31 juli 2009

Dagens historiker

Idag lyssnar jag på när Peter Englund sommarpratar, som en stilla tröst för hans nedlagda blogg.

Glädje

Har jag sagt hur oerhört nöjd jag är över att både Pebben och Lundqvist kommer hem till Frölunda? Och att Lundqvist går in som kapten? Jag vet att jag brukar säga det ungefär varje år, men i år är vi favoriter på riktigt. Visst är det härligt med sommar, men jag skulle inte ha något emot höst och hockeysäsong lite pronto.

30 juli 2009

Framme

Igår tog jag tåget (tåg, veckans vana) till Göteborg, sov i kapp nattens delvis uteblivna sömn mellan Hässleholm och Falkenberg, fortsatte direkt till Stenungsund och sedan vidare hit till Orust. Och här är jag nu och har ägnat dagen åt saker jag tycker om. Min familj och släkt. Arbeta i trädgården med pappa. Skratta med kusinerna. Gulla med kusinbarnen. Läsa bok när det åskar ute och strömmen går. Inte bry sig om regnet utan bada ändå eftersom vattnet blir friskare och högre då. Se på Ernst. Och äta pannkakor som pappa alltid steker när jag kommer. Jag är inte jättedålig på att laga mat, men pannkakor kan jag inte göra. Det är därför den maträtt jag blir gladast när någon gör till mig, som pappa, Suss när jag kommer till Öckerö eller Johanna när vi bodde tillsammans. Stek mig pannkakor and I am all yours.

Eftermiddagscocktails

I tisdags hade jag och Carin tänkt äta tisdagslunch istället för torsdagsdito, men istället blev det en utflykt till Erikshjälpen i Åkarp där vi fyndade loss. Svanen har nu berikats med två vita svanformade porslinskrukor (där fanns ännu fler svanföremål, men de var antingen gjorda i silver eller så såg svanarna elaka ut och det vill man ju inte leva med), två vanliga och tre små för frösådder (det var krukor som var huvudsyftet med besöket) samt ett skohorn i mässing, en tårtspade, en mjölkkanna och en present. Mycket nöjd.

På eftermiddagen gick jag till Grand för att träffa Micke och dricka negroni som jag i Romlängtan försöker få alla att uppskatta. Efter ett par sådana, ett par strawberry caipirinhas och snabbesök av Åsa fortsatte vi hem till mig för att fortsätta kvällen.

Det är ju så det är

I måndags träffade jag min förra korridorare Joanna som var i Skåne på semester och hade åkt in från Ystad för lunch, alltid lika trevligt att ses även om det inte blir så ofta nu när vi bor i olika städer.

På eftermiddagen försökte jag reda upp alla mail och kallelser jag inte svarat på (semester utan kalender verkar härligare och mer stressbefriande än vad man tror) och träffade sedan darling Åsa på Stortorget för öl och uppdatering och för att reda ut alla dessa olika känslor tills Åsa sa älskling, du är tjugofem och det är sommar vilket är det bästa rådet hittills, det lever jag efter nu.

Fick även en helt fantastisk present då Åsa känner min förtjusning i marinromantik. Hon hade klippt ut en bild på sailor med en storstad i bakgrunden och ramat in, givetvis i guldram. Lätt sängbordsplacering på den!

Borta bra osv.

Åkte hem tidigt nästa morgon, via Borlänge (åh Gud, jag borde verkligen bli bättre på geografi, visste inte att det låg i Dalarna?) och Stockholm där jag hade några timmars uppehåll som mest ägnades åt lunch och spontanshopping av två par överhängen, ett i form av eiffeltorn i guld och ett i form av mottot less is a bore. Trevligt nog visade sig Carin åka med samma tåg, så jag fick sällskap. Var hemma igen sent på kvällen, glad över att återse min svan och framförallt min egna säng.

Linda hjärta Jonas

På lördagen var det dags för bröllop mellan Linda och Jonas och ni vet hur det är, vissa vigslar går rakare in i hjärtat än andra och detta var en sådan. Lindas bror och svägerska sjöng först estnisk folkmusik och sedan Somebody, kompade av spelmän på fiol. Den efterföljande festen var fantastisk, mitt och Sofias tal verkade gå hem, det var dans, dans, dans, oskynnesfint och till sist soluppgång.


When in Rättvik

Mia bar folkdräkt och var så himla fin.

Nationalromantik

I fredags lämnade jag alltså Stockholm för Rättvik, sällskapade på tåget med Kristina, Linus och Rikard och väl framme anslöt Sofia, Alex och Mia. Vi bodde i små söta campingstugor uppkallade efter fåglar (jag och Mia bodde i Hägern, älskar Kristinas blick när hon trodde att jag döpte alla mina bostäder efter fåglar). Fredag eftermiddag ägnade vi åt oss att göra Rättvik:


Vi promenerar vid Siljan, ön i bakgrunden simmade jag och Rikard runt.

Bor man på en camping måste man spela minigolf


Jag och Sofia tog på oss mammarollen; förde protokoll och drack rosé ur plastmuggar.

Kristina är rätt hård.

Den här killen är en symbol för Rättvik, som man kan dela sina mer svartsynta sidor med.


Vi bondade.


Kristina: oh, jag plutar precis som du.
Jag: va, fotomin, jag?

29 juli 2009

Snart

Hej raringar, ikväll kom jag ut till Orust, darling island. Imorgon ska jag sätta mig ner och berätta om allt som har hänt sedan jag lämnade Stockholm, men inte ikväll för nu väntar promenad till havet och sedan sömn.

24 juli 2009

Turnén fortsätter

Nu säger jag ttfn till Sthlm och åker till Rättvik för Linda & Jonas bröllop.

Swirl baby

I normala fall avslutas torsdagslunchen med att vi går tillbaka till våra respektive arbeten, men igår avslutades den med en dryg fyra timmar lång shoppingrunda. Vi provade vad Carin kallade för Linggymnastik-kläder och jag fastnade för en svart body med matchande ballerinakjol (swirl baby sa darling C i provrummet) och insåg när jag skulle köpa strumps till lördagens fest att det där med guldtights är rätt snitsigt ändå. Förutom ett par sådana blev det även en liten guldram till min planerade tavelvägg och ett nytt påslakanset eftersom jag dels glömt att jag måste ha med mig det i helgen, dels ändå behöver en uppsättning till då min nya säng är större än den gamla. Var även mycket nära att köpa en plastsvan i naturlig storlek till lägenhet, men lyckades hejda mig. Det har varit fantastiskt att låna faster & farbrors lägenhet och tillbringa en vecka här, men jag saknar min Svan.

23 juli 2009

Torsdagslunch, nu i Stockholm

Vet ni en sak som är jättebra? Att även Carin befinner sig i Stockholm så att vi kan äta vår traditionella torsdagslunch precis som vanligt.

Sommarkväll

Igår träffade jag Sara på Mosebacke för öl och uppdatering. Härlig kväll med fin Stockholmsvy och obligatoriska samtalsämnen såsom Roxette, alabasterhy och plutmunsposen.

22 juli 2009

Bruk och minne

Igår besökte jag Armémuseum tillsammans med Tom, det var hans förslag och han kan vara den bäste att ha med sig på sådana aktiviteter, vi talar utställningsvåld och historiekitsch galore. Museibyggnaden är gigantisk och den folktomma och stora gården som leder fram till den platsar klockrent i kategorin maktarkitetkur. Tom flashade sitt museivip-kort och vi hakade på den guidade visningen med dramatiserade inslag (fältskär och karolin). På ett sätt är det nästan skönt med ett museum som så helhjärtat satsar på vad folk vill se; uppbyggda autentiska miljöer, vaxdockor, kungar och krig, ingen grå socialhistoria. Samtidigt som tja. Efter ett antal år i en museistyrelse vet jag hur dyrt det är att producera en visning och de resurser Armémuseum tycks förfoga över måste vara enorma vid jämförelse. Och alla kanske inte i första hand borde läggas på vapenhistoria (på en av de pedagogiska planscherna fick man lära sig att 0% av Natostyrkan stupade under Kosovokriget, gott så, men därmed inte sagt att ingen dog under kriget? innan man själv fick pröva att hålla ett i sin hand). Vet inte om det var en medveten ironi att den enda vaxdockan som man fick röra vid var den stackars lemlästade soldaten? Men oavsett är museet väl värt ett besök.

Söder

I måndags träffade jag Martin och Åsa och deras lille Tage som det var alldeles, alldeles för länge sedan jag såg med tanke på att det är ett par av mina absoluta favoritmänniskor. Vi lunchade, promenerade på Söder, drack kaffe, umgicks och jag fick gulla med lille Tage samt fick den helt fantastiska inflyttningspresenten den ljusblå bonbonjären som ser ut att vara i plast men är gjord av keramik, komplett med snäckdekorationer. Den har tillhört Åsas farmor och det känns fint att den nu finns i mitt hem tillsammans med alla saker från min farmor och mormor, varmt i hjärtat.

Efter en snabb vända hem återvände jag på kvällen in till för att träffa Tim för öl och uppdatering och fick som bonus se en ny del av Söder.

And WHY can't my life be a musical?

I söndags åkte ett antal av bröllopsfestgästerna båt t/r Vaxholm, alltid härligt med hav även om det här på ostkusten inte luktar som ett sådant, och efter en trevlig tur var jag så trött att jag åkte hem och såg på musikal och sjöng med, högt och falskt.

... och vi är tillbaka.

Dearest blog, förlåt för denna tystnad, jag skyller på fullt upp och dålig tillgång till internet. Allt är dock fint och vi tar det i ordning. I lördags var det alltså dags för Kristina och Linus bröllopsfest. De små duvorna hade gift sig bara de två en vecka tidigare och vi var således bjudna till den efterföljande festen som hölls i Linus mammas och styvfars trädgård. Efter ett Valerie Solanas-ögonblick på väg dit (jag var sen, stressad och svettig och i ett tillstånd då jag absolut inte uppskattade att två av varandra oberoende män visslade efter mig och lät dem veta det, bara börja bete er, tack) förbyttes allt till härlighet; god mat, trevliga gäster, dans, dans, dans samt ett lätt sentimentalt tal från mig, Linda och Sofia till den nyblivna frun.

18 juli 2009

Framme, sitter på gården

Eller ja, det hade det ju funnits om jag hade tänkt på att ta med mig min nätverkskabel. Således skrivs detta från gården där jag har lyckats hitta ett oskyddat nätverk. I alla fall. Efter fem och en halv varma timmar på tåget (testade att åka Veolia, det var mycket billigare, man kom fram i tid men det tog en dryg timme längre. Som var väldigt varm, men det kan de kanske inte lastas för) kom jag igår fram och har nu installerat mig. Snart ska jag börja göra mig i ordning för dagens stora tillställning: Kristina & Linus bröllopsfest! Åh!

17 juli 2009

Semester

Nu åker jag till Stockholm. Räknar med att det finns internet även där och att vi således hörs ikväll. Hejhej.

16 juli 2009

All good in the hood

Har smygstartat semestern idag. Efter att faktiskt ha läst lite artiklar medan jag tvättade imorse lade jag dem åt sidan när Carin kom med takeaway för att äta den numera traditionella torsdagslunchen på min gård. Älskar att ha en gård att hänga på. Fick en jättefin överraskningspresent i form av en svagt ljusblå festsjal, fab!

Därefter gick jag till Stortorget och träffade Sofia över en islatte och innan hon kom hann jag sitta och tänka lite. På att jag i det stora hela är väldigt nöjd med mitt liv, på att det känns som om det här är en väldigt bra sommar och att det beror på olika saker men inte minst på att jag har blivit bättre på att hantera solen och inte vill gå och lägga mig under en luftkonditionering så fort den skiner och så tänkte jag på hösten, på att det kommer att vara mycket då, på hur jag ska hantera det för att må så bra som möjligt och på peppen jag ändå känner inför den. Trots allt är vintern min bästa tid.

Ikväll kommer Bella bellissima hit på lite bubbel. Vi har pratat om det ungefär hur länge som helst och det ska bli så roligt att det äntligen blir av och att vi får tid att verkligen prata, annars ses vi mest i mingelsammanhang.

Och imorgon börjar mitt livs första betalda semester.

15 juli 2009

Livet

Sitter på gården och gin & fläder med Åsa & Micke.

14 juli 2009

Tisdag

Idag har jag läst vidare, när det blev för kvavt på kontoret förflyttade jag mig ut i Botan, under fikonträdet som växer precis utanför. Är av uppenbara antikhistoriska och livianska skäl oerhört nöjd med att ha ett sådan växandes mot kontorsväggen, tillsammans med vinrankor. Visste ni förresten att Livia har fått en fikonsort uppkallad efter sig redan under antiken? Blev dock oförtjänt utskälld av en kvinna för att 1) botanikerna var tillfälligt ute i växthusen 2) jag inte kunde identifiera hennes kvist i deras ställe. Övervägde ett tag att säga att det var lager och återberätta innehållet i den artikel om sådana och deras symbolik som jag just läst, men lät bli eftersom det dels hade varit elakt, dels var uppenbart att det inte var lager hon vispade mig i ansiktet med utan mer ett random ogräs, typ Gråbo. Vilket jag inte heller vågade föreslå.

När jag kom hem hittade jag ett litet paket från mamma, med avsändaren just enbart mamma, innehållandes ett brev med broderade illustrationer (very min mamma) och ett ekologiskt solstift för läpparna med färg, så att du använder det. Även darling Petter hade lämnat presenter åt mig på köksbordet, efter att ha hittat dem och fått ett lätt skrattanfall har jag haft kvalitetstid med mig själv och lägenheten, eller Lovisatid som Carin skulle ha sagt.

Literal video versions är fortsatt roligt

13 juli 2009

Tänker även en hel del på medelhav

Det är väldigt lojt just nu, jag försöker skriva men min hjärna verkar redan ha tagit semester. Pausar från mina symboliker med glass med Åsa och mat med Micke och skäller på Petter för att han inte gör allt jag skulle ha gjort om jag varit i Rom just nu.

Addendum

Som den vandrande geografiska katastrof jag är har jag nu kollat upp på en karta exakt var Alicante (varifrån båten utgår) ligger och insett att det ju är det romerska Lucentum och att det således finns ruiner att titta på! Lätt att alla kommer tvingas lämna båten för att titta på dem.

Biljetter

Detta är sista veckan som jag arbetar innan semestern och idag bokade jag min sista biljett. I sommar reser jag till Stockholm för bröllop följt av häng i en vecka, Rättvik för bröllop nummer två, Orust & Göteborg av självklarhet och spanska kusten för att bo på den forskningsbåt som Lars ska köra, hänga med Suss och kidsen, dricka sangria på däck och märka havssköldpaddor. Det sistnämnda är jag eventuellt inte kvalificerad för, men det är vad forskningsteamet ska ägna sig åt. Fint ska det bli hursomhelst.

Tänker fortfarande väldigt mycket på det här

12 juli 2009

Alternativ karriär

Jag ska sadla om och bli hästtjej på heltid

Jag hjärta Forkur

Idag har jag varit på turridning med islandshäst. Jag var visserligen hästtjej som liten, men har inte ridit på väldigt länge och bad således om att få en lugn och snäll häst vilket jag fick i form av den äldre och distingerade valacken Forkur. Han var ungefär som en stor och trygg labrador som jag kunde överösa med kärlek och som snällt red fram över fält och bokskogar och när han, som den minsta hästen, inte riktigt hann med de andra i tölten galopperade vi på lite, inklusive en spontan avstickare till fältet bredvid vägen som de andra red på. Efter att ha lämnat honom helt sönderpussad i hagen med löfte om att snart komma tillbaka fortsatte vi vår österlenska odyssé hem till Camillas föräldrar som bor precis i närheten där vi åt mat och diskuterade lantliv. Som djurälskare med lätt romantiserade bild av livet på landet klarade jag inte riktigt av att höra om hur grisproduktion egentligen går till (vilket jag naturligtvis mycket väl vet, det är därför jag aldrig någonsin skulle äta det, men det gör mig lika ledsen varje gång) samt råkade under diskussionen om priser på åkermark utbrista men det är ju precis som Bondespelet fast på riktigt! Bra där.

11 juli 2009

Tillbaka i sadeln

Nu hoppar jag upp på hästen igen, hoppar i väg till Åsa för förbubbel och sedan vidare till Ullas 30-årsfest. Hopp hopp.

Forever's gonna start tonight

Triumviratkvällen var precis som de brukar. Fyra flaskor bubbel och några cocktails senare lämnade vi vid två-tiden Lund för att hoppa in i en taxi till Deep i Malmö för att dansa resten av natten. Innan dess hade vi hunnit prata om allt och lyssna på våra bästa låtar. Ramlade ner i min säng strax innan sex imorse och vaknade lycklig idag.





10 juli 2009

Återförenade

Äntligen är Jonas hemma igen och triumviratet är fulltaligt. Ikväll blir det bubbel och absinth galore, som alltid.

Small talk

Ibland är det det bästa.

09 juli 2009

Summer days driftin' away, to uh-oh those summer nights

Nu ska jag, Åsa, Micke, Petter & Jimmy reprisera förra torsdagen, det vill säga tillbringa kvällen på uteservering.

En annan av dessa eftermiddag på Stortorget fotade Micke mig, då såg det ut så här:


Privata deduci superbo, non humilis mulier triumpho

Dagens länktips tänkte jag skulle vara Merete Mazzarellas recension av Allan Klynnes Kleopatra, en bok jag tänkte skulle ingå i min semesterlektyr. När jag nu bildgooglar Kleopatra till detta inlägg fascineras jag av hur hon, från antiken till idag, ständigt porträtteras som så oerhört exotisk och äktegyptiskt, inte som den grekiska ptolemée hon egentligen var. Ibland skriver vi historia medan den ännu pågår.


Meet you at the statue in an hour

Är ensam på jobbet idag, men har precis ätit den traditionsenliga torsdagslunchen med darling Carin och powerskvallrat om veckan som gått så jag är inte så farligt socialt understimulerad. Har unnat mig (mitt och mammas favorituttryck för övrigt) att bara läsa hela dagen så jag är allmänt nöjd.

08 juli 2009

Inte okej

Har haft en mycket trevlig om inte helt effektiv dag. Efter kaffe och shopping med Åsa plus Ann som en bonus under lunchen arbetade jag tills Fredrik kom på mig i ett pinsamt ögonblick på Youtube för att sedan ta med sig mig och Ulla till Café Botan, mitt nya stamställe, för fika och avhandlingsboost. Kompenserade genom att jobba sent istället och försjunka i lagerkranssymbolik på porträtt.

Funderar på att skriva ett inlägga om mina pinsammaste favoriter på YouTube. Alltså inte de egentligen ganska klädsamma guilty pleasure-klippen utan de som får en att vilja krama skämskudden, eller som PK sa till mig häromdagen: om det du berättar om just nu hade varit en film hade jag skämts och zappat. Nu var det inte det utan en berättelse ur mitt liv.

Återkommer eventuellt i frågan.

07 juli 2009

Bokpaket

Har fått ett extra tack från Håkan och Lena för vårens Forumguidning i form av två avhandlingar. Dels Lenas egna om arkitekten Olof Tempelman, dels Stefan Günthers Klassicismens interiörer. Båda två verkar oerhört intressanta, den senare är dessutom en av de mest praktfulla avhandlingar jag sett; 468 sidor i coffee table format, mer än 600 illustrationer och drygt fyra kilo tung. Pretty respektingivande.

Pardon me but wasn't that your heart?

Det här med letting go alltså, tydligen inte vår grej.

Häng i gäng

Igår träffades jag, Emma, Anders, Kalmar, Anna-Karin & PK för en mild måndagsöl, ungefär så här såg det ut.

06 juli 2009

Responsum se dedit flamini

Idag har jag mest läst, bland annat en artikel som är en av de där som man bara känner sätter ord på vad man själv gått och funderat på (i det här fallet en ganska gammal av Nicholas Purcell). Delar av dagen har tillbringats utomhus, dels med nämnda artikel, dels med lunch i Botan tillsammans med Johanna och Satchmo, hennes fina golden. Sedan började det regna, jag gick in men behöver nu gå ut igen, inte helt nöjd med kombon regn och solklänning. Ye well. Det är ju ändå måndagsöl. Och jag har ju alltid ett paraply i handväskan, jag kan eventuellt vara världens bästa att gå vilse med.

Söndag

Vaknade igår med grav träningsvärk efter klättringen (som var svår, men rolig) och kände mig cirka åttio år gammal. Som tur var var gårdagens mest ansträngande aktivitet promenad och kaffe med Åsa. Resten av dagen tillbringades mest med läsning; på gården, i skuggan, i sängen.

Lindas möhippa

I lördags var det dags för Lindas möhippa. I princip hade alla vi brudar som var med träffat varandra förut och det hela kändes nästan som midsommar i Hofterup, men med andra aktiviteter som skattjakt, picknick i Botan, spontanföreläsning om Ingemar Bergman, klättring, simning och middag, delar av dagen var dessutom jag och Karin H galet utklädda. Jag tänker låna Lindas egna ord om dagen, de hittar ni här, och illustrera med Linda P:s bilder.


Dagen inleddes med skattjakt

Picknick i Botan, här Sofia med bubbel


Brudar


Linda samtalade kring Ingemar Bergman

Jag och Linda teaterleker

Middag i Annes fina lägenhet

Linda vid dukat bord

Sommarnätter

Oh, lång bloggfrånvaro, förlåt! Det beror faktiskt inte på något speciellt, förutom möjligtvis sommaren. I torsdags, efter att ha bockat av på listan och druckit negroni på Grand kände jag och Åsa att det vore slöseri med en sommarkväll att gå hem medan det fortfarande var ljust ute. Istället uppsökte vi närmaste uteservering där vi lämpligt nog hittade Micke och en stund senare även Petter som gick förbi och där satt vi till midnatt, drack öl och skrattade så vi grät, eller åtminstone jag och mitt ständiga tårflöde. Fint.

I fredagskväll upprepades konceptet fast med vin istället för öl och filt i park istället för uteservering. Minst lika fint det.

02 juli 2009

Torsdag

Mkay, så här ser dagens to-do list ut:

* Läsa klart Tacitus
* Få en genomgång av den nya doktoranddatabasen
* Luncha med Carin
* Svänga förbi teatern
* Få en genomgång av universitetets budget
* Helst hinna köpa nytt puder
* Cocktails på Grand

Intensivt men härligt, nu kör vi!

Tillträtt

Nu är jag formellt ledamot av Lunds Universitets styrelse. Det känns faktiskt ganska stort. Och ansvarsfullt. Och väldigt roligt.

01 juli 2009

Värme

Nej vet ni vad, nu ska jag hoppa iväg i värmen för att ta en snabb kaffe med Micke på Stortorget innan det är dags för middag, kvällsmöte och Universitetsstyrelseöverläming, dagens kanske längsta ord.

Mysfarbror

[...] uxor facilis et cum artibus mariti, simulatione filii bene composita.

Sitter i vinddraget och läser Tacitus.

?

Känner mig gråtmild.