31 maj 2009

Inflyttningsfest

Igår hade jag inflyttningsfest i min svan som visade sig vara mycket festvänlig; ett trettiotal gäster fick lugnt plats. Tyvärr var jag så upptagen av att ha roligt att jag helt glömde att fota så ni får helt enkelt föreställa er många fabulösa människor, drinkbuffé, bubbel, ljusblå tilltugg och allmän härlighet. Inte ens mina vita svandunsögonfransar lyckades jag föreviga.

Imorse vaknade jag i ett milt kaos av glas, blommor, vita fjädrar, presenter och en fin lapp vid min sida, åt ett par ljusblå maränger till frukost och var lycklig över mina vänner.

Nu har jag precis läst ett antal papers tills imorgon, druckit te ur en av mina nya romantiska koppar med blåa rosor (tack Åsa!) och ska snart sova.

Promovering

Har haft en så bra helg. I fredags var det som sagt doktorspromovering och på eftermiddagen gick jag hem till Åsa för att dricka champagne med henne och Petter och piffa inför kvällen. Efter mingel utanför universitetshuset var det mycket festlig middag med underhållning och tal av bland annat Eva, min handledare, som var promotor. Strukturer, traditioner and all that jazz, jag vet, men vid högtidliga majkvällar kan Lund vara så fantastiskt vackert.


Min vackraste Åsa. Ser ni nya tatueringen?

Petter var danssugen från första början.

29 maj 2009

Festligheter

Cyklade på lunchen till Karins koloniträdgård där jag i inflyttningspresent fick nödvändiga mojitoingridienser tills imorgon inklusive mängder av marockansk mynta, så härligt. Både lös och i kruka och nu doftar hela mitt kök.

Men nu ni ska jag strax ta min balklänning och smycken, gå hem till Åsa, dricka champagne, piffa och sedan ta min ständiga kavaljer Petter under armen och gå på promoveringsmiddag.

From now on we will never be apart again

Dagens nördinlägg, av pur glädje: CIL ska flyttas från SOL-bibliotekets magasin in på Institutionen så att jag alltid ska ha dem tillgängliga. Det är inte alltid helt lätt att som textbaserad antikhistoriker dela bibliotek med arkeologer, men jag har även blivit lovad en uppsättning lexica och nu alltså hela CIL. First we take Lilla Salen, then we take hela Sandgatan.

28 maj 2009

I don't pretend to be an ordinary housewife

Eftersom mitt hushåll består av enbart mig, som ganska ofta äter ute och inte har bil, storhandlar jag inte särskilt ofta, men det har jag och cykeln gjort ikväll. Det var lite trauma när jag hamnade i någon form av gigantisk köttavdelning, men annars gick det bra (är lite traumatiserad sedan lunch då jag nästan åt kött, jag gillar Godset, men vad är dealen med att ha små köttbitar i salladen? Var tvungen att göra en Ribbingmanöver för att inte råka äta djur för första gången på elva år). Ikväll ska jag nämligen baka ljusblå maränger och cupcakes inför lördagens inflyttningsfest, känner hur den blåa karamellfärgen jag köpte i Rom kommer revolutionera min matlagning.

Never stop being fabulous

Efter gårdagens avklarade dödslinjer har jag tagit det lite lugnare idag, efter lunch på Godset med HTDR, mina fellow doktorandrepresentanter, gick jag en sväng på stan och köpte absinth och lösögonfransar i form av vita fjädrar till helgens festligheter. Kommer bli fab.

Oh no, it should be prose not poetry

Spurtade in två texter igår, en till mitt första seminarium och en till den gemensamma doktorandkursen. När det gäller seminariet är det mina första självande sidor, mest för att jag känner mig avstressad av att ha skrivit något, inte bara tänkt och samlat material. Jag kommer inte fram till så mycket, men ställer några frågor som jag hoppas seminariet kommer vilja diskutera med mig. Det känns också pedagogiskt bra att våga släppa ifrån mig material.

Det andra papret är en reflektion över mitt avhandlingsämne i förhållande till vetenskapsteori och humanistisk tradition som jag, insåg jag vid en genomläsning imorse, tydligen under stress igår avslutade med en oerhört vitsig metafor? Herregud? Skyller allt på att jag var tvungen att springa till bostadsrättsföreningens årsmöte. I övrigt är det dock lite mer balanserat.

Två av fem deadlines är således avklarade innan sommarstiltje väntar. Skönt.

26 maj 2009

Fel, men bra ändå

När jag träffade Petter var han sugen på bio och då han är revisor går han alltid gratis + en på Kino, men jag kinkade lite eftersom två timmars film = jag hinner inte sova åtta timmar. Men eftersom filmen han hade tänkt se, Max Manus, var drygt en och en halv höll inte det argumentet så vi begav oss till Kino. Väl där träffade jag Magnus och förvirring uppstod någonstans när vi två pratade med varandra medan Petter köpte godis och det hela slutade med att vi hamnade i fel salong och såg istället Allt för henne som var bra, men nervig. Var stressad för karaktärernas skull ungefär hela filmen. Men nu är jag i alla fall hemma och hinner sova åtminstone sju.

Maktstudier är en evergreen

Har sedan igår läst 616 sidor vetenskapsteori, skriven av samhällsvetare för samhällsvetare. Roligast hittills var när de skrev att källkritik tidigare ofta var upphöjt till fetisch på historikerhåll. Förlät dem dock lite när de förklarade maktstudier för att vara en evergreen, det är för övrigt en ny undertitel på mitt paper. För förutom de inlästa sidorna har jag sedan igår skrivit 13 där jag reflekterar över min egen forskning i anslutning till vad jag just har läst. Det är dock 13 ostrukturerade sidor som måste bli tio, men det får bli imorgon. Nu är klockan halv nio, jag är trött men ska ändå spontanträffa Petter för lite instant kvalitetstid.

Lina tipsar om följande, jag väljer att inte kommentera


Det går sådär med skrivandet

Ny alternativ avhandlingstitel: Ta ett fikon till - Lovisa berättar om Livias sommarlov

Disputation

Igår disputerade Aron Sjöblad på sin avhandling Metaphors Cicero lived by. The Role of Metaphor and Simile in De senectute och jag var där och lyssnade. Opponenten, Nick Lowe från University of London, var insatt och underhållande på det där sättet som bara vissa brittiska klassiker är och inledde med att noga förklara ämnet även för icke-latinisterna i auditoriet. Avhandlingen diskuterade strukturella metaforer i De senectute och förutom att det är intressant i sig med metaforernas funktion i latinet, är det roligt att inse hur mycket det finns kvar att göra när Aron kunde ge sig på Cicero som man ju lätt tror redan är sönderforskad.

Efter att ha blivit knackad på axeln och återigen blivit tagen för Ida (Ida, jag tar det som en komplimang), hunnit säga ett snabbt hej till min Vergilius-guru Marianne W-S som satt i betygsnämnden, ätit lunch med Micke samt köpt en vit fäderboa ägnade jag resten av dagen åt att skriva och det ska jag göra även idag, har två deadlines imorgon. Det är nästan ingen här idag och jag hoppas att the splendid isolation ska göra mig produktiv och inte bara socialt understimulerad.

24 maj 2009

This, this is the way

Sov, härligt nog, till elva imorse och hittade sedan Athena i tidningen när jag åt frukost vilket var fint till morgonteét. Har annars fixat tusen små söndagssaker som att tvätta och plantera. Allt växer fantastiskt bra i de nya fönstren, jag märker stor skillnad på mina växter sedan jag flyttade vilket inte bara kan bero på att det är växsäsong. Och kapkrusbäret har redan börjat blomma! Kanske för att det står närmast mitt signerade Ernstporträtt, det kan ju få vem som helst att slå ut i blom. Söndagsfixandet skedde för övrigt till tonerna av E-type. På förekommen anledning dansade vi loss till honom igår och This is the way har sedan dess kletat sig fast i mitt huvud. Detta ledde vidare till lyssnade på andra härliga technohits, funderar på om nittiotalstechnon ska bli min nästa skämsmusik efter Britney? Hursom. Efter att ha sett Schyffertföreställningen i repris gick jag till kontoret en snabb sväng för att skicka iväg min seminarietext (vilket sedan inte visade sig gå så bra eftersom .docx tydligen inte är standard på Institutionen, jag säger ju att Word bara är ett enda meck) efter att ha fått den korrad av pappa. Pappa som läser allt vad jag skriver av vikt, okej:ar han vågar jag visa andra.

Camilla hjärta Jerry


Igår fick jag vara med och dela Camilla och Jerrys bröllopsdag. Efter en vacker vigsel och riskastning* under den uppsprickande himlen åkte vi till Bjärsjölagårds slott där vi drack champagne på gårdsplanen för att sedan äta en god middag och slutligen dansa loss. Bröllop kan ju vara mer eller mindre dansanta tillställningar men det här var fantastiskt; på slutet dansade alla 120 gäster runt i en cirkel till livemusiken. Jag och Therése höll tal vilket nog gick bra (och var betydligt mindre hysteriskt än det musikalmedley vi hade hotat med) och träffade även våra andra gamla korridorare Jim och Therése (det är från Fjärde Söder jag känner Camilla) samt andra gamla och nya vänner. Kvällen avslutades i den buss som Emma härligt nog styrt upp och jag somnade vid fyra imorse.

* I vigselprogrammet stod det, eventuellt med exempelvis mig i åtanke, ... och nej, fåglarna blir inte dåliga av riset enligt Sveriges ornitologförening.

22 maj 2009

I can talk to my girls like crazy

Har tillbringat kvällen tillsammans med Emma, Anna, Lisa, vin och spellistan Team Britney.

Insikt

Vi har flyttat mitt seminariedatum några gånger och när jag precis tittade i min kalender insåg jag att jag glömt ändra tidpunkten för när jag ska skicka ut texten. Eventuellt behöver jag inte göra det idag utan först på måndag. Men å andra sidan har jag nästa dödslinje på onsdag, så det var lika väl att den har blivit skriven. Däremot ska jag nog belöna mig med helg nu, efter att ha gått en sväng förbi teatern och styrt upp ett protokoll.

Intresseklubben antecknar

Har precis svarat på ett antal frågor om varför jag bloggar, i egenskap av klassikerbloggare, och insåg att mitt senaste inlägg handlade om typ kardemummate.

Sjuk?

Jag är eventuellt lite sjuklig just nu. Jag blir ju antingen dödsförskyld eller inte alls så jag förstår inte riktigt det här. Är trött, snorig och nyser ganska ofta. Insåg dock eventuell lättare sjukdom först när jag kom till jobbet och var fundamentalt ointresserad av kaffe, är alltid det när jag inte mår bra. Istället sitter jag här och dricker kardemummate och äter knäckebröd. Fördelen med att vara lite seg är att jag är ganska tillfreds med att sitta vid mitt skrivbord och är inte sugen på att vara ute och ränna. Är däremot ganska sugen på höst. Ser framför mig hur jag myser loss med nya anteckningsblock, outfits och vaniljljus på skrivbordet (förlåt Fredrik om du läser det här, men jag lovar att tänka på brandsäkerheten och ta backups på alla viktiga papper som kan brinna upp).

Spontanfest

Slutade skriva vid sex igår, då jag insåg att jag hade dragit skärmen närmre och närmre mig och satt och kisade mot bokstäverna. Gick istället hem till Per för spontankalas för Sandra & Sylvain som snart ska flytta. Det var fint med lite torsdagsöl, tonårshäng på golv och promenader hem.

Drömde så där realistiska drömmar i natt som gör att man måste dubbelkolla när man vaknar så att det inte verkligen har hänt. Skickade jag det där sms:et? Nej. Bra.

Tog en liten sovmorgon imorse och var således hemma när posten kom vid nio (kommer den alltid så tidigt? Måste börja vara hemma mer) med paket! Så vill man ju ha det varje morgon. Fick en jättefin ljust isblå sjal som pappa köpt i Bryssel och mamma hade skrivit kort. Det kommer bli perfekt till min klänning på lördag, som föräldrarna inte vet att jag ska bära. Det är sånt som kallas intuition

Nu ska jag skriva vidare.

21 maj 2009

Lyx

Det är så härligt att ha sitt kontor i en botanisk trädgård. Ann kom precis och hämtade mig och Johanna, som är de enda som är här idag, för en kort glasspaus vid den lilla näckrosdammen. Såg tre sorters übergulliga fågelungar. Dog lite. Nu: fortsatt fokus på text.

Okej, jag ljög visst lite igår

Lite ledigt har jag faktiskt haft. Ägnade förmiddagen åt att pyssla med Therése inför lördagens bröllop vilket var fint. Nu däremot är jag på plats på ze office och ska skriva skriva skriva.

20 maj 2009

Onsdag

Allmän onsdag. Skrivaren fungerar igen så studenterna har fått tillbaka sina papers och omdömen Jag har hängt på expeditionen och lärt mig redovisningssystemet och småpratat med damerna där. Lunchat med Åsa och hunnit med kvalitetstid i solen med kaffe innan föreläsning om vetenskapsteori. I övrigt har jag skrivit vidare mot dödslinjen på fredag. Nästa är på onsdag så det kommer inte att bli en ledig långhelg. Mildrar mig själv genom att tänka att jag kan kompa en fredag i sommar innan semestern och åka till landet för långhelg då. Vilket får allt att kännas så mycket bättre.

Har även fryst in syrenblommor i isbitar inför kommande festligheter (de ska ingå i en violdrink) och känt mig allmänt ljuv, speciellt när det blev syrener över att sätta i vas. Och så har jag fått världens snyggaste inbjudan till min kusins bröllop, men så kommer också Johan att gifta in en AD i släkten. Vi gillar Lena.

19 maj 2009

Tröttblogg II

Har återigen gått direkt från jobbet till teatern, den här gången för styrelsemöte, och har sålunda arbetat veckans andra trettontimmarsdag. Härligt med tanke på att det bara är tisdag. Hade dock en fin paus på eftermiddagen då Thomas och Gustav hämtade mig för en snabb glass i Botan med andungegull som bonus. Hann däremot inte träffa Petter mellan arbete och teater, tyvärr.

Ye well, ska sluta gnällblogga nu och sova istället.

Men det är fint att vara här också, jag såg svalor på väg till jobbet idag

Ulf skickade precis ett par bilder från vår lunch i Rom. Här är jag på Campo dei fiori där dagens marknad håller på att avslutas, jag tycker vi tittar på den och längtar lite.


18 maj 2009

Tröttblogg

Mötet slutade inte fem utan snarare halv sju. Det var visserligen väldigt intressant, men också väldigt lite syre i sammanträdesrummet på slutet. Tog en kvarts powerpaus i solen för att ringa till älsklingspetter och uppdatera på livsfronten och sprang sedan till teatern. Hemma strax innan nio och har nu seriösa sömncravings.

Måndag morgon

Skrivaren fungerar inte och jag som hade lovat att skriva ut studenternas omdömen innan lunch. Kommer dessutom behöva springa från Forskningsnämnden till Bredgatan för att hjälpa till vid några av teatergruppernas uppvisningar i eftermiddag. Har precis styrt upp en student som släpat efter, kanske dags att styra upp mig själv nu? Djupt andetag och så fokus på att skriva.

10.11 Jaha. Alla mina fotnoter har fallit bort mellan NeoOffice och Word. Jag tycker verkligen inte om Word.

10.43 Varför sitter jag inte i närheten av ett klassiskt handbibliotek? Skulle behöva Tacituskommentarer i detta nu.

11.23 Ska sluta gnälla. Har fått upp ett visst flow.

11.32 Föreläsning för Handelskammaren i Malmö Börshus är nu bokad!

12.07 Snabb promenad till UB för att hämta bok. Det är verkligen fantastiskt vackert ute nu, tung blomdoft.

13.23 Blev uppringd enbart för att kallas fantastisk.

14.12 Spiller kaffe.

14.39 Snart dags för sammanträde. Hej så länge!

17 maj 2009

Eftersom antikperception är det vi alla tänker på när vi ser på Eurovision

Visst påminde tjejen som dök upp i presentationen av varje bidrag med kända byggnader från det tävlande landet i håret väldigt mycket om antika gudinnor med murkronor? Detta var dock inte kvällens viktigaste observation, det var det faktum att jag har hittat pausunderhållningen till min disputation.

Tänk er, själva akten är avklarad, beskedet har precis kommit att jag har blivit godkänd, alla höjer sina glas för att skåla när det plötsligt blir mörk, eldfacklor bränns av och ni hör ljudet av musik. Framförallt ser ni hur bakgrundsdansarna i Ukrainas bidrag gör entré och framför sitt nummer:


Don't stop me now, don't need to catch my breath, I can go on and on and on

Godkväll bloggen. Idag har jag läst igenom alla papers en gång till, satt betyg och skrivit omdömen. Första gången som examinator och jag känner ansvaret. Skönt att få gjort det ikväll dock, kommer att ha fullt upp imorgon och den nära framtiden. Inom drygt tre veckor ska jag skriva en artikel + en mindre, hålla mitt första textseminarium, en forskningspresentation, ett föredrag för Handelskammaren samt tenta av en av läskurserna. Awright, kommer bli lätt hektiskt men ska nog gå.

Annars lugn söndag, tog en paus från rättande och fikade hos Therése och Patrik. Älskar att alla bor så nära, fika hemma är det nya gå på lokal.

Dagens pepplåt: Madonna - Give it to me.

16 maj 2009

Je t'aime, amour, quand j'entends la voix

Idag har jag tillfredställt behov som sömn, städning och skönlitteratur. Ska snart hem till Åsa för drinkar och eurovisionvansinne, lyssnar på min bästa schlagerplaylist as I type.

Disputationsfest

Sprang sedan från Stortorget hem för att byta om till kvällens disputationsfest. När jag hade gjort det och sprungit tillbaka mot festen och satt på bänken runt trädet vid AF och bytte från springvänliga sneakers till partyvänliga high heels kom det fram en tjej och delade ut flygblad inför dagens husockupation till alla utom mig. Okej att jag höll på att sätta på mig guldklackar, men ser jag så småborgerlig ut? Blev nästan lite sårad och ville upplysa henne om att jag minsann har kravallat i min ungdom (du kanske är för ung för att minnas Göteborg 01?) men insåg sedan det roliga i det hela, och att jag ändå inte hade tänkt ockupera hus, och gick istället till festen.

Hade en väldigt trevlig kväll med god mat, gott vin och trevliga kollegor. Blev, trots guldklackar, ghettostora guldörhängen, halsband i form av guldfärgade discokulor från Porta Portese och kort svart klänning liknad vid ett prerafaelitsk konstverk vilket visserligen är att ta i, men fint ändå.

Gårdagens konversation:
Kära prefekten: jag tänkte att jag ska lära dig ett ord jag inte tror att du kan, vet du vilket det är?
Jag: nej.
Kära prefekten: precis.

Nu vill jag visserligen hävda att bara de uppdrag som jag tackar ja till syns, inte de jag nekar. Men visst, klart man inte tackar nej till en crash course från en powerkvinna i konsten att säga nej fast man tycker att det mesta verkar roligt. Det och tydlighet ska vi jobba på.

För livet

Efter disputationen mötte jag Åsa för att bistå henne vid tatuerande. Då den skulle sitta på ryggen var jag med och pekade lite och peppade. Lämnade henne hos tatueraren för lunch med darling PK och återvände sedan till studion. Tatueringen blev så fantastiskt fin och så fantastiskt mycket Åsa att inte bara hon utan även jag fällde glädjetårar. Är nu så otroligt sugen på att göra en till men har bestämt mig för att vänta till tidig höst med att göra mina vingar på fotknölarna då man fortfarande kan gå i ballerinor under läkeprocessen men solen inte längre är lika stark. Blev väldigt förtjust i Karin och Andy på Karl Lee så tatueringarna kommer med stor sannolikhet att bli till där. Efter vi var klara gick vi och shoppade tatueringsvänliga tröjor med öppen rygg och satte oss sedan på Stortorget och drack öl och njöt av solen och dagens allmänna härlighet.

(Det är det här som kallas fria arbetstider, eller det är det här som kallas att jag kommer arbeta hela söndagen men känner att det är värt det.)

Disputation

Gårdagen var en så himla fin dag. Fredrik försvarade sin avhandling med all heder, opponenten var nogrann och initierad men diskussionen hela tiden god. Det var den första arkeologiska disputationen jag har varit på vilket var intressant, en helt annan begreppshets än vad jag är van vid. (Mina romare är romare, medan germanerna kanske aldrig ens existerade som folk, för att hårdra det hela.) Vänjer mig sakta vid att arbeta nära arkeologer (råkade under gårdagens middag visserligen fråga om skandinaviska kopior av romersk keramik är stämplade men det är de tydligen aldrig, råkade även bemöta det med men GUD vad jobbigt) och lära av dem. Grattis doktor Fredrik!

15 maj 2009

Ja, jag är rörd i dag också

Sitter på kontoret och känner mig lycklig. Idag händer två väldigt fina saker: om en knapp timme disputerar Fredrik och om knappt tre ska Åsa tatuera sig. Jag är väldigt glad och stolt över att få vara med om båda.

Den blomstertid nu kommer

Igår hade vi workshop och examination med studenterna och de var så duktiga och fi-ina. Blev naturligtvis oerhört rörd när de tackade för kursen och vi lyckönskade dem. Lägg där till syrendoft och vårluft och ni förstår. (Kristina, jag kommer antagligen att gråta under din examenshögtid, förlåt i förväg.) Annars hände det inte så mycket igår. En kollega driver upp små plantor och delar ut, i brist på trädgård har jag tidigare tackat nej till broccoli, grönkål och andra nyttoväxter men igår dök den spexiga växten Physalis upp! Den måste väl kunna trivas i mitt fönster, eller? (Uteväxter jag skulle vilja kunna odla inne: lavendel, vildros och kaprifol.) Av botanikerna på bottenvåningen lärde jag mig att det heter kapkrusbär på svenska (mest en upplysning till Gustav, du kan ju börja använda det som senapskål. Det dryga namnet alltså, inte växten).

Vidare fick jag fin internpost och en räkning som visade minus, promenerade och räddade en gräsand från gruppvåldtäkt. Sjukt ogulligt beteende, gräsand är icke längre ett av mina favoritdjur. Fick stå och vakta honan länge tills de tre hanarna gått iväg.

14 maj 2009

Styrkan

Tackade nej till en sak som hade fört mig till Rom om två veckor. Är imponerad över min egen styrka. Insåg att jag faktiskt inte hade hunnit (med viss insiktshjälp från handledaren, tack) och är stolt över mig själv samtidigt som jag gråter inombords. Nu diskuterar vi hösten istället.

Note to self: måste sluta låta så dramatisk.

Ja, jag vet

Kommer att se Änglar och demoner. Kanske främst av Romabstinens, men den kommer att ses.

13 maj 2009

Trött

Eller så betitlar jag det I could eat a fig for hours och lämnar det så.

Granit

Har haft en museal förmiddag. Först personalvisning för LU-anställda på Skissernas av den nya utställningen med Claes Hake och sedan styrelsemöte på Historiska. Personalvisningen var ett riktigt bra koncept; en snabb morgonguidning och man kunde vara tillbaka på kontoret strax efter nio. Hake är välrepresenterad i Göteborg och på Västkusten och det var roligt att se skisser och modeller av skulpturer som återfinns i det offentliga rum som jag har vuxit upp i. Och bohushjärtat bankar extra hårt för granit och gnejs (alternativkarriär: stenhuggare?). Efter visningen hann jag med en snabb kaffe med Åsa som jag såg visningen tillsammans med och därefter var det som sagt styrelsemöte. Nu ska jag på cirka två minuter komma på en titel till ett seminarium och sedan ägna eftermiddagen åt handledarsamtal och avhandlingsskriv.

12 maj 2009

All the things she said

Har haft en lite splittrad, men trevlig, tisdag. Skrivit. Suttit i möte. Druckit kaffe med sällskap. Hittat en blåsorkester utanför dörren. Karin säger att det är ett musikogram från Rom? Lärt mig universitetets faktureringssystem. Druckit mer kaffe med annat sällskap. Träffat pappa som stannade i Lund en timme på väg till Kastrup och hunnit visa färdig lägenhet samt fått ner kvarglömd ljusblå kappa och farmors guldarmband att bära på promoveringen. Powerwalkat. Övervakat workshopsförberedelser. Varit orolig för att ingen student skulle välja att skriva sitt paper på det romerska temat, (de får välja mellan de fyra kulturer de undervisats om: romare, greker, etrusker och kelter) och att jag därmed varit en dålig föreläsare, men det visade sig att hälften hade valt mitt ämne! Nu är detta inte så mycket min förtjänst som att det nog upplevs som lättare att greppa den romerska kulturen än exempelvis den keltiska, men ändå roligt. Visserligen innebär det att jag måste rätta dubbelt så många papers som de andra men eftersom jag aldrig har examinerat förr känns det bra med ett större underlag.

Dagens musikaliska upplevelse är för övrigt Tatu tillsammans med rysk manskör.

11 maj 2009

Önskas: kräsnare magkänsla

Alla dessa lockande erbjudande alltså.

Efterlysning

Någon med analt intresse för romerska provinsstäder? Skulle behöva viss hjälp. Ersättning utgår i form av evig tacksamhet.

Kvalitet

Ägnade morgonen åt att hetsläsa om hellenismen för att sedan gå på ett seminarium med seleukidisk tematik. Ungefär alla böcker jag har läst på sistone om hellenismen (vilket är fler än normalt då jag har en läskurs om epoken just nu) inleds med programförklaringen att hellenismen är en förbisedd period och att det därmed behövs mer forskning, men någonstans måste det väl finnas en gräns för hur många sådana inledningar som kan skrivas? Därmed inte sagt att mer forskning inte är önskvärd, men man kanske inte alltid måste ärerädda det man skriver om.

Nu under eftermiddagen har jag Qualitätszeit mit Römischen Inschriften och ikväll ska jag har mer kvalititetstid, då med darling Petter.

10 maj 2009

Och jag minns precis hur det var

Idag har alla teater- och musikalgrupper haft gemensam uppvisning. Jag har därför tillbringat dagen på Stadsteatern tillsammans med de fina ledarna och de fina barnen som var tokuppspelta och dödsnervösa på samma gång och blivit rörd under föreläsningarna.

Ikväll har jag långpratat med Pegah, spontanmålat en stol och varit fortsatt rörd, den här gången över Tre Kronors brons. Nu däremot ska jag sova mig i form inför veckan.

09 maj 2009

Kvalitetstid

När jag var i Göteborg i helgen blev jag akut släktkär och frågade om inte mamma & moster ville komma ner på sitt vårliga besök snart och efter att vi alla tre krånglat oss fria från andra åtaganden idag kom de ner. Vi har haft en så fin dag; mamma & moster har sett lägenheten för första gången färdigfixad, gått på stan, promenerat i Botan, ätit en god middag på Mediterranean och haft allmän kvalitetstid.

Nu har de däremot åkt och jag ska ha den där lugna kvällen, kanske måla lite och sedan sova ikapp mitt underskott.

Den här fantastiska ljusstaken i form av en karusellhäst fick jag av min fina mamma.

It's been a week a million years

När jag igår kväll kom hem från Köpenhamn och en snabb sväng förbi kontoret var jag riktigt trött och tänkte ha en lugn kväll. Den började också så med hockey (sorgligt, sorgligt, men det är bara att inse att årets Tre Kronor inte är bättre än så här och istället drömma om OS) och bakning men sedan bestämde jag och en viss person som har varit borta ett tag oss för att spontanses och kvällen slutade långt senare.

Alltid

Igår var jag i Köpenhamn hela dagen för att gå på Glyptoteket och Nationalmuseum tillsammans med Carole, Charlotte och våra studenter. Vi hade en riktigt trevlig dag och det där med att undervisa blir bara roligare och roligare, speciellt när man får fin feedback från studenterna och märker hur de ställer mer och mer initierade frågor. Glyptoteket är dessutom mitt favoritmuseum norr om Italien och trots att vi egentligen bara skulle se interaktionsutställningen i källaren lyckades jag efter att vi slutat locka med de flesta upp för att titta även på den romerska skulptursamlingen som är att dö för. Nu är visserligen inte uppställda byster det mest nyskapande, men jag kan ändå känna en trygghet i klassiska antikhistoriska utställningar; jag känner föremålen och jag kan kontexten och det slår mig varje gång att oavsett vad jag gör med resten av mina dagar har jag och romarna fått varandra för livet.

07 maj 2009

Jag tycker om...

... referensgruppsmöten som innebär goda samtal, vin & ost, när Tre Kronor vinner kvartsfinalen och att gå hem i vårnatten.

Reflektion men också viss frustration

Idag har jag en sådan dag då varannan timme är bokad, varannan ledig. Först möte med HSV, sedan forskningspresentation och diskussion kring tro (i inte bara religiös utan vid bemärkelse) på CTR och snart väntar referensgruppsmöte med dekanen. Samtliga har med självreflektion att göra och det är kanske ganska skönt ändå, att ha dagar då man reflekterar mer än producerar. Missar dock den månatliga cocktailen på Grand, men å andra sidan är det hockey på lokal ikväll. Är redan nervös inför Tjeckien.

Dagens citat tillfaller Martin: ... och det här tycker jag i teorin är väldigt stimulerande.

06 maj 2009

Ikapp

Så skönt med ledig eftermiddag. Har tvättat, handlat, gjort matlådor och osexiga saker som att byta köksfläkt och glödlampor och fina som att prata med Elin.

Dynamik

Igår förberedde jag undervisning och undervisade. Det blir roligare och roligare i takt med att jag lär känna studenterna och de vågar ställa fler frågor även om jag nog fortfarande har svårt att hitta rätt nivå, det är ju första gången jag lär ut något till fullständiga grundstudenter. Nu ska jag strax gå iväg och träffa de andra föreläsarna på kursen och diskutera fredagens exkursion till Köpenhamn.

Efter att själv ha undervisat släppte jag studenterna fem minuter tidigare för att själv gå iväg och bli undervisad. Tvära kast, men roligt. Kvällen tillbringade jag tillsammans med Linda, Sofia och en kikärtsgryta som Linda lagat som hommage till Kristina som fattades oss. En väldigt trevlig kväll och jag ska nog ta fasta på ett par av råden jag fick.

Annars är jag idag ovanligt obokad. Ska äga ägna dagen åt att skriva och kvällen åt att stryka punker på att-göra-listan.

04 maj 2009

Tu regere imperio populos romane memento

Gick upp halv sex imorse, åkte tåg och hann lämna saker på kontoret innan jag försvann ner i Humlabbet till lunchtid. Därefter satt jag i möte i drygt tre timmar och kunde således fortsätta förbereda undervisning först vid halv fem. Ägnade mig åt det till strax efter åtta. Imorgon ska det handla om romanisering och civilisationsprocesser och det är hela tiden en balansgång mellan äreräddning av romare, förklaring av hur den romerska kulturen på flera sätt var mer öppen och tillåtande än andra gällande både möjligheter till socialt avancemang, religiös mångfald och hur den ansågs bygga mer dygder och värderingar än etnisk härstamning, äreräddning återigen osv. Tyvärr är jag inte alls kompetent nog att betrakta processerna från andra hållet, jag kan min Vergilius bättre än keramikfynd i Gallien. Samt har enbart två timmar på mig att behandla det hela, inklusive hur romarna förhöll sig till de östra delarna av imperiet.

Hursom. Nu ska jag sova. Dagens andra mål var att göra det innan elva.

03 maj 2009

Hjördisfest

Idag namngavs Baby Hjördis och jag en mycket stolt gudmor som nu tänker gullighetsblogga lite om barn. Tekniskt sett är jag kanske snarare fadder än gudmor eftersom jag inte ansvarar för hennes krisliga uppfostran då hon inte är döpt, men gudmor låter så mycket bättre. Apropå uppfostran är jag dock lite osäker på hur god förebild jag egentligen är. Här har jag försökt lära Vera alltifrån att små flickor får drömma om att bli hockeyproffs om de vill till att man inte måste gifta sig med en man när man blir stor, och vad händer? Hon insisterar enligt Suss på att ha målade naglar inför mina besök samt hade under ett barnkalas förra helgen, när alla andra barn målade på papper, målat sina läppar med färgkritor med hänvisning till mig.

Det var hursom väldigt trevligt att träffa släkten. Även väldigt trevligt att Tre Kronor vann dagens match, hur antiklimaktiskt hade det inte varit om de missat slutspel?

Ikväll har jag jobbat. Kommer vara på SOL hela dagen imorgon i olika sammanhang och på kontoret först vid fyra och för att undvika att behöva sitta till sent imorgon gör jag det idag istället. Men inte så länge till, tåget går halv sju imorgon så det är läge att sova nu.

Vera peppar inför lillasysters fest

Baby Hjördis har begåvats med släktens rödhåriga gen, gudmor är MYCKET nöjd.

02 maj 2009

Jag tänker alltid på dig i april

Vaknade utsövd imorse och så glad över mina åtta timmar (ibland önskar jag att vore en sådan människa som fungerar efter fyra timmars sömn, men å andra sidan är jag tacksam över att slippa lida av insomnia) att jag i farten inledde dagen med att spontanbaka bröd medan jag pratade med Petter (hur gjorde man innan headsetet egentligen?). Packade sedan min väska och åkte till Göteborg där jag är nu. Mys. Möttes av mamma på stationen, hemma hade pappa lagat rårakor som jag alltid älskat och efter middagen gick jag upp på vinden för att botanisera lite. Hittade mormors vita bricka med utstansade hjärtan och en fantastisk kavaj som tillhör farmor. Den är vit med blåa kanter och foder och trekvartsärmad, en kärleksfull marin hälsning från åttiotalet som nu får följa med hem till Lund. Har precis suttit i kvällssolen på balkongen, ska nu bada och sedan tillbringa kvällen med att titta på hockey och jobba lite vilket tyvärr är nödvändigt.

Rapsfält och bokskogar i all ära, men vad Västkusten är vacker ändå. Lyssnade på Håkan under tågresan, tänkte på våren, drömde om sommaren och längtade till Orust.


Hippa

Vad skulle jag då göra så tidigt nästa dag? Jo, kvart över sex ringde klockan och en timme senare var jag hos Therése för att förbereda en överraskningsfrukost åt Camilla då det var dags för hennes möhippa. Efter frukosten åkte vi till Landskrona och spelade curling vilket, blåmärken idag till trots, var jätteroligt. Som en kombination mellan bowling och hockey. Glidskor är så det nya skridskor och när man var lite skipperuttråkad i boet kunde man dansa till åttiotalsmusiken som spelades och använda kvasten som mikrofonstativ. Jag har några reservyrken som jag funderar att byta till de gånger då jag betvivlar min forskningsbegåvning och att bli curlingens svar på Peter Forsberg har nu förts till den (inte för att det nödvändigtvis vore lättare, speciellt inte med tanke på hur okoordinerad jag är, men det är inte poängen med listan, jag vet inte hur realistiskt det är att försörja sig som vaktelskötare heller). Efter curlingen hade vi lunchpicknick i Stadsparken innan vi fortsatte till Malmö för att spela in en musikvideo. Kvällen fortsatte med middag i Lomma och avslutades med dans i samma lokal.

Nu kör vi!

Siste april

Efter att ha arbetat halvdag i torsdag lunchade jag med Åsa och gick sedan hem och snitsade om och fortsatte till AF-borgen. Där väntade en liten fördrink på Petters kontor och sedan bubbel i Övre Athen, Evas vackra tal till våren och intensivt mingel. Den följande middagen var väldigt trevlig och jag hade ett intressant bordssällskap i form av Stephan Müchler, VD för Handelskammaren i Sydsverige. Vi diskuterade ett eventuellt litet samarbete, kanske kommer det mer om det längre fram. Efter middagen var det dags för Lundaspex och mera mingel innan jag strax efter midnatt lämnade AF, Petter och de andra då jag skulle upp tidigt nästa morgon.

Petter var tvungen att skriva klart det tal han skulle hålla dagen efter

Det var inte jag