29 januari 2010

Förslag på ny kursplan i kunskapsskolan

I förslaget till ny kursplan för grundskolan saknas helt antiken och medeltiden med motiveringen att man måste bestämma sig för en urvalsprincip, och vår urvalsprincip har varit nutidsförståelsen, detta enligt Per Eliasson, ämnessamordnare för den nya kursplanen i historia. Samtidigt som historiebruk får en välförtjänt plats i kursplanen förväntas elever att kunna förstå den historia som brukas genom en undervisning som inte förmår att ge något som ens liknar en grundläggande kronologisk förståelse. Visst är tematiska fördjupningar viktiga, men att bortse från den historiska utvecklingen är som att låta eleverna börja med att skriva en roman utan att först ha lärt sig alfabetet. Karin Olsson påpekar klokt i sin krönika att problemet som har identifierats är att terminen ofta inte räcker till för att undervisa om modern historia, till exempel folkhemsbygget. Att lösningen blir att hoppa över, eller snabbspola, den äldre historien är en logisk kullerbytta i den högre klassen. Hinner man inte med allt, ja då kapar man helt enkelt i ena änden.

Detta är alltså den nya kursplanen i kunskapsskolan. Snyggt jobbat, Jan Björklund.

27 januari 2010

Kurvor

Vissa dagar är intensiva, andra inte. Jag gillar svängningarna, hade blivit uttråkad om allt höll samma takt och innehöll samma moment. Igår läste jag hela dagen, med undantag för lunch med Carin. På kvällen drack jag och Micke lite öl på Ariman innan vi vandrade hem.

Idag har jag suttit i Områdesstyrelsemöte hela förmiddagen, träffat Sara som jag läste A-kursen i antiken med (2004, tempus fugit osv.), haft handledning och varit på bokrelease för de historiska arkeologernas senaste verk Triangulering och ätit tårta. Först vid fyra landade jag på kontoret och häpnade över hur många mail man har efter en dag utan dator. Nu har jag plöjt fälten och ska snart gå hem. Tror att en bra film matchar vädret.

25 januari 2010

Mål

Hemma efter långmöte med forskningsnämnden, dock konstruktivt Mycket diskussioner om olika former av post-docs och jag märker att jag först nu har landat helt i doktorerandet och på ett mer konkret sätt har börjat tänka på vad som ska hända sedan. Som student var målet att bli antagen till forskarutbildningen, när det sedan lyckades på första försöket tog det ett tag att ställa om fokus. Även om det är långt kvar tills dess att jag är klar och det har blivit en bok av det hela. Lunchade med Emma som var i Lund en sväng och även om hon flyttar ska det bli fint med en partner in crime, om än i Stockholm. Nu ska jag plocka uppstyrningspoäng och lägga fram kläder till imorgon.

Att vara ständig

Peter Englund har börjat att blogga igen, till min stora glädje. Hans förra blogg var en fin inspiration i skrivandet.

23 januari 2010

Lördag

Efter att ha sovit ut imorse, Karin kommenterade min förmåga att alltid kunna sova, jag tror det beror på att min kropp kräver åtta timmar varje natt och sover så länge om det går, tidpunkten jag stiger upp på beror således på när jag gick och lade mig. Och det blev lite halvsent igår, efter öl på Sandras, Spisen och Botulfs.

Idag har jag kokat linssoppa, bakat bröd och sett på OS-finalen från 2006 och, trots att den avgjordes för fyra år sedan, blivit oerhört nervös, vankat fram och tillbaka och inte tänkt särskilt trevliga tankar om Finland alls.

Nu ska jag snitsa om och åka till Emma för hejdåfest. Så himla kul att hon har fått doktorandtjänst i Stockholm, så himla tråkigt att hon flyttar.

22 januari 2010

En annan rolig gång var när Anders trodde att jag forskade om askar

Imorse kom det en VVS-kille hem för att fixa ett par av mina dysfunktionella element. Karin trodde först att jag informerade henne om att en AKS-kille skulle komma förbi tidigt på morgonen, VVS-killen trodde antagligen att vi var sambos. Själv önskade jag att jag var min mamma så jag skulle veta om jag förväntades småprata, bjuda på kaffe eller till och med småkakor. Det löste dock sig självt då han visade sig vara katolik och gillade min lätt Mariakitchiga inredning. Annars har jag läst vidare om det tidiga Rom (munta nästa vecka), lunchat med Carin och ska strax sluta för idag. Ikväll inleds gängets sunkhaksturnering då vi ska dricka öl på Lunds mer slitna och kvartersbetonade ställen. Vi börjar i söder på Sandras och jobbar oss norrut.

21 januari 2010

Detta glamourliv

Idag har jag visserligen värkt ihop en ansökan, men jag har också gått på lunchseminarium och sett på bildkavalkad från AKS' hundraårsjubileum och fascinerats över att vi på hundra år endast har haft fem ämnesföreträdare inklusive Eva som sitter nu. Ergo: antikhistoriker är mycket slitstarka.

Vidare har vi haft kick-off med institutionen då alla informellt har berättat om sin forskning och sedan ost & vinat tillsammans. Intressant då man egentligen bara vet en bråkdel av vad de utanför ens eget seminarium egentligen gör.

Efter arbetsdagen gick jag hem till min tillfälliga kombo Karinissima som köpt vin & kakor och nu sitter vi mitt emot varandra vid köksbordet och kommunicerar via min Facebookstatus. Detta IT-liv.

20 januari 2010

Glamour/clamour

Idag har vi ägnat oss åt arbetsmiljöarbete, dvs vi har druckit bubbel med anledning av att det är onsdag och att Johanna har begått undervisningsdebut. Att vara doktorand är glamour all the way baby. Åtminstone känns det bra att dela arbetsplats med fina och peppande kollegor. Jag har även långlunchat med Carole, Fredrik och Ulla, först sushi och sedan kaffe på Lundagård. Eftermiddagen har däremot varit ganska håglös, jag har haft ont i huvudet (mycket otypiskt) och inte läst så mycket som jag borde. Vilket väl också är en del av doktorerandet.

Nu ska jag ge upp för dagen, gå hem och städa och sedan möta Karin vid tåget för att ha henne boende hos mig till söndag. Det blir fint.

19 januari 2010

Vad jag gillar

Inledde dagen med att inte hitta min kalender och därmed åt att stilla gripas av panik. Förstår inte de som bara har sin kalender i datorn och telefonen, jag måste rent fysiskt alltid kunna nå min och inte vara utelämnad till batterier och annat. Det kan eventuellt vara historikern i mig som har en grej med papper. Som tur var hittade jag den (på mitt skrivbord, bra där) och kunde konstatera att det var tisdag och strax dags för lunch med Fanni. Övriga dagen har ägnats åt läsande, ska snart vara klar med en läskurs om republiken och håller just nu på med den militära utvecklingen. En annan sak jag har en grej med är krigshistoria. Att förstå vad som driver människor att faktiskt ställa sig där med svärdet i hand och vara beredd att dö. Tyvärr får jag allt för sällan tillfälle att ägna mig åt det så jag är glad att få möjlighet nu.

Kvällen tänkte jag ägna åt karnevalsfilmen 2006, Innis & Gunn (mitt nuvarande favoritöl) och häng med Micke. Och rosor. Har upptäckt att blomsterhandeln nära mig på morgonen säljer ut gårdagens rosor för 15 kronor buketten. En sådan tillsammans med rosendoftljus är den nya grejen i mitt vardagsrum.

Men att Lagerbäck delade ut pris i träningsoverall var ganska roligt

Igår gjorde jag typiska måndagssaker. Sökte litteratur och hämtade böcker från UB och satt i fyra möten. Kom hem på kvällen och kände mig allmänt trött och opepp och beslöt mig för att inte göra något annat än att ligga i soffan och se på Idrottsgalan. Tyckte att den var väl tam i år, men det berodde nog främst på att 2009 med få undantag inte var ett jättefantastiskt idrottsår.

Darlings

I söndags fikade jag först med Marie och sedan med Sofia och drack kaffe, skrattade och skvallrade. Sedan hoppade jag på tåget och åkte hem till Lund igen. Att åka tåg och läsa när det är mörkt ute ligger högt upp på min lista över saker jag tycker om. Träffade sedan Micke på kvällen och förberedde inför en ny vecka.

16 januari 2010

Loving is the ocean, kissing is the wet sand

Har precis sett på det lilla SVT-programmet om The Look. Roxette var mina första riktiga idoler och fortfarande mitt främsta guilty pleasure. Tyvärr går just den här videon inte att lägga in på bloggen, men gå hit för att se den i all sin fantastiskhet.

Väldigt fin Göteborgsdag

Idag har jag:
* gått på stan med mamma och köpt:
- preppy klänning
- kofta
- undies
* besökt favoriter som Grönebergs Interiör
* druckit kaffe på Le Pain Francais
* köpt med hämt för ingen av oss kände för att laga mat
* sett på Vinterstudion
* druckit champagne

Fokus

Tåget som jag gick upp tidigt till avgick med Göteborg och FokusRom som slutdestination. Efter slutexamination på kursen och en vända hem till föräldrarna för lite jobb vid köksbordet avslutade vi med FokusÖl. Mycket trevligt.

Sömn, oh sömn!

I torsdags, efter hundra små saker som skulle ordnas (jag genererar i mig själv väldigt mycket administration?), lunch på SOL och studiebesök med sällskapet gjorde jag en Lovisa, det vill säga lade kikärtor i blöt på morgonen i tron att jag skulle tycka det var pyssligt att koka dem på kvällen. Det gjorde jag inte när jag seriöst stod och hästsov ovan för dem strax innan midnatt, väl medveten om att tåget skulle gå halv sju nästa morgon. Hästsov gjorde jag ofta när jag var liten, familjen varit borta och jag somnat på vägen hem. När jag blivit uppburen för trapporna och nedsatt i hallen brukade jag stå, lätt framåtböjd och vaggande, och sova vidare. Det där med att vara vaken sent är verkligen inte min grej.

12 januari 2010

Varia

Idag har jag skrivit klart ett paper, lunchat med Micke, småstyrt lite, fått en ny roomie, haft en Petter över på tänkt kaffe, men som medförde en liten after work i form av belgisk öl och avslutat med att plocka husmorspoäng i form av tvättning och lunchlådelagning.

11 januari 2010

Måndag

Igår ägnade jag dagen åt mående efter förtjänst, men nu är jag tillbaka och har nästan förvånat mig själv med min effektivitet: har ansökt om förlängning (tänker inte tråka ut mer djungeln av regler för doktorandanställningar, jag har fått fyra år men måste ansöka om varannan termin samt räkna ut hur många dagars förlängning mina uppdrag ska generera samt bifoga ett antal protokoll och liknande intyg), kommit på ämne och skrivit abstract till föredrag samt några sidor paper. Därutöver har vi haft informationskaffe med Institutionen och tårta för att fira att kollega fått post-doc i Cambridge och så har jag haft kvalitetskaffe med Åsa (svaret på frågan Vad gör egentligen doktorander om dagarna är således Dricker kaffe) och har sedan hängt på kontoret för ett kvällspass men nu ska jag kalla det en dag och bege mig hemåt, sängåt.

09 januari 2010

Helg

Igår, efter att ha jobbat mest hela dagen samt fått en fantastisk ljusblå brokadmönstrad dörrmatta av The Senior Staff över lunchen, åkte jag till Malmö för ett par öl och Sherlock Holmes på bio. Se den! säger jag faktiskt. En kärleksfull hyllning till Sherlock & Watson och London, karaktärerna behandlades varsamt och det fanns en och annan blinkning till de som kan sin Sherlock. Eftersom jag tycker att action oftast är ungefär mördande tråkigt var jag på förhand skeptisk till de utlovade fightscenerna, men även de hade sin poäng (även om jag blundade ibland).

Idag har jag städat bort julen, fortsatt att följa Tour de Ski och strax kommer Emma över för kvalitetstid. Ibörjan av vår studietid hängde vi något oerhört ofta på caféet i liberiet vid Domkyrkan där vi fikade, analyserade studierna (och kom fram till att vi skulle doktorera när vi var klara, check på den baby) och vad som hade hänt på nationen vi varit på under helgen. Och så spelade vi fia medan vi höll på, alldeles lagom intelligensbefriat för att kunna samtala under tiden. I våras fick jag ett fiaspel av Emch i inflyttningspresent så ikväll blir det ost, vin & fia.

07 januari 2010

Flyt

Dagen började bra med att darling JStore, som fram tills nu inte har haft en tidskrift i den årgång jag söker, måste ha uppdaterat efter helgen eftersom jag hittade den artikel jag var ute efter när jag gjorde en sista desperat slagning. Sedan flöt skrivandet på fint, med avbrott för Tour de Ski vid lunch och sedan igen vid fyra-tiden. Även Ulla och Johanna är tillbaka, och vi hade ett gemensamt skrattanfall efter lunch, så jag är inte längre själv. Strax innan sex lämnade jag ze office för att styrelsemöta med systrarna. Som sagt, har en bra känsla i magen just nu.

06 januari 2010

Dagen som aldrig riktigt börjar

Åh, min egen seghet idag. Har sett skidor, skypat med Kristina och sedan tagit tag i mig själv och träffat Hanna för att lämna över mina arbetsuppgifter i teatern till henne. Jag hinner helt enkelt inte ha ett deltidsjobb vid sidan av, det har varit mitt dåliga samvete under hösten. Men nu har jag alltså avslutat det sista och lämnat över. Jag har verkligen uppskattat att få ta del av föreningen och alla fina människor i den, men jag kommer å andra sidan att sitta kvar i styrelsen så det är inte ett definitivt avsked. Som tur är, de är inte min starka sida.

För övrigt, under gårdagen, som slutade med cosmo på Brogatan, var denna film kvällens stora samtal som har smetat sig fast på min hjärna. Se den och du kommer inte kunna sluta säga Chaaaarliiie.

05 januari 2010

Halvdag

Idag är det officiellt halvdag, vilket för en gångs skull respekteras. Tyvärr är jag fortfarande rejält förkyld, tänkte idag klä mig varmt för att bli frisk fortare, med resultatet att jag nu sitter och har svettvallningar i en svart poloklänning. Ye well. Dagen i övrigt är mycket trevlig. Har tisdagslunchat med Carin och ska snart ägna den lediga halvan åt att först fika med Åsa och sedan spela biljard med henne, Micke och gänget. Öl är väl bra mot förkylning?

04 januari 2010

Har jag sagt att jag älskar vintern?

Ikväll har jag sett på:

* Tour de ski
* Sportens årskrönika
* Hockeykväll

Lorem ipsum

I en aktuell Facebooktråd efterlyste en vän översättningshjälp av en sida på latin, men det gick snabbt att se att det inte var sammanhängande meningar och att vissa ord inte existerar, utan att det istället rörde sig om den typ av text man kan få upp som exempel när man ser på mallar för artiklar, hemsidor eller liknande för att få ett grepp om layouten. Den har länge använts i typografiska sammanhang och kallas lorem ipsum, då de flesta meningar inleds med just de orden, men har faktiskt en klassisk bakgrund. Det vanligaste lorem ipsum:et inleds med meningen Lorem ipsum dolor sit amet, vilket går tillbaka till en passage hos Cicero, i De finibus bonorum et malorum 1.10.32-33 läser vi Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit. (Fritt: Det finns ingen som älskar smärtan i sig själv, som söker den och vill ha den, bara för att det är smärta.)

Zurück am office

Nu är jag tillbaka på jobbet för våren. Det känns bra, även om ingen annan är här och jag således är sällskapssjuk och ovanpå det finns det inget kaffe. Men annars: pepp.

03 januari 2010

Årets första söndag

Just nu bakar jag morotsbröd och inser hur lik jag är min mormor. Tre saker jag verkligen värdesätter: flärd, hemtrevnad och att kunna bjuda mina vänner på hembakat.

Bright star

Bright star var filmen som jag och Micke såg på Nyårsdagen, om John Keats och hans förälskelse i Fanny Brawne. Filmen var delvis berättad ur hennes perspektiv, delvis med hjälp av Keats egna dikter. Förutom att Campion ibland inte riktigt verkade kunna välja vilken historia hon skulle berätta, och att handlingen därför sackade något, var den oerhört vacker och väl sevärd. Detta sagt trots att bahyttfilm normalt inte är min genre. Filmen hade vissa drag av kammarspel, så, om någon mer går och ser den med förhoppning om Romskildringar: man får blott se ett mycket snabbt klipp från en folktom Piazza di Spagna.



But you and me, all we want to be is lazy

Har inlett det nya decenniet på ett ytterst lojt sätt. Sedan i fredags har jag, i mycket gott sällskap, sett samtliga vintersportsändningar, ätit croissanter framför tv:n, gått på bio, druckit te, tittat på Darling, druckit mer te, tittat på Liftarens guide till galaxen och promenerat i Stadsparken (samt blivit kallad garderobsborgerlig). Nu är jag visserligen snorförkyld, men känner ändå att 2010 kommer att bli briljant.

Nyår

Nyårskvällen blev mycket bra. Efter att ha snitsat ihop en trerätters hos mig i Svanen anslöt vi oss till Åsa & Henrik, hann med en mycket snabb mellandrink på (lätt otippat) Gräddhyllan innan vi stoppade (trodde inte att mitt, eller i ärlighetens namn, Åsas, första Sex and the City-stoppande av taxi mitt på gatan skulle ta mig till Norra Fäladen av alla platser) en taxi och åkte till fina Lisa som hade nyårs- och förlovningsfest och vi skålade in 2010 med bubbel och cigarrer som sig bör.