30 mars 2010

Videocracy

Ikväll ser jag på Videocracy och hänvisar, precis som Ragnar, till den här texten av regissören och producenten Erik Gandini i DN.

Monday you can fall apart, Tuesday, Wednesday break my heart

Har hela dagen haft en bestämd känsla av att det egentligen är fredag. Nåväl. Det är inte bara därför som jag nu tänker kalla det en dag och gå först till Stortorget för AW med darling Åsa och sedan vidare till Grand för födelsedagsdrinkar för Kristina med The Senior Staff + special guests.

Dagens

Klev på bussen med min fina svarta tygväska med guldtrycket Jag är obegripligt intellektuell på. En äldre man tittade på mig, på min väska och sedan åter på mig och frågade om jag aktivt försökte mota potentiella beundrare.

29 mars 2010

Måndag

Idag ägnar jag mig åt att registrera mig i vår nya forskningsdatabas och försöker således formulera mig lättillgängligt om avhandlingen på max 1500 tecken. I eftermiddag väntar informationsfika och valberedning och ikväll är det dags för årets inspirationsföreläsning med sällskapet. Den här gången har vi bjudit in Rita Jedlert, biträdande sjukhuschef för Region Skåne. Det kan nog bli mycket bra.

Födelsedagsfir

I lördags åkte jag till Malmö för att fira darling M:s 30-årsdag. Det gjordes hela kvällen och hela dagen igår var ganska långsam: frukost framför Vinterstudion, pizza framför film.

Påsk

Känner att påsken kommer mer och mer som pysselhögtid, kanske beroende på att jag har varit i Rom de tre senaste påskarna (mer slump än planering) och därför nu tar igen vad jag har missat. Hursom ägnade jag fredagkvällen åt städning, brödbak, Sportradion och påskpyntning.

Sent på kvällen kom Kristina från London och sov hos mig en natt. Mycket fint med kvalitetstid.

26 mars 2010

Vår

Det känns också absolut helt okej att komma hem till ett vårigt Lund i vilket man nästan kan gå i bara koftan. Nu ska jag äta lunch och läsa Suetonius och Plutarchos om Caesar inför dagens seminarium.



25 mars 2010

Hemma

Är hemma igen, sitter vid köksbordet, går igenom dagens mailskörd och äter lite av Karinissiamas oerhört matchande godis (olika nyanser av blått) som tillsammans med en flaska vin mötte mig i Svanen. Att vara i Lund är också väldigt bra.

Arrivederci Roma

Nu ska jag packa det sista och sedan påbörja hemresan. Alltid tråkigt att lämna Rom men jag återvänder om exakt en månad, så det känns helt okej. Dessutom har jag blivit utlovad detta när jag kliver av tåget från Kastrup:

24 mars 2010

En sista sak bara

Detta skulle eventuellt kunna vara mitt nya drömboende: 


Pretto

Hade tänkt skriva ett inlägg om hur samtiden skildras via gatukonstnärerna (som väl, i alla fall i Rom, gör det mer av nöd än konstnärliga ambitioner) eftersom man dessutom efter ett par gånger känner igen vilka som har tillkommit mellan resorna hit, men jag är helt enkelt för sömnig så istället nöjer jag mig med att berätta att Jackson har kommit till Piazza del Popolo. Tänkte på min egen kändisforskare när jag såg det.


En ficka i tiden

Institutet ligger på mark som ursprungligen uppläts av Mussolini, ett område reserverat för utländska akademier. Tittar man noga på exempelvis trappan ner till Piazza Thorvaldsen kan man fortfarande se hur den pryds av fasces. Därför blev det än mer intressant, och skrämmande, när en tv-serie spelades in här för ett par dagar sedan och Institutet för några timmar förvandlades till fascistministerium. Det som annars kännetecknar inspelningar, många timmar av väntan, var inte fallet här. Plötsligt var gatan full av veteranbilar, en tank körde fram till rumänska skolan och en soldat hoppade ur medan en annan gick framför vår balkong tillsammans med damer med lagt hår. En dryg timme senare var de alla borta och fascistflaggan nedhissad. Märkligt.


Man får vara nöjd

De senaste dagarna har jag exempelvis: 

* Inte skrivit så mycket, men väl läst. Avhandlingen kastar mig hit och dit. Nu är vi i Judaea. 
* Varit på ett mycket spännande seminarium om Farnese-galleriet, Carracci och vad de avbildades blickar egentligen säger. 
* Druckit årets första cappuccino freddo.
* Kunnat sitta ute och dricka vin i bara koftan en kväll. 
* Fått ett parfymerat kärleksbrev på posten. 
* Inhandlat obligatoriska saker såsom block från Fabriano, kaffe från Eustachio och Castroni och prästkalender. 
* Även inhandlat spontana saker som en colomba att bjuda kollegorna på och en mycket kitchig akvarell av Forum till ze office. 
* Hört (åh, Sportradion, te amo) Frölunda koppla greppet om kvartsfinalserien mot Linköping. 
* Varit ute och ätit och druckit drinkar. 
* Varit lite stressad över vad som inte hunnits med, borde ha skrivit mer. 
* Fått det mycket hedrande uppdraget att toasta Marie & Teds bröllop tillsammans med Martin som jag i det här sammanhanget (eller, i alla sammanhang) vill kalla Petrus. 
* Sett väldigt mycket påskpynt som jag har velat köpa med mig hem, men har avstått det mesta. Även detta:


21 mars 2010

Resten av dagen

Efter att ha lämnat museet träffade jag min väninna Stefania som jag lärde känna under min första grävning i Monteleone, en mycket liten by i Sabinerbergen. Ste berättade, apropå det, att det var på samma site som den italienske demonarkeologen Filippo Coarelli en gång inledde sin bana. Ändå festligt. En utflykt tillbaka till Monteleone planerades även till i sommar. Vi promenerade, åt lunch och glass. Bakgrunden till hela dagens förehavanden utgjordes av Roms marathon med löpare, tja, i princip överallt. Efter att sagt hejdå till Ste gick jag hem och möttes av nybakade semlor. Mycket fin söndag.


L’Età della Conquista

I förmiddags begav sig Ragnar och jag till Kapitolinska museerna för att se deras nya utställning L’Età della Conquista som tyvärr var något av en besvikelse. Det jag förväntade mig - en utställning om Roms expansion - hade varit modigt. Istället handlade det om det grekiska inflytandet som präglade samma epok, vilket i och för sig också är intressant. Tyvärr tog de ett väldigt konventionellt grepp om det hela och byggde utställningen främst kring föremål ur den egna samlingen som hade givits färgglada skyltar och ställts i en snitslad bana. Föremålen i sig själva är naturligtvis fascinerande, och hade utgjort en strålande utställning i en annan stad, men jag har redan sett dem flera gånger i samma lokal. Den del som lyfte det hela var den med bronser och annan inredning från Pompeii som jag tidigare inte sett. Det var även den del som visade sig vara inklädd i, euhm, blå plysch från tak till golv. Lite oklart vad som hade föranlett detta ingrepp. Att däremot befinna sig bland samlingarna på Capitolium är alltid givande. Efter att i höstas ha arbetat intensivt med inskrifterna från Livias columbarium, där hennes slavar och frigivna begrovs, var det roligt att återigen se dem, känna igen dem och läsa dem.
 

20 mars 2010

Och ljuset var gott

Nu befinner jag mig visserligen omgiven av renässans här i Rom, men oh vad jag vill gå och se utställningen And there was light. The masters of the renaissance, seen in a new light på Eriksbergshallen. Da Vinci, Rafael och Michelangelo i Göteborg. Det är ändå stort. Hur många tror ni kommer att trängas där i påsk?
 

Loj

Ganska loj lördag. Gick imorse en promenad i Villa Borghese, postade brev och åt frukost al bar. Nu är jag lite rastlös och har placerat mig i biblioteket för att istället göra något uppbyggligt. Men eftersom NeoOffice inte vill samarbeta (har på Word på jobbdatorn och NeoOffice på Baby Ernst och försöker smidigt att konvertera) skriver jag just nu i Textredigeraren. Hittills har det mest handlat om vilken dikt eller citat jag vill ha på försättsbladet. Bra framförhållning där.

Substitut

Har ett mycket stort sug efter att pyssla men har inte med mig några pysselsaker alls, förutom ljusblått papper. Det har jag redan skrivit ett långt brev på. Så istället har jag gjort en Spotifylista och givit bort.

18 mars 2010

Ritualer

Igår ägnade jag mig åt några av mina tillbaka-i-Rom ritualer. Som att säga hej till Pantheon. Pantheon är fantastiskt bra på så vis att när man går in i byggnaden mellan kolonnerna får man känslan av de antika proportionerna och inuti upplevelsen av ett helt antik rum, vilka få finns bevarade. Tittar man upp i kupolen går det alldeles enkelt att tänka bort människorna runt omkring, molnen drar förbi och Pantheon rör sig. 

Dessutom är det en trevlig promenad dit, man kan passa på att säga hej även till Sant'Ignazio och dricka kaffe på Sant'Eustachio och äta gelato. 

Idag däremot är det biblioteksdisciplin som gäller hela dagen.

17 mars 2010

Resan tillbaka

Resan igår gick smidigt, förutom att personalen på Espresso House var sena så att jag och M istället fick äta en romantisk frukost på 7 Eleven. Hade sällskap på tåget av först Anders som skulle till Malmö och sedan av Danny som skulle från Malmö till Köpenhamn. Väl på Kastrup köpte jag Kanebos mascara som bara ska gå att tvätta bort i vatten varmare än 38 grader, får se om den kan stå emot mina tårar. Med tanke på att jag gråter av skratt i snitt en gång om dagen ställer det vissa krav på mascaror (och kajal på längs undre fransraden är en fullständig omöjlighet, vilket jag sörjde mer som sextonårigt indieteen än vad jag gör nu). Köpte även ett av mina större guilty pleasures, som är betydligt enklare att få tag på Danmark än i Sverige; Jelly Bellies med kokossmak. Läste hela vägen ner och fick mitt bagage på rekordtid. Väl framme gick jag och handlade, förutom konstgjort godis älskar jag alla olika grönskare och frukter som just nu finns färska här. 

På eftermiddagen höll Jenny Hellström ett intressant seminarium och därefter dracks det som vanligt vin i parlatoriet. Så var man tillbaka igen.

Mycket glad i solen med stor hår

Tillbaka

Igår åkte jag till Rom för att skriva. Tanken är att jag under resterande del av terminen ska ägna mig åt avhandlingen. Hittills har det varit kursläsning och annat som tagit tid, men det är nu avklarat. Den senaste veckan har egentligen inte varit så stressig i sig, men det har varit så många små saker som har skymt sikten för det viktiga. Därför är det så skönt att få komma ner hit i tio dagar och bara få lov att fokusera på avhandlingen, få inspiration och ro. Har inte riktigt hunnit ställa in mig på att jag skulle hit, men i taxin från Termini till Institutet, när chauffören körde fort och målmedvetet genom staden med en cigarett i ena handen och rutan nervevad, insåg jag att jag var tillbaka och hur mycket jag saknat Rom.

Idus martiae

I måndags var det Idus martiae, den femtonde mars enligt vår tideräkning och den dag Caesar mördades. 

Jag:
* satt i ett möte som drog ut på tiden
* blev sen till den workshop för doktorander som skriver avhandling på engelska
* insåg att jag glömt mina texter hemma
* möttes av en skrivare utan toner
* hann inte äta lunch på grund av ovanstående
* hade nio timmar senare, trots två bananer, världens lägsta blodsocker och stresstålighet. Idus martiae indeed. 

Å andra sidan: 
* var det ett möte som handlade om tillsättningen av en ny doktorand vilket är roligt rakt igenom
* var workshopen alldeles fantastiskt bra och jag fick hur mycket kommentarer och input som helst och kände mig upplyft trots att hela min text var söndermarkerad av ändringar. Nerbruten och uppbyggd. 
* fick jag faktiskt en muffin under tiden
* samt slapp knivhugg

Efter workshopen åt jag lunch (då var klockan fyra. okej, ska sluta gnälla om det nu) och gick sedan till möte med den referensgrupp för doktorander jag sitter i. Tackade, stoiskt nog, nej till ost och vin efteråt för att gå hem och packa och städa för att Svanen någotsånär skulle vara välkomnande för Karin som ska låna den i veckan.

Helgen

Min helg var så bra. I lördags gick jag på stan och köpte böcker att läsa på resan och lunchade med Åsa och Johanna innan jag åkte till Malmö. Efter drink och piff gick jag och Micke hem till Thomas nya, och synnerligen fina, lägenhet för inflyttningsfest. På söndag morgon gick darling M och köpte  brötchen och croissanter som vi åt till frukost innan vi träffade Carin, Hanna, Katrin och Emelie på Malmömässan för scouternas stora vårloppis. Eftersom vi var där den andra och sista dagen började de snabbt vilja bli av med saker och jag fyndade fem halsband (varav fyra i pärlor) för tio kronor och fick fylla en påse för tjugo kronor. I påsen hamnade exempelvis ett par krukor, en fin teburk, två torsos att ha på kontoret, några böcker, en ljusstake och en dressyrryttarkavaj, den senare kanske det bästa fyndet. Därefter åkte vi tillbaka till Lund, gick och fikade och fortsatte sedan hem till Svanen där jag tvättade och Micke lagade grönsaker i ugn med hummus. Bra helg rakt igenom.

Hockey

I fredags fortsatte jag att styra, korrläsa, planera inför kommande vecka och sitta i två planeringsmöten, bland annat inför vårens undervisning. På kvällen åkte jag till Malmö för att tillsammans med Micke, Anders, Emma och Emmas pappa gå på hockey och se Malmö ta emot Bofors. Kanske inte den elegantaste match jag sett, men underhållande. Det gladde mig att Malmö vann och gick vidare, främst för att jag vill kunna se elithockey på nära håll. De har nu även vunnit första mötet mot Almtuna och är bara en match från kvalserien!

De där kvällarna

I torsdags styrde jag tusen småsaker (och kände återigen att jag behöver en sekreterare) innan jag lunchade med Isak på Zen. Kan verkligen rekommendera det; mycket och god sushi för pengarna. Dessutom kan man promenera dit genom Botan och gilla sin arbetsplats ännu mer, även om det inte är lika allmängiltigt. 

På eftermiddagen på Bella förbi Svanen på lite snabbt bubbel innan vi gick till Grand för aw med sällskapet. Det som skulle bli en tidig kväll slutade ganska många timmar senare eftersom samtalen var många och vi hade fått Piratenfoajén alldeles för oss själva.

10 mars 2010

Onsdag

Idag har jag suttit i ett arbetsutskottsmöte som drog ut en timme på tiden och jag missade således dagens lunchdate med Fanni. För en kort stund önskade mig bort till en mer hierarkisk fakultet, men jag tycker ju ändå om detta med konsensus och att alla ska få säga sitt. Även om jag också tycker om att träffa Fanni.

Eftermiddagen har ägnats åt tusen småfix, bland annat har jag ansökt om förlängning av min förlängning av utbildningsbidraget. Snart ska jag gå och äta middag med Carin och sedan dricka cosmos på Brogatan tillsammans med dagens födelsedagsbarn Åsa och andra fina.

Ps. Den var kanske mer Tim Burton än Lewis Carroll, vilket i sig inte nödvändigtvis är dåligt, men jag älskade Alice, se den!

09 mars 2010

Lugn och hets

Lättad efter gårdagens inlämning lät jag förmiddagen bli lugn. Visserligen var helgen avkopplande med kalas på Öckerö som avslutning, men det är ändå skönt att kunna varva ner en dag innan det är dags för nästa prestation. Fast även när jag arbetar som mest intensivt försöker jag hinna med annat också, hade jag inte haft vänner att träffa på konstiga tider hade jag nog i vissa perioder mest ätit, sovit och skrivit. Således rymde de sista dagarna förra veckan inte bara dödslinjehets utan även styrelsemöte med sällskapet, cosmo på Brogatan med Micke och frukost med Petter.

Idag har jag kramat en mycket efterlängtad Åsa som äntligen kommit hem från sina tre veckor i Thailand och tagit en snabb, men trevlig, fika med min förra kursare Sara på UB som nu har återvänt till antikstudierna och talat om Rom.

Nu ska jag få iväg ett par viktighetsmail och sedan träffa Micke för att gå och se Tim Burtons Alice i underlandet.


08 mars 2010

8 mars

Internationella kvinnodagen inleddes tillsynes normbrytande med att ze boyfriend både föreläste om genus och var med och arrangerade ett seminarium på samma tema medan jag har forskat om romerska kejsare och makt. Det är ju fint och bra och den hära dagen kanske är rätt överskattad ändå?

Å andra sidan hade jag varken kunnat forska, eller delta i dagens övriga aktiviteter som bestod av arbetslunch med forskningsnämnden och informationsfika på institutionen, för bara några generationer sedan. Dessutom finns det fortfarande så många strukturer kvar inom universitetet, fler än de mer uppenbara som man kan räkna i antalet kvinnliga professorer. Varför, exempelvis, var det nästan bara kvinnliga sökanden till den doktorandtjänst som jag fick i slutet av universitetets kristid medan nu när det går betydligt bättre ekonomisk nästan bara män söker, och får, tjänster? En av de nio senast tillsatta doktoranderna på fakulteten är kvinna. Visst har vi kvinnor i ledningen både på fakultetsnivå och centralt, men varför har de alltid hand om grundutbildningsfrågor och inte de mer prestigefulla som har med enbart forskning att göra? Och varför tar de på sig ledningsansvar när de är docenter medan de flesta män karriärplanerar och gör det först som professorer och de därmed riskerar att aldrig nå den titeln? Säkert sker mycket av det här omedvetet, men det känns just nu mer aktuellt än någonsin att lära sig känna igen strukturerna när det verkar som att de redan vittrat bort.

06 mars 2010

Nattblogg

Har precis kommit hem från en mycket trevlig kväll hos Viktor och Emilia och två rara katter. Imponerande hemgjord kinesisk buffé och tårta. Dock är det snorkallt i Göteborg, dålig idé att ha vant sig av vid allt över 100 den. Sitter just nu och dricker te för att värma mig (överväger bad, men kommer att somna i det) och tänker på hur fort den här våren kommer att gå. Om en dryg vecka åker jag till Rom och när jag kommer hem igen är det april. April är tokbokad och sedan är det maj. Swoosh swoosh. Å andra sidan finns det alltid tid för att ligga på filtar i parker. 

Lördag

Mycket härlig och skrattig middag igår med traditionsenlig thai och öl. Idag har jag och mamma gått på stan, ordnat med presenter till helgens födelsedagsbarn, fikat på Chocolat, köpt en blå klänning (man kan ju verkligen inte få för många) och ett par andra små saker. Nu blir det trettioårsfest! Hurra för Viktor. 
 

05 mars 2010

På språng

Nu åker jag till Göteborg en sväng, sällskapar med Carin på tåget och väl framme ska vi äta middag med Marie. Snits!

04 mars 2010

Den antika traditionen



Den här bad jag Karin ta när vi promenerade i San Lorenzo i början av sommaren 2008. Samma dag togs även framsidebilden till Karinissimas avhandling, i samma kvarter där gatorna är uppkallade efter italiska folk.

02 mars 2010

Sweet

Nu är allt bokat och klart och jag är i Rom 16-25 mars; 25 april - 4 maj; 7-10 maj; 1-30 juli.

01 mars 2010

Hodie

Lite seg läsförmiddag, lunch med Carin och de tre sista timmarna av fullständigt effektivt skrivande, så skulle man kunna sammanfatta dagen.

Poesi

Om Platon hade haft en tanke om hockeyns idé lovar jag att den hade sammanfallit med gårdagens match. Det är så hockey är menat att spelas och när jag ser den intensiteten kan jag inte förstå hur man kan föredra fotboll.