28 februari 2010

I'm a genie in a bottle, you gotta rub me the right way

Sista helgen med OS. Igår lagade jag och Micke auberginepasta, drack vin och såg på tremilen. Ikväll blir det först femmil i soffan och sedan hockey på Glorias. Är visserligen fortfarande mycket besviken sedan kvartsfinalen, men ändå glad för Kanadas skull, de har mina hållna tummar ikväll. 

För övrigt hittade jag nyss (eller ja, inte hittade rent fysiskt utan i CIL) en fantastisk inskrift från dagens Rumänien som kommer att lyfta det jag skriver nu. Åh Gud, det behövdes. Ska nu racerläsa om den innan femmilen.  

27 februari 2010

I can't live if living is without you

Sitter på jobbet, skriver och tänker på, eh, tights. Men ni förstår ju själva.


26 februari 2010

Önskan

Om det är något jag skulle vilja lära mig att bli bättre på så är det att bli mer jämneffektiv och disciplinerad. Mindre ställtid. Igår var jag letargisk större delen av dagen, idag swoosh swoosh så är text till en work shop inskickad och klar. Herregud vad mycket som skulle bli gjort om det alltid var så här.

25 februari 2010

Hmpf

Åh, det var hur trevligt som helst igår och studenterna var engagerade. Efter att ha stannat en stund på deras pub och quizat (och känt att det vore pinsamt att inte kunna några svar, jag och förhistoria är ju inte så tighta, men som tur vad dök min gamle vän Karl Knutsson upp i en fråga, förutom antiken) träffade jag Micke. I valet mellan att dricka öl eller gå hem och se stafetten valde vi att dricka öl och se OS på lokal. Väldigt trevligt. Väldigt mycket mindre trevligt imorse under hockeyn. Jahaja. Ut mot Slovakien redan nu. Åh, jag blir bara grinig om jag ska skriva om det. Var grinig under förmiddagen eftersom jag dessutom hade ont i magen, det regnade och jag korrläste en text som jag minns som mycket bättre när jag skrev den i våras. Blev lite uppmuntrad av att gå förbi bokrean och fynda Peter Englunds Stridens skönhet och sorg, Sju sorters kakor och två spontanpresenter. Har ikväll ätit praliner som jag fick igår, terapitittat på stafett och just nu på Damkronorna (ja, jag vet, man får inte säga hockey och damhockey, men jag är fortfarande grinig, okej) men det är inte samma sak. Kan ingen bara låta dem få tacklas?

24 februari 2010

Kvällens föreläsning

Ikväll ska jag föreläsa för KNUT, institutionens studentförening. Jag tänkte inleda med att tala om Livia och hennes tids politiska kultur för att sedan övergå till att berätta om hur jag omvandlade ett intresse till ett avhandlingsämne. Jag känner mig just nu mycket pepp, både för att jag tycker om att föreläsa och för att föreläsningar av det här slaget får mig att känna mig tacksam över att faktiskt ha fått lov att skriva en avhandling om mitt intresse.

Campus

Idag ägnade jag förmiddagen åt Områdesstyrelse och framförallt Zoologenprojektet som skall samla de historie-filosofiska och teologiska ämnena tillsammans i det som fram tills nyligen var Zoologiska institutionen med museum. Jag ser verkligen framemot att se projektet ta form och att samlokaliseras. Jag tycker om att ha en arbetsplats där jag är omgiven av människor och känner att det händer saker. Här i Botan är det visserligen vackert och rofyllt, men jag är ibland avundssjuka på de som sitter på exempelvis SOL eller andra större miljöer. Jag har löst det genom att ha arbetsrummet närmast trappan så jag i alla fall märker alla som kommer och går här. Att arbeta till musik går inte, däremot älskar jag att visst bakgrundsljud. Det, och att ibland inse att jag helt har lyckats stänga ute det av ren koncentration.

23 februari 2010

Just nu

En sak jag verkligen inte har tålamod med är teknik som inte fungerar. Tekniken ska hjälpa mig i mitt arbete, ingenting annat. Därför kan jag bli nästan rörd av att min jobbdator aldrig någonsin har bråkat med mig utan bara är snabb och smidig. Däremot har jag nyss stilla dunkat huvudet i tangentbordet när vissa bilder inte hamnade i den ordningen som jag ville. Reaktionen kan också bero på att jag är trött och hungrig. Således dags att gå hem och äta och se på skidskytte.

Annars då?

Jorå, jag har:

* ätit semmelfrukost på semmeldagen
* powerfikat med Elisabet och pratat inskrifter
* förmött med rektor
* suttit i heldagsmöte med universitetsstyrelsen
* it-utbildat mig vilket känns väldigt 90-tal men som nog är bra ändå
* varit på boksläpp
* ätit tårta
* suttit i gemensamt nämndsmöte, styrelsemöte och två kommittér
* insett att de flesta möten ofta förläggs samma vecka
* insett det ännu mer när jag samtidigt skrev klart två paper
* skrev ändå klart två paper
* kollektivt bestämt att doktorandresan ska gå till Istanbul
* lärt mig baka riktiga american chocolate chip cookies av två experter: Carole och Ulla
* varit den enda på Glorias iförd matchtröja, under hockeymatch
* gått på stan med Micke, Emma, Anders & Anna, köpt snitsigt guldramad spegel och fikat på Nesta
* ätit frukost på samma ställe
* skrattat mig till kramp hos Johanna
* lagat söndagsmiddag och matlådor med Micke
* i övrigt fullständigt ignorerat mitt hushåll förutom en despotvätt

Osv.

Sa jag att jag har sätt rätt mycket på OS också?

OS och jag

I söndags åt jag och Micke en tidig middag tillsammans med föräldrarna innan vi tog tåget tillbaka till Lund för att sedan springa hem och se på skidskytte. Ungefär så har hela veckan varit. I måndags: kommittéordförandemöte sedan springa hem till damernas 10 km, tisdag: hinna lungt hem, onsdag: sprinta hem från universitetsledningskommittén (trots ordförandeskap lyckades jag inte hinna) för att se sprint, torsdag: missa delar av viktiga sändningar på grund av styrelsemöte på teatern, fredag: gå tidigare från sconeskväll hos Carole för att hinna till Glorias för hockey på lokal, öl och macho nachos, lördag: få se på skidor på Johannas fantastiskt trevliga fest, söndag: ta det lungt, igår: hinna precis till staffeten från Forskningsnämnden.

Mycket har varit fint, som skidåkarnas insatser och Tre Kronors match mot Finland som sågs i sängen tillsammans med nybakade scones, men finast av allt är det här.

Retro

Förra lördagen begav jag mig alltså på shoppingtur med Micke, syster Madde och hennes sambo Marcus. Målet var att införskaffa en outfit till Micke. Long story short så har han förlorat ett vad mot mig och dessförinnan själv föreslaget vad förloraren skulle få för straff, nämligen att bära anakronistiska kläder en vecka tillsammans med en vaxad mustasch. Hatten av för bjudandet på sig själv.

Vi tog en trevlig vintagesväng som startade på Beyond Retro, fortsatte till Ragtime och Pop Boutique och, efter kaffe på Da Matteo, vidare mot Myrorna på Järntorget. Dagen avslutades med pasta på etc. grande innan jag åkte hem för att fira föräldrarna födelsedag tillsammans med släkten.


Några dagar senare syntes den anakronistiska outfiten i väntan på bussen vid Södervärn.

Hej igen

Över en vecka sedan förra inlägget, förlåt. Det ligger inget dramatiskt bakom, det är bara det att om jag inte har skrivit på ett par dagar så kommer jag ur det, på samma sätt som det är lättare att berätta för en vän som man ser ofta vad som hänt sen sist än för någon man träffar en gång om året. Det, och att jag har tittat massivt mycket på OS. Nåväl, vi rekapitulerar lite.

13 februari 2010

Perfekt

Solen skiner, det är minus åtta och snön ligger slät. Perfekt dag för en shoppingtur alltså.

12 februari 2010

Maräng

Jag är skeptisk till att äta ägg om jag inte vet varifrån de kommer eftersom hönorna som producerat dem antagligen inte har haft det så bra. De som kommer från mammas väninna här i Göteborg däremot äter jag gärna då jag vet att hon har otrolig fin hand med dem och har dem i princip som husdjur (hönor = sociala). De värper ägg i olika pastellfärger som jag just nu bakar marängbottnar av inför morgonens hallon- och marängtårta. I övrigt är allt lugnt i Göteborg, jag ska snart sova.

Friday I'm in love

Nu ska jag strax möta Micke på centralen och åka hem till Göteborg för att fira föräldrarna som båda fyller år den här veckan. Det ska bli fint.

Förlåt

Vill redan nu be om ursäkt för att jag under de kommande två veckorna kommer att arbeta på märkliga tider, gå tidigare från möten och ställa in sociala aktiviteter. Det är OS.


11 februari 2010

Nu är klockan snart nio och jag ska gå hem

Hej och gäsp från ze office. Efter lunch med The Senior Staff och avdelningsmöte landade jag här vid fyra och eftermiddag/kväll är ju inte min mest effektiva tid. Ye well.

Stockholm blir aldrig min stad

Konserten igår var magnifik och Thåström sjöng Som eld som extranummer men när jag stod där i publiken och såg hur många som måste ha följt honom länge och haft hans låtar som soundtrack till sina liv tänkte jag gud vad länge sedan det var jag såg Håkan live. Kalla mig förutsättningsbar göteborgare med indiekomplex om du vill, men så är det. Så när vi gick hem de få metrarna i natten (har jag sagt att jag älskar att bo centralt? Jag älskar att bo centralt) var det Håkan jag nynnade på.

10 februari 2010

Som eld

Idag har jag haft mötesdag och suttit i intensiva diskussioner i först Områdesstyrelsens arbetsskott och sedan Doktorandrådet. Det är roligt att det verkligen händer saker just nu. Har landat på ze office för lite hastig skrivtid, snart ska jag inhandla dagens öltips nämligen Brewdog 77, en fruktig ekologisk ale, och punktemat på etiketten lämpar sig väl då det ikväll är Thåströmkonsert på Mejeriet.

Roman republics

Har precis tenterat republiken och i samband med det läst Harriet Flowers The Roman republics. Pluralformen är högst medvetet då hon argumenterar för en ny indelning av republiken då den aldrig var en enda sammanhållen period. Intressant är att hon därmed sätter fokus på periodiska indelningar som historisk metod och historikerns fördel att alltid ha facit i hand och därmed kunna göra andra indelningar än de människor som själva levde under den aktuella epoken. Jag tänkte ganska mycket på förslaget till kursplan i historia medan jag läste då jag återigen insåg hur viktigt det är med en grundläggande kunskap om årtal och epoker för att kunna resonera kausalt. En bok som Flowers fungerar och är läsvärd först när man har en förståelse för den aktuella perioden och dess händelser, då kan man utifrån dem börja diskutera en annan indelning, att läsa den utan de kunskaperna skulle falla platt.

Hade inte tänkt att recensera boken här och nu (har suttit i möten hela dagen och måste skriva) men i hast tycker jag att hon borde presentera nytt material eller en omtolkning av gammalt för att verkligen kunna argumentera för sin nya indelning, fjorton perioder istället för en är inte speciellt pedagogiskt, även om nog de allra flesta är överens om att det nog inte var bara en republik. Det kapitel som verkligen lyfter är det om Sulla och hur han, likt Augustus, behöll den gamla strukturen och ämbetena men fyllde dem med nytt innehåll och varför det inte anses vara en egen period.

I övrigt så här i början av veckan:
* Kaffe
* Skrivelser
* Lunch med Isak och samtal om romersk historia och Tre Kronors OS-trupp. Börjar redan bli hockeynervös.
* Öl & styrelsemöte

06 februari 2010

Om bloggande

Ikväll är jag, tillsammans med flera andra klassikerbloggare, inbjuden till Klassiskerförbundets årsmöte för att tala om just bloggar. Nu känner jag mig inte såsom tillhörande samma kategori som de tunga vetenskapsbloggarna Latinbloggen och Venanzio, med så mycket om min vardag insprängt bland det klassiska. Men det har heller inte varit ambitionen, istället fyller bloggen ett behov av att hela tiden få skriva korta saker, att ha ett flöde istället för att bara skriva långa texter till artiklar och avhandlingar som hela tiden ska granskas. Det, och att kommunicera där ju Moa är ett strålande exempel på människor jag har lärt känna i bloggvärlden. Enda faran jag kan ana är vanan att läsa just korta texter, att bli rastlös av de längre som kräver en helt annan koncentration och som man inte bara kan klicka sig vidare i.

TIll Skolverket, igen

Så många har snabbt engagerat sig för att antiken och äldrehistoria ska vara en naturlig del av barns historieutbildning, och vår protest har nu, men flera tillägg, blivit Lunds Universitets officiella remissvar (på en remiss, som skandalöst nog, tycks ha kommit bort) som förhoppningsvis kommer att väga tungt.

Fråga

Är det någon som har sett filmen Agora (och varför har jag missat den?) från 2009? Den utspelar sig i Alexandra 391 e.Kr. och handlar om filosofen Hypatia. Roligt val av story, om inte annat.

Uppdatering: Filmen har Sverigepremiär 26 februari, tack Fredrik för tipset.


Ps.

Varför har jag, till skillnad från majoriteten av Sveriges befolkning, inte följt På Spåret? Tittade hos Carin igår och det var ju frågor om Peter Forsberg! I'm game!

05 februari 2010

Fredag 18.08

Nu går jag från jobbet hem till Carin som har lovat att maten står på bordet när jag kommer. Eventuellt kommer jag att, i Eva Sternbergs anda, fria ikväll.

04 februari 2010

Triumf

Sitter invirad i mammastickat, läser böcker om republiken från el pärmo till el pärmo och ska snart på på seminarium. För övrigt ångrar jag djupt att jag inte åkte hem till Göteborg och Filmfestivalen. Ciarán Hinds var där. Kanske måste trötstitta lite på Rome, det handlar ju trots allt om det sista skälvande av republiken.


03 februari 2010

Dagar

I måndags hade jag doktorerat i ett år. I lördags var det 2068 år sedan min avhandlings ömma låga, Livia, föddes. Att dagligen få försöka greppa ett människoliv för så länge sedan är oupphörligen fascinerande.


!

Ett nytt studiestöd i Antikhistoria vid Lunds Universitet är nu utlyst. Världens bästa jobb! Sök!

De senaste dagarna

Mycket tid har ägnats åt remissvarsskrivande och åt inläsning inför måndagens munta, men lite annat har även hunnits med som:

* Aw med kollegorna
* Drinkar på Herkules med Micke
* Snabba Cash (känslan i boken var fångad, men det går inte att komma i från att filmen inte innehåller ett enda kvinnoporträtt).
* Pannkaksbrunch och gapskratt
* Brödbak
* Marmeladkok
* Lunch med Martina
* Fika med Åsa
* Spontanbesök
* Snöstormspulsande

Micke fotade lite i fredags:

Till Skolverket

Vi är oroliga över Skolverkets kunskapsmål i ämnet Historia då en stor del av mänsklighetens historia har förbisetts. Det stora tidsdjup som kännetecknar mänsklighetens historia kommer inte fram i kursplanen. Den väljer att ta avstamp just vid år 800 och bortser därmed från hela människoblivandet och viktiga processer. Saknas gör t.ex. vad som hände när människan kollektivt valde att bli bofast och hantera frågor som samhällsbyggnad, försörjning och kommunikation. Det är i den processen som Den andre först blir synlig. När grupper skapas växer också ett vi och dom - tänkande fram, vilket är något som eleverna förväntas kunna urskilja när det gäller senare tiders historia, inte minst under tematiken kulturmöten. Då eleverna skall bringas kunskap om sitt närområde och dess kulturlandskap menar vi att de också bör ha kunskap om de olika kulturer som än en gång satte sin prägel på det, detta gäller även för de äldrehistoriska lämningarna, som går tusentals år tillbaka i tiden. För att hindra att eleverna ges en alltför ytlig historieförståelse utan tidsdjup föreslår vi att undervisningsmoment likt dessa införs i åk 1-3.

Kulturmöten är något som genomsyrar hela kursplanen, vilket vi välkomnar, men vad som saknas är de samhälleliga, ekonomiska och tekniska förutsättningar för sådana – kan man inte resa på vägar och segla över hav kan man heller inte mötas. Vidare tycks fokus ligga på kulturmöten i Norden utan undervisningsmoment om de kulturer som en gång möttes och influerade varandra. Den grekiska och romerska antiken och de imperier som följde i Roms fotspår som likt det bysantinska och karolingiska har varit av avgörande betydelse för både Nordens och Europas utveckling, inte minst på det kulturella planet, och bör ha en självklar plats i undervisningen. Därför föreslår vi ett centralt tema för åk 4-6; världskulturer där exempelvis de stora flodkulturerna, antiken, de grekiska och romerska kulturerna, asiatiska och amerikanska civilisationer kan ingå, tillsammans med kulturområden som det islamska. Att kursplanen fokuserar på det nordiska och det globala får inte ske på bekostnad av exempelvis det europeiska.

Kunskap om historiebruk är viktig, men då äldre historia i hög grad är den som brukas torde vetskap om den, som exempelvis hur nationen Sverige växt fram, vara nödvändigt för att undervisning om historiebruk inte bara skall reduceras till ett metaresonemang.

Kursplanens uppläggning – från lokalområdet tll den gemensamma världen – syns vilja bygga på ett successivt utvecklat intresse hos eleverna för omvärlden. Men elever är nyfikna redan från de yngsta åren på det främmande; det långt bort belägna, och i tider mycket avlägsna. Historieundervisningen borde tillvarata detta intresse.

Våra synpunkter och förslag på tillskott i kursplanen är nödvändiga för att elever (och kommande generationer) skall ha en kunskap och förståelse av la longe durée i mänsklighetens historia. De borde få en chans att därmed lära sig att Norden och Europa på inget sätt varit isolerade arkaiska områden under den långa förhistoriska och äldrehistoriska tiden liksom Norden inte har varit under den moderna tiden.

Lund 2010-02-02
Institutionen för arkeologi och antikens historia
Lovisa Brännstedt doktorand i Antikens kultur och samhällsliv
Eva Rystedt professor i Antikens kultur och samhällsliv
Mats Roslund, docent i Historisk arkeologi
Kristina Jennbert docent i Arkeologi