31 mars 2009

Så här tuggummiglad är jag över att vara tillbaka

Målet

Bara för att sätta positiv press på mig själv skriver jag det här: förutom lite annat fix ska jag ha skrivit femton sidor innan jag åker hem.

Extas

Är tillbaka igen, det är så fint och bra. Resan gick smidigt, hann med en supersnabb lipglosspaning på Kastrup innan jag boardade. Mellanlandade otippat nog i Riga, men med bara 40 minuters transfer störde det inte nämnvärt. Läste hela Johan Kindes Någon sorts extas vilket var precis som att läsa Per Hagman; bedårande och lite irriterande. Stundtals var det även som att läsa en lång Lustans text. Och ut i den kyliga natten ger vi oss av. Två vänner på väg mot ljusen, mot flickorna, mot fyllda glas. Unga män som söker någon sorts extas.

Var framme på Institutet strax före fyra, där allt var sig likt förutom ett visst extra piff i samband med förra veckans stadsbesök, roligast är nästan den extremt artificiellt gröna gräsmatta som lagts utanför. Hann hälsa lite och gå och handla innan det var dags för alla forskare (inklusive mig visade det sig) att presentera sig och sina projekt för den nya kursen och därefter var det välkomstbuffé hos Barbro (som jag insåg att jag lyckats pricka in för tredje året i rad). Kvällen avslutades med att jag och Karin satt och drack vin och pratade till midnatt.

Imorse vaknade jag av massiv fågelsång, jag och Moa tog en powerwalk i Villa Borghese och nu har jag installerat mig i biblioteket. Snart dags för kaffe.

29 mars 2009

Varför packar jag alltid i sista minuten?

Saker jag istället har gjort idag:

* Tittat på skidskytte och glatts åt Helena Jonssons seger i den totala världskuppen samt sörjt att säsongen för vintersport snart är över. Sommarsport är inte min grej. Eller, allt som inte är hockey eller skidor är inte min grej.
* Insett att jag inte har några böcker att läsa i Rom, gått till Åhléns, köpt böcker och gått hem igen på 15 minuter och älskat att bo centralt. Hittade även matchande ljusblå öronsnäckor till Dvärgen vilket gjorde mig glad.
* Haft överlämning med Therése och mottagit ceremonisvärdet, vad jag alltid saknat.
* Fikat med Moah.
* Fikat med Sofia & Linda och fått ett knivset i inflyttningspresent.
* Pratat väldigt mycket i telefon.
* Mutat Petter att vattna mina blommor mot kaffe från Sant'Eustachio.

Nu måste jag verkligen, verkligen packa, klockan ringer 04.45 imorgon.

Men jag älskar er ändå

Tack vare Emmas Facebookstatus insåg jag att det visst är sommartid idag, då hade jag redan missat en timme av min tvättid.

Fortfarande hockeyledsen efter igår, djävlaskitockså. Även om det gjordes fina insatser för att muntra upp mig med öl och sällskap.

28 mars 2009

Rekord

Nu är ni över trehundra som läser här varje dag. Det är fint, men lite konstigt. Jag tror ju fortfarande att jag skriver för mina tio närmsta vänner.

Nervös

Idag har jag köpt det här, solskydd och skavsårsplåster så att jag kan gå in mina nya ballerinor och börjar känna mig redo för Rom. Börjar även känna mig riktigt hockeynervös, jag förstår inte hur Frölunda har kunnat slarva bort två matcher på hemmais och nu är piskade att vinna borta. Snart blir det Glorias, öl och macho nachos och shit alltså, jag har lite ont i magen. Försöker lugna mig genom att se på skidskytte men utan framgång.

27 mars 2009

Det vinnande förslaget

Åkte till Malmö och träffade Emma. Först åt vi en romantisk middag på Dal Cuore (vitt vin, två skedar till efterrätten) innan Emmchen skjutsade mig på sin cykel genom Slottstaden för mer vin på Bakfickan. Mycket fin kväll.

Hjärtat

I helgen skulle jag ha åkt till Göteborg för att bli gudmor, men då huvudpersonen, Baby Hjördis herself, bestämde sig för att fira på sitt eget lilla sätt genom att få vattenkoppor är namngivningen inställd. Först tänkte jag åka upp i alla fall, men insåg sedan hur stressigt det skulle bli inför resan. Så helt plötsligt har jag en hel helg oplanerad! Eller, hade i cirka tio minuter, har redan bokat lördag och söndag men är fortfarande öppen för förslag ikväll.

Melle dulcior

Hade en så fantastiskt trevlig kväll igår. Sällskapet provade billigt bubbel med riktig champagne som referens tills vi var helt sönderfnissade. Och även om jag gick och lade mig efter midnatt och inte helt nykter har jag haft en behaglig dag idag. Två seminarium på förmiddagen, vaktelgull i växthuset med Åsa på lunchen (vad bra jag mår av att ha ett stort rum fyllt av växter och djur i min närhet, det är som honung för själen) och nu håller jag på att samla ihop det jag behöver ha med mig till Rom.

Vivat academia

Är det du som är Lovisa? Jag har hört så mycket om dig, det är ju du som har samma namn som bibliotekskatalogen.

Ja, det var så mina föräldrar tänkte.

26 mars 2009

Stenen som föll från axlarna

Åh, här sitter jag och myser och tänker på Rom. En ytterligare anledning till mys är att vi vid senaste handledningen kom fram till att det nog är orealistiskt att jag ska vara klar med all grekiska i mitten av maj (då jag dessutom går två andra kurser och undervisar, måste sluta tro att jag kan göra hur mycket som helst samtidigt) vilket innebär att de tre Romveckorna faktisk kan bli de tre avhandlingsveckorna som tänkt och inte enbart ägnas åt grammatik. Jag vet att jag inte förväntas producera text än, men det stressar mig ändå att inte göra det. Dessutom längtar jag efter att få börja skriva på det jag helst av allt vill skriva, ze avhandling.

Annars ägnades gårdagen åt arbetslunch, seminarium med Ray Laurence (space syntax!) och drinkar på Grand. Våffeldagen, schmåffeldagen säger jag och tar en Strawberry colada till.

Nu: sushilunch med Åsa, Petter & Ulla. Tre favoriter alltså och så mycket att ventilera.

24 mars 2009

Mitt liv som divan

Snart ska jag träffa mina studenter för första gången (även om det dröjer en månad innan jag ska undervisa, idag är det bara introduktion) och jag bär därför lite högre klackar än vanligt och scarvsen jag köpte igår. Den är fantastisk; stor, guld-bronsig med rosenmönster och jag håller den på plats med mormors gamla brosch men jag misstänker att den även får mig att se ut som en brittisk möbel. Efter introduktionen ska jag intervjuas, sedan handledas och därefter hetsböja några fler verb innan det är dags för tisdagsöl.

Och spexigt nog solsnöar det utanför fönstret.

23 mars 2009

Ad utrumque

Nu när lägenheten börjar bli klar (tack Gud, jag älskar den men ska aldrig mer mönsterpassa) har jag övergått till att inreda kontoret. Hoppas att LU:s policy inte har invändningar mot blåa tylltapeter. Själv hävdar jag att det närmast var nödvändigt att byta; hur skulle jag kunna prestera banbrytande forskning i ett rum med mellangröna tapeter med ett mönster som närmast liknar fuktskador? Ni förstår ju själva.

Annars har det varit en lugn dag bestående av grekiska verb enbart avbrutna av dekanbesök och en liten dödslinje. Kvällens rep ställdes in och då PK tackat ja till match klockan åtta i tron att det rörde sig om hockey på Glorias och inte innebandy på Viktoriastadion och Moah är kvar i Göteborg har jag haft egentid och tittat på hockey hemma, iförd jordgubbsansiktsmask. Varför vara antingen macho eller brudig när man kan vara både och?

FokusRom

Vet inte riktigt hur jag ska formulera det här inlägget eftersom Ida (hej Ida, du var lika begåvad och charmerande som alltid!) har sett till att båda mina handledare nu läser bloggen (hej Eva! hej Gunhild!) när jag skriver om dem. Om jag strösslar alla lovord jag skulle vilja strössla över helgens FokusRom-seminarium skulle detta förvandlas till Lovisas lilla fjäskblogg. Men det var en fantastiskt bra dag; Simon Malmberg talade om hur man hittade i Suburra, Magdalena Öhrman läste Ovidius exilpoesi på ett nytt sätt, Christer Henriksén visade vilka litterära kvalitéer en inskrift kan äga och Ragnar Hedlund föreläste om vad som händer när man slutar betrakta romersk politik som renodlad propaganda utan istället ser den som en dialog. Stundtals satt jag som den gubbe jag innerst inne är och nickade och hmm:ade högt och instämmande.

FokusRom är också ett fantastisk tillfälle att mingla med fellow antikhistoriker och latinister och bäst i helgen var kvalletid med min lilla Uppsalaliga (minus darlingissima Moa som var saknad) som bodde hos mig hela helgen.

20 mars 2009

Annars?

I onsdags var sällskapets styrelse hemma hos mig och åt scones och planerade våren. Kvällen avslutades med vad som PK lade fram som ett kortare tvåminutersält men som sträckte sig till nästan midnatt. Välbehövligt som alltid dock. Igår kom Lina förbi för middag och vin. Världens bästa fellow latinista hade dessutom stickat blåa rosor att ha i håret, fantastisk present!

Jag har även fått lyxpåskgodis av Emma med fluffiga kycklingar som ser ut som vaktlar och en underbar air freshner i form av en baconskiva av Charlotte (darling, i love u more than bacon) att ha i köket. Detta i kombination med vårsol gör att jag är på allmänt härligt humör, om än lite stressad över grekkursen som visade sig vara betydligt mer avancerad än jag trott.

Roma

Åh förlåt för tystnad bloggen, men jag har inte haft så många lugna stunder. Dagtid sitter jag i solen som lyser in genom mina stora valvfönster (valvfönster både hemma och på kontoret - Gud måste ha haft en tanke med det) och böjer grekiska verb och känner mig inte som the brightest color in the crayon box men det ska väl lossna. Hade stor kursnostalgi under gårdagens seminarium om etruskisk textilproduktion, komplett med Sasha vid min sida och powerpointbilder på får. Och för att verkligen maxa Romakänslan ska jag idag luncha med Frederick som är i Lund och ikväll kommer Anna, Ragnar & Erika ner från Uppsala inför FokusRom på lördag.

18 mars 2009

Veyne, uppföljning

Har av handledaren (som inte läser bloggen tror jag, så det måste vara intuition) fått i uppgift att försöka ställa Veynefrågor till mitt material. Svårt, men bra.

Frustration

Började imorse ana att jag inte får alla mail jag borde och nej, det får jag tydligen inte heller. Universitetet har lagt om sitt mailsystem och min vidarebefordring har satts ur spel (jag vägrar befatta mig med LU:s webmail utan vidarebefordrar allt till Gmail) men nu har de upphittats under stor frustration. Så om ni mailat till min jobbadress och jag inte har svarat; förlåt!

Nog gnällt om detta. Annars är allt lugnt. Morgonen ägnades åt skyddsrond följt av utvecklingssamtal med prefekten. Alla dessa planer och policydokument jag som student aldrig trodde att universitetet följde - det sker faktiskt! Vill jag prata lite i allmänhet lyssnar prefekten, undrar jag om jag sitter ergonomiskt korrekt (antagligen inte) så kommer någon från Företagshälsan och lär mig osv osv. Eller så är jag lyckligt lottad som är en del av en bra miljö. Apropå det är det nu klart att Gunhild Vidén, professor i latin i Göteborg, blir min bihandledare vilket känns jättebra. En latinist som forskat om det augusteiska vid ett annat lärosäte var ungefär allt jag önskade mig hos min sådan. I kombination med Eva så känner jag att jag med två så kloka handledare knappast kan misslyckas.

Nu ska jag ta en lunchpromme i Botan och lugna mig lite efter mailkaoset.

17 mars 2009

Sammanfattning, tisdag

Först läste jag grekiska grekiska grekiska, därefter bröt jag en klack på väg från lunchdaten (damn those kullerstenar) sedan läste jag mer grekiska innan Sofia kom förbi och drack en cirka fjärde kopp kaffe med mig och till sist gick jag till teatern för att först förbereda och sedan sitta i årsmöte, under vilket jag även blev invald i styrelsen. Avslutade dagen med att bli utfrågad av ett litet teaterkid om jag har vahetterenu hånglat med någon och hindrade mig själv från att känna mig vuxen för att istället minnas tiden då kyssas var det största man drömde om.

16 mars 2009

Lycka

Nyss hemkommen från Glorias sitter jag och lyssnar på Radiosporten för att följa sudden mellan Linköping och Skellefteå och precis när jag har tagit två quiz (Vad vet du om Frölunda och Vad vet du om Henrik Lundqvist) hittar jag något helt fantastiskt på hockeysiten. Ni vet hur högt jag önskar att få se en fullständig inspelning av OS-finalen 2006 men också att en sådan tycks vara omöjlig att få tag i? SVT kan inte lägga ut matchen i sin helhet på grund av rättighetskäl, men man kan lyssna på Radiosportens rapportering in toto. Gud, det är så fantastiskt! Nu måste jag bara hitta tid att lyssna och mysa över OS-guld.

History is a journey into otherness

Vi har haft ett seminarium om Paul Veyne, en välkänd fransk antikhistoriker. Det som gjorde störst intryck på mig är hans uttalanden om att vilja studera romersk historia då den är ett avslutat kapitel som inte längre påverkar vår samtid. Det är en ovanlig ståndpunkt att ha idag när det på baksidan till nästan alla antikhistoriska böcker står något om att spegla oss i det förflutna, våra likheter med antikens människor osv osv (jag säger själv samma sak när jag vill ge ett poppigt svar på vad jag skriver om; Livias nätverk säger jag då och inte Livias roll som patrona realiter inom ramen för det romerska patronus-klientsystemet som inte alls äger samma likheter med vårt samhälle som det första svaret lockar till att tro). Även om jag faktiskt anser att romarna har givit oss mycket i arv kan jag förstå Paul Veyne. Jag har aldrig velat bli modernhistoriker; vari ligger utmaningen när allt finns kvar? Hade jag sysslat med det tidsmässiga närliggande hade jag nog uppslukats av teoribildningar och teser. Visst är det frustrerande att antiken är en fragmentvetenskap, men det är också det som gör den så fascinerande. Och kanske också bekväm, och jag tror att det är den känslan Paul Veyne är ute efter; bekvämligheten i att betrakta på avstånd.

Vad varje måndag behöver

Okej, nu ska jag jobba i en och en halv timme till (heja! lite aorist indikativ medium kanske?) och sedan är det hockeykväll. Tänker öl, burgare och mycket svordomar för att citera Emma. Bäst av allt är att jag kommer vara fullständigt lugn och avslappnad då mitt lag redan är slutspelsklart. Frölunda FTW baby!

Hjälten

Har haft en mysseg måndag. Tragglat grekisk grammatik och när jag inte orkat det suttit i min fåtölj (älska arbetsrummet!) och läst Från Alexander till Augustus. På försättsbladet står det Till Lovisa, allt gott önskar hjärtligen Sture Linnér, därför är den min favoritbok.

Borglighetens kranka blekhet

Älskar att det överst på Bostadsrättsföreningens startsida står vår fastighet är en av centrala Lunds absolut vackraste, bäst belägna och mest prominenta att sätta sitt bo i. Det här är eventuellt inte bra för mig.

15 mars 2009

Vardagsglamour

Det är stopp i mitt duschavlopp och eftersom jag tänkte att det är lika bra att sätta hårt mot hårt inhandlade jag glatt kaustiksoda enligt principen fräter det så funkar det och skred till verket. För en gångs skull läste jag inte bara på förpackningen utan följde även instruktionerna och vidtog säkerhetsåtgärder (diskhandskar). Det stod att man skulle behandla gamla rör med försiktighet (mitt hus byggdes 1910 men de måste ju ha bytt rör sedan dess, eller hur?) så jag var beredd. Men ingenting hände, ingenting. Vattnet rinner fortfarande undan provocerande långsamt och det enda jag eventuellt har åstadkommit är lite lutsten.

Jaha. Men kolakakorna blev goda och efter mötet hade jag och Frida en spontan vinkväll så det finns trots allt ljus i i-landsmörkret. Nu ska jag tvätta håret i handfatet och intensivt önska att det vore kortare, godnatt!

Söndag

Högtidlighåller det faktum att det idag är 2053 år sedan Caesar mördades med att gå runt i pyjamas, städa och baka kolakakor. I eftermiddag kommer Klotet hit, då ska vi fortsätta spåna på våra radioinslag.

14 mars 2009

Can you keep a secret?

Jag har inte följt schlagern alls i år (medialt fokus: slutspelshockey) men tittade ikväll och Malena Ernman alltså, vilken kvinna! Herregud. Inte så mycket låten som framförandet och utstrålningen. Jag är kär?

Atmosfär

Igår var jag och mitt italienska lilla gäng (eller snarare det italienska lilla gänget och jag då jag bara läste femton nybörjarpoäng medan de har fortsatt vidare) på Atmosfär. Jag har hört mycket gott om stället så förväntningarna var högt ställda och de infriades med råge. Kan ha varit årets matupplevelse, Stefan hade vid ett tillfälle tårar i ögonen av lycka. Kvällen var riktigt trevlig med mycket vin och samtal och den fick mig att inse att jag åker till Rom om två veckor. Man kan ju spinna som en katt för mindre.

13 mars 2009

Inspiration

Gårdagens inlägg kommer idag istället, var så oerhört trött när jag kom hem igår. Anledningen till tröttheten var dock inte bara självförvållad utan även härlig, så det är inte så farligt. I onsdags kom nämligen tre av mina favoriter hem till mig; Petter, Åsa och Sandra. De har i olika sammanhang sprungit på varandra, men vi fyra har aldrig umgåtts i grupp. För att ändra på det bjöd jag in till vad som var tänkt att bli en stillsam liten bubbelsammankomst men som slutade med absintcocktails och Sandras hemgjorda bananlikör, fantastiskt! Dock var jag som sagt inte mitt piggaste jag igår även om dagen blev fin ändå.

Jag och Johanna hälsade på vaktlarna och nymfparakiterna (som fått ungar!) på lunchen och satt i växthuset och pratade och jag gick på ett retorikseminarum med vår nye professor Anders Sigrell. Det var intressant både utifrån ett historisk perspektiv (den antika retoriken) och ett allmänt jag gillar att prata-perspektiv. Det sistnämnda förkunnade jag glatt för min handledare (som om hon inte redan visste det) vilket ledde till att jag har fyra seminarium inbokade i vår. Ja.

På kvällen var det dags för sällskapets årliga inspirationsföreläsning och i år hade vi bjudit in Lunds biskop Antje Jacklén som berättade om sitt liv och sina val när hon gjort en parallell kyrklig-akademisk karriär - oerhört intressant. Men som sagt, när jag kom hem efter föreläsning, pizza och vin var jag alldeles för trött för bloggen.

12 mars 2009

Sven tipsar...

... om den här fantastiska bilden. Det enda som skulle kunna få mig att hålla på Färjestad?

10 mars 2009

And pretty soon all my troubles will pass

Gick hem vid halv sex och insåg att det fortfarande var ljust ute, lyssnade på Sugar Town och drömde om uteserveringar.

Mardröm

I natt drömde jag att jag höll på att flyttpacka och när jag tittade på klockan insåg jag att det bara var en timme kvar till lasset skulle gå och att jag inte ens börjat rensa ur källarförrådet. Vaknade med ångest. Ergo: jag ska aldrig mer flytta. För att manifestera detta även i vaket tillstånd har jag på lunchen köpt bokstäver till min dörrskylt och väntar på att den lilla guldbrickan med mitt namn på ska monteras upp på ektavlan i trapphuset så är jag kittad.

Nu har även värmen kommit tillbaka på kontoret, elementet var avstängt under morgonen och i brist på filt tvangs jag värma mig med kaffe och grekisk grammatik. Det går för övrigt ganska bra med det sistnämnda, tidigare idag glömde jag bort tiden ett kort slag vilket alltid är ett gott tecken.

Utvärdering

Har precis läst Högskoleverkets granskning av utbildningen inom Antikens kultur och samhällsliv (Lund har varken beskrivits eller bedömts då vi tydligen anses ingå i rapporten Granskning av utbildningarna inom arkeologi) och tycker att det är intressant och viktigt att de så tydligt påtalar arkeologins dominans inom ämnet och de klassiska språkens vikande ställning. Naturligtvis är det svårt som student att kunna tillgodogöra sig ämnets hela bredd och leva upp till Martin P. Nilssons totalitetsideal, något som kanske inte ens är önskvärt. Men om man nu ska ha en historisk del av ämnet måste man ju rimligtivs kunna läsa det historiska källmaterialet. Det ser inte riktigt bra ut när det i en magisteruppsats citeras antika källtexter på engelska skriver högskoleverket och tycks ha stulit min standardreplik rakt av.

Så. Nu när jag underförstått har klappat mig själv på axeln kanske jag ska sluta gnälla om den grekiska grammatiken och styra upp mina egna språkkunskaper. Ämnet omfattar ju trots allt mer än den romerska kulturvärlden.

09 mars 2009

Tid

Idag har jag tänkt mycket på ställtid. Jag är ofta effektiv när jag väl gör något, så om jag bara kunde minimera min ställtid så vore det bra. Få saker är så frustrerande som känslan av att halvgöra något, tillståndet mellan arbete och slösurfning. Tänkte pröva några nya knep imorgon då jag inte har någonting inbokat på hela dagen, bara frihet under ansvar.

Hade visserligen inte så mycket bokat idag heller förutom lunch med Fanni och spelkväll hos Michaela då vi även fick lära oss hemligheten bakom apfelstrudel. I mitt fall blev det mest strudel och inte så mycket spel då jag avvek tidigare för att gå hem till PK och älta lite. Queens of ält, ibland mer välbehövligt än vanligt.

Nu: hårtvätt, hockeykväll på SVT Play (älskar Frölundas vändning) och sedan sömn.

08 mars 2009

Dekadens

Har haft en jättefin helg. Igår låg jag först i soffan och åt kanelbullar med Petter innan jag åkte till Emma i Malmö. Emmchen, Lotta & jag förfestade på bubbel och absintcocktails innan vi fortsatte till Ich Robot på Retro för tanz, tanz, tanz till fyratiden på morgonen då jag kom hem igen.

Imorse var jag tvungen att sova till tolv för att få allt att sluta snurra och när det väl gjort det kom Elin & Peter förbi och fikade. De avlöstes sedan av Karin, Håkan & Frida och planeringsmöte med Klotet. Nästa projekt blir radioteater.

Nu är jag gäspig men glad och bjuder på några suddiga bilder från igår:


Bubbly

Jag & Lotta


Emma är fab som alltid


Thomas kom förbi vilket var rasande trevligt

06 mars 2009

Freitag

Efter morgonens grammatiska exercis (bespar er detaljerna) gick jag på antikens fredagsseminarium; idag berättade Berit Wells om de senaste fynden och framstegen från utgrävningarna på Kalaureia. Förutom att bli imponerad över professionaliteten som verkar prägla projektet (de anlitar experter på allt från fisknät till snäckor och har en person boende i byn för att djupintervjua invånarna om deras förhållande till den gamla helgedomen och driva pedagogiska projekt i de lokala skolorna) blev jag även fascinerad av att höra rapporter direkt från fältet, det händer trots allt inte så ofta. Vårt ämne är ju på sätt och vis tudelat, vilket märks inte minst på olika kollegors självbild. Jag betraktar mig i första hand som antikhistoriker, inte arkeolog (deltog idag i ett samtal då det ofta refererades till vi arkeologer och det tog lång tid innan jag insåg att jag tydligen ansågs höra dit, hade då tittat bakom axeln cirka tre gånger för att se om det möjligtvis stod någon arkeolog bakom mig, men icke) även om både arkeologi och historia bidrar lika mycket till vår förståelse för, och bild av, antiken. Naturligtvis förstärks det av att jag just nu ägnar mig åt språkinlärning, inte fyndhantering.

Efter seminariet lunchade jag med Fredrika och hann med en snabb kaffe med Ellen innan jag återvände till grammatikboken. Har i samråd med Eva kommit fram till att jag ska arbeta in grekiska inskrifter i min andra läskurs. Att motivera mig med inskrifter = mycket bra pedagogiskt grepp! Hur jag sedan ska ro i land det hela återstår att se.

Efter en kombinerad kvälls- och planeringsfika är jag nu hemma och funderar seriöst på att tillbringa fredagkvällen sovandes och vara i form för den tidiga morgonens tvättid. Höga pensionärspoäng!

05 mars 2009

Lite flärd, lite eko

Vid fem kallade jag det en dag och gick till Grand och drack drinkar med brudarna istället. Fortsatte sedan till Rauhrackel för att fira att Elin lagt fram sitt exjobb och ägnade kvällen åt att dricka öl och diskutera ekosystemteknik.

Lättnaden

Idag är jag tacksam för lugna, omtänksamma och lyssnande människor, tack.

Fortfarande djävligt arg på patriarkatet dock.

04 mars 2009

Hodie

Idag har jag läst grekiska hela dagen, med ett par undantag. Undantag ett utgjordes av ett nytt besök hos vaktlarna, denna gången i sällskap av Johanna. När vi frågade personalen om när de får ungar (åh herregud, jag dör gullighetsdöden vid blotta tanken på vaktelungar) så sa de att man kan ha vaktlar som husdjur! Eventuellt kanske de förutsatte att man äger en gård och inte en lägenhet, men ändå. Jag kan lätt tänka mig att ställa in ett sandbad för de små gullisarna att sprätta i.

Undantag nummer två var även det sockersött då det idag bjöds på personaltårta. Nu är jag tillbaka på kontoret igen och tänkte sitta kvar till sjutiden då det är dags för ett litet event med Antikmuseets vänförening. Skulpturerna har ju flyttats från Classicum till Historiska Museet och detta har lett till en skrift och en film. Men fram tills dess: grekiska.

03 mars 2009

Dödsgulligt

En bra sak med att vara i Botan dagligen (nej, jag har inte tagit fel på årstid och ligger och fryser krampaktigt på en filt med en grekisk grammatikbok, Institutionens doktorander har sina kontor här) är att man kan ta små powerwalks i trädgården. Allra bäst är att gå in i växthuset; tio minuter med tropisk värme, palmer och vaktlar är melle dulcior. Vakteln kan vara ett av världens gulligaste djur, i hemlighet hoppas jag på att få låna med mig en till kontoret. Höja värmen, köpa en palm och gulla loss.

När man googlar på vaktel (jag jobbar också, jag lovar) varvar sökmotorn information om den levande fågeln med recept på hur man tillagar den döda och det groteska i att äta kött blir återigen uppenbart. Bara sluta med det!

Annars böjer jag mest verb och ska snart hålla ledarmöte på teatern.


02 mars 2009

Dagens glamour

Har ägnat mig åt grekiskan och pendlat mellan glädjen över att få fördjupa sig i ett nytt språk och känslan av att vilja luta sig mot tangentbordet och stilla dö. Eva muntrade upp mig genom att ge mig en recension av en ny konferensantologi som jag planerar att läsa i Rom. Förutom av de mer uppenbara skälen längtar jag ner till Italien då det innebär tre veckor av kvalitetstid med avhandlingen istället för verbtraggel. (Ni som är där nere, kan ni inte läsa Zwischen Kult und Gesellschaft: Kosmopolitische Zentren des Antiken Mittelmeerraumes als Aktionsraum von Kultvereinen und Religionsgemeinschaften åt mig, helt utan ironi tycker jag att den verkar dödsspännande.) Har även suttit i ett långt möte med Forskningsnämnden, nytt för i år är att nämnderna är mindre och mer effektiva, och ger utrymme att prata ännu mer insåg jag. Från att ha varit fakultetsaktiv under krisår, med frysningen av latin som det kanske värsta, känns det nästan overkligt att nu kunna strössla ut studiestöd, forskningsterminer och andra resurser. Overkligt men hemskt roligt.

Då jag insåg att ikväll är enda kvällen utan inplanerad aktivitet passade jag på att stanna kvar sent på jobbet, så här är jag nu med mina grekiska verb. Ska dock snart gå hem och pyssla present till storkusin som fyller år istället. Och, icke att förglömma, se slutspelet lottas!

01 mars 2009

Helgen

* Långpratat med Felicia.
* Tillfredställt sömnbehov.
* Läst bok från pärm till pärm.
* Bakat kanelbullar med rosa pärlsocker och i allmänhet älskat att göra saker i nyfixade köket.
* Sett damernas tremil, herrarnas femmil, Sportspegelns repotage om Frölundas väg till SM-slutspel och Lundqvists säsong i Rangers och så lite Vasalopp.
* Haft Nene över på mojitos och fått Black Ships av Jo Graham i inflyttningspresent vilket uppskattades mycket. Har även diskuterat den essentiella skillnaden mellan ligg och älskarinna.
* Firat Jörgens födelsedag med sedvanlig sockerchock. Nene och jag överlämnade Goldsworthy's Caesarbiografi och en rejäl påse lösgodis. Presenten var inte bara ett utslag av min nördighet, Jörgen har faktiskt sagt sig vilja läsa De bello gallico och får således skylla sig själv. Den klart bästa Caeasarbiografin tycker jag fortfarande är Örstedts (en av de bästa biografierna över en antik personlighet överhuvudtaget), men Goldsworthy har gjort ett gott hantverk.