS åter är fulltaligt och att frukosttraditionen kommer att återupptas med start redan på tisdag.

Oplevelser af høj karat.

Söndagkväll; är mycket trött och fortfarande lite berusad efter en fab helg. Åkte i fredags till Köpenhamn för att hälsa på Johanna på hennes nya hemmaplan. Det var dejligt. Ägnade en stor del av tiden åt att försöka lära mig danska. Husk! är månadens ord, utan tvekan. På väg hem i lördags gick jag till Glyptoteket och hade ancient quality time. Någonstans när man har grävt upp ett visst antal skärvor så blir det vardag; de blir till objekt som måste registreras, tvättas och dokumenteras i samma takt som utställningar förlorar sin magi. Men nu när jag har varit hemma ett tag och leran är borta från mina händer så kommer känslan tillbaka. Jag satt i vinterträdgården och läste Sture, lyssnade på en klassisk konsert och vandrade bland samlingarna. Glyptoteket är verkligen ett av de bättre antikmuseerna norr om Medelhavet och att jag var där själv innebar att jag kunde välja att gå precis var jag ville i min egen takt. Alltså hoppade jag helt över salarna med dansk och fransk konst, tittade översiktligt på etrusker och egyptier, lite mer ingående på de grekiska skulpturerna och fördjupade mig helt i de romerska. Lovely och mycket inspirerande.

Bilden: min tjej och jag.


14 september 2007

På väg över sundet

I normala fall älskar jag känslan av möjligheter, men just idag gör den mig mest matt.

Anyway; nu åker jag till Johanna i Köpenhamn. Baci!

Prep

Lunds (förmodligen enda) lacrosselag tränar utanför mitt fönster. Det ser rätt preppy ut, även om jag just nu är mer sugen på att börja spela hästpolo. Tänker att det vore det naturliga mötet mellan mitt förflutna som hästtjej och min framtid som buren professor i klassisk historia.

13 september 2007

Vissa dagar är allt jag vill att sitta i höstsol och dricka kaffe på egen balkong

Begav mig imorse till Hemköp Kattesund för att hämta mitt bokpaket som innehöll en uppsatsbok som jag insåg att jag kommer behöva använda så mycket att jag vill äga den samt Från Alexander till Augustus av beloved Sture och den senaste Augustusbiografin av Anthony Everitt. Ni vet hur det är; ibland om hösten vill man bara krypa upp i en soffa tillsammans med ett glas vin och en biografi över sin favoritkejsare. Återkommer med recensioner. Annars har jag inte gjort mycket vettigt idag. Får ibland känslan av att många betraktar mig som en ambitiös och uppstyrd människa men vissa dagar är det bara en stor myt, jag lovar er.

Nu ska jag iväg på aktivitet med mitt hemliga ordenssällskap. Kalla mig gärna småborgerlig.

12 september 2007

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Har, lätt omotiverat, befunnit mig i uppbrottsstämning hela dagen. Kom hem efter en lång dag och möttes av fina brev. Kusinbarn hade ritat teckningar och mamma hade stickat och båda hade skickat sina alster till mig. Så nu känner jag mig lite mindre i uppbrott och mer melankolisk, men har lyssnat på Elvis och pysslat och börjar bli allt mer nöjd. Och så älskar jag Mia och Klara. Gud vad precis så det är ibland. Det här är mina pensionsspararstövlar...

The benefit of short legs

Idag trodde jag att jag köpte en klänning, sedan såg jag på kvittot att det tydligen var en top. Gotta love att ha korta ben.

Annars är jag lite upprörd på det moderna konsumtionssamhället av två skäl:

Jag vill ha ett par snygga bruna stövlar utan hög klack för att jag vill kunna gå fort på kullerstenar. Detta innebär inte att jag vill ha rågummisula, MC-boots, cowboystövlar eller någonting som inkluderar pälsbollar. Snälla förstå detta.

Ad libris (bara namnet, lita aldrig på ett företag som inte kan sin latinska grammatik) har skickat mina böcker till Hemköp i andra änden av stan. Varför? Varför inte till ICA precis bredvid mig? Nu måste jag gå skitlångt i högklackat. På kullerstenar.

Jag är din fikapaus

Sitter på SOL och skriver. Drack en mild, men ändå hemskt trevlig, tisdagsöl med Daniel igår. Han är en av mina allra äldsta vänner i Lund. Jag flyttade hemifrån samma dag som min första universitetskurs startade, 18 år gammal. Samma kväll satte han mig i soffan, gav mig popcorn och bad mig berätta om mitt liv och det var fantastiskt att bli så sedd redan första dagen på en ny plats. And it was truly the beginning of a beautiful friendship.

Snart kommer en annan favorit, Gustav, förbi för att hämta upp mig på lunch (förlåt för instant prepositionsdyslexi) och sedan ska jag skriva lite till innan kvällens möte. Men jag är alltid upplagd för kaffe om någon skulle ha vägarna förbi.

10 september 2007

Into decadence with elegance

Det hade kunnat bli bara en regning måndag idag, men det blev betydligt bättre än så. Morgonens styrelsemöte var uppskjutet så istället fick jag tid att spontanfika med Johanna och Mathias innan det var dags för avdelningsmöte på institutionen. I eftermiddags träffade jag min fellow latinista Lina och hade dekadent kvalitetstid; id est vin, kaffe och cornetti. Loves att vara salongsberusad en måndag eftermiddag och kunna betrakta det som en del av min utbildning. Tänk om jag hade blivit medeltidshistoriker istället, då hade jag suttit här nu iförd vadmal och varit tipsy på mjöd. Tur att man är klassiker.


*Tar en vindruva till*

09 september 2007

Söndag i Lund

Idag har det varit väldigt mycket Söndag. Först storstädade vi, sedan kände jag, Kalle och Marie att det hade varit himla trevligt att plocka svamp. Det enda lilla problemet är att vi bor i Skåne, landskapet utan skog. Först cyklade vi mot Södra Sandby, hittade en golfbana, gick på den, hittade en stor hage med kor och hästar och kände oss som de storstadsmänniskor vi är (jag ville väldigt gärna klappa dem, Kalle visade prov på sina bondgårdskunskaper genom att säga alltså, om man lägger sig ner låter hästar en vara, men det funkar inte så med kor. Så det kanske inte är en bra sak att göra om de anfaller). Sedan klättrade över flera elstängsel och var tvungna att hoppa ashögt med fick ändå lite ström i oss, blev bitna av myggor men hittade ingen svamp. Om man inte räknar med ett antal röksvampar, ett par odefinierade skivlingar och en vit flugsvamp. Men på vägen hem cyklade vi förbi en 4H-gård med tama klappdjur. Kvällen avslutades med film och köpemat. Gotta love att inte campa.

08 september 2007

By now you should've somehow realized what you gotta do

Igår kväll hade vi hejförfest innan säsongspremiären på Volym med Johanna som bonusgäst i soffan. Det var kul att hänga med the homies; jag drack för mycket vin och lärde ut hockeydomargester innan vi gick ner till klubben. Dansa är alltid rätt, men jag förstod inte riktigt dealen med bandet. Om man nu ska spela covers så måste man för det första göra det bra och för det andra vara lite kreativ. Gårdagens tolkning av Wonderwall måste vara det minst nyskapande någonsin. Varför inte istället satsa på något nyetablerat och bra? Nåja. Efter ett moment på takterrassen så återvände jag till sofforna och efterfest och Hannes och jag lyssnade på Broder Daniel och ägnade oss åt Göteborgsnostalgi. Åt långfrukost med Johanna imorse och har inga övriga planer för dagen. I enlighet med mitt nya ambitiösa höstupplägg ska jag vara ledig om helgerna och inte behöva plugga. Vet inte riktigt hur länge sedan det var jag vaknade utan en enda sak att göra? Kan alltså tillbringa hela dagen i pyjamas framför TV:n om jag vill. Sweet. Funderar på promenad och film ikväll.

Bilden: Apropå konferencier hade detta kunnat vara looken. Inte för att jag skulle bära silverhatt offentligt, men någon gav den till mig igår och jag verkar ju uppenbarligen ha uppskattat den eftersom jag posar like Christer Lindarw never done it before.

När jag var lite ville jag bli konferencier

Igår ägnade jag hela dagen åt provföreläsningar i retorik inför tillsättningen av den nya professuren. Kunde inte låta bli att tänka shit vad kul det är att prata inför folk alltså. Okej att de flesta verkar noja sig över offentliga framträdanden, men jag kan inte låta bli att älska det. Ge mig en scen och en mikrofon och jag är din.

06 september 2007

In the navy, yes, you can sail the seven seas

Joråsåatte den hurtiga trenden fortsatte imorse 07.45 med ett nytt spinningpass. Resultat: kons- tant nynnade på In the navy. Satt sedan och gick igenom gamla utkast hela dagen, med ett mycket trevligt avbrott när Jonas kom förbi. Älskar mig själv för att en gång ha formulerat meningen hade Aeneas flykt varit en lyxkryssning till Latium hade verket definitivt mist sin storhet. Sedan så gick jag en sväng på stan och hittade en neat svart klänning och ett nytt lipgloss. Har även utropat ett nytt ledord för höstens look: redarfamilj! Det kommer så bli det nya skånsk adel.

05 september 2007

Free like a flying demon, this is the day of my life

Köpte terminens träningskort i förmiddags och gick och spinnade. Är inte helt klar över varför att cykla till tacky eurodisco i ett mörkt rum är min favoritträningsform, men så är det. Yoga är ju bra och härligt men också ganska … segt. Jag gillar att spänna fast mig, cykla och tänka på annat och inte behöva håll rätt på kroppsdelar och koordination som under ett aerobicspass.

Och så har jag plockat fram mina latinuppsatspapper igen. I mitten av oktober ska jag vara klar har jag bestämt mig för. Idag när höstluften var kall och klar och Vergilius vacker så kändes det riktigt bra. The study of Virgil brings with it the richest of all the rewards that Latin has for its initiates, and within that study the fourth book of the Aeneid holds a special place.

Och artikeln till Romhorisont såg tydligen mycket bra ut, me gaudet.

För att inte tala om Mia och Klaras mycket efterlängtade TV-debut! Helt lovely!


04 september 2007

Word!

But neither in the spirited and energetic Catullus, nor in the masculine and scornful and stern Lucretius, no, nor in Homer, is there anything so impassioned, and therefore so sublime, as the last hour of Dido in the Aeneid. Admirably as two Greek poets have represented the tenderness, the anguish, the terrific wrath and vengeance of Medea, all the works they ever wrote contain not the poetry which Virgil fought his battle of Actium.

- Landor, The poems of Catullus

03 september 2007

Så uppstyrd i det blå

Igår låg jag framför TV:n och försökte övertyga mig själv om att se på Fab 5 när de var i Caesars Palace i Las Vegas är en del av min utbildning, men idag däremot har jag varit effektiv på riktigt, älskar när det händer. Följande har blivit uppstyrt:

En plan över Framtiden har gjorts
Gårdagens artikel har fått en sista översyn samt bildtexter har skrivits
Valberedandet har planerats
Mat har handlats
Valberedningsmöte har hållits
Biljetter till Athen har bokats
En latinfestival har fötts i tankarna
CSN har fixats
Räkningar har betalats
Alla stjärnmärkta mail har besvarats
CV:t har uppdaterats
En redovisning till Institutet har författats

Dessutom har jag sett på Simon i Upp till kamp, roligt att Studentteatern hjärta SVT numera är lika med sant. För att inte tala om mitt och Gustavs karmamoment idag! Oh my, det regnade manna från himlen.

02 september 2007

Oh no! It should be prose not poetry

Idag har jag skrivit min utlovade artikel till Romhorisont. Att skriva om arkeologi är verkligen jättesvårt. Det blir bara sen grävde jag bort det mörkbruna jordlagret och kom ner till det mer ljusbruna och där låg det ett munkskelett som typ var i vägen så jag var tvungen att ta bort det för att kunna se den romerska gårdsplanens stenläggning och läsaren ba somnar.

Insåg att det är därför nästan alla arkeologiska tidskrifter är så tråkiga och koncentrerade mig istället på hur den bild av livet i Villa Magna som Marcus Antonius ger i sina brev tillsammans med informationen som de arkeologiska kvarlevorna förmedlar bildar en helhet; hur villan var tänkt att fungera, de ideal den skulle gestalta och vilka uttryck de tog sig. Misstänker att de två andra stipendiaterna (det ska bli någon form av artikelserie om vad vi har gjort) kommer skriva något högst normalt medan jag tvingar mig själv att stryka meningar som om Vergilius’ Bucolica varit en byggnad hade den varit Villa Magna.

Har även valt en byline, var inne på att ta den där jag är riktigt svettig och poserar med en yxa, den som fick Jörgen att fälla kommentaren so very medieval babe with guns, men jag strök den idén också. Sedan valde jag ut vilka bilder som ska illustrera artikeln och vilken walk down memory lane det var! På vårt Flickr-konto har de stavat mitt namn Loveisa och plötsligt längtade jag intensivt tillbaka.

Weekend activities of fun


Camilla är en mycket härlig vän. Vi har ofta samma inställning till saker och ting, men våra intressen och yrkesval skiljer sig markant åt. Camilla jobbar nämligen som inköpare på Sandvik, ett företag som tillverkar och säljer stenkrossar. Igår var det familjedag på företaget och jag, Jerry, Therése och Patrik var inbjudna.

En fabrik inom den tunga industrin med 700 anställda är så inte alls vad überakademiserade jag är van vid och det kändes nästan lite exotiskt. Eller nästan, det var exotiskt att bli guidad bland maskiner och blåställ. Efter studiebesöket i verkligheten åkte vi hem till Camilla & Jerry och åt middag och drack drinkar. Älskar mina teknologvänner. Funderar lite på att leka med lamineringsmaskinen ikväll som de gav mig i födelsedagspresent den gången då de ville öka teknikfaktorn på mitt pyssel.

Trevlig scarves II eller Less is a bore

I fredags hade Ellen fest på tema scarves & mouche och efter att ha valberett lite begav jag mig på scarvesjakt. Sprang in i Karin som fick fungera som smakråd. Hade tänkt mig något leopardmönstrat, har redan en liten fyrkantig leopardscarves som får mig att se ut som en djungelscout, men var sugen på något större. Det slutade med en kjol från Humana som klipptes sönder till en tre meter lång och glittrig kreation, allt enligt mitt motto less is a bore.

Festen var mycket trevlig, jag och Magnus spårade ut med en skrivmaskin och min scarves blev något av kvällens samtalsämne. Cyklade hem till efterfest i soffan och kom i säng vid fyra, nöjd med att vara tillbaka i svängen i Lund.