31 juli 2008

...

Läser Mitteilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien.

Oh, the joy.

?

Har seriöst glömt bort koden till mitt Visa-kort och kan för mitt liv inte komma ihåg den. Dags att återvända till civilisationen nu.

30 juli 2008

Nya planer

Mina planer har på sistone varit något vaga gällande var jag ska befinna mig när. Men nu tänker jag mig det såhär:

* Vara kvar på landet veckan ut, skriva uppsats, bada och intensivumgås med släktingar, typ sista chansen innan jul. Kanske kommer även Marie seglandes.

* Tillbringa nästa vecka i Göteborg, träffa alla jag gillar och fortsätta skriva. Åka till Lund på lördag, gå på galopp med det hemliga ordenssällskapet på söndag. Sedan styra upp mitt liv på allvar.

Så får det bli.

29 juli 2008

Pojkfröken, I love u

Åh, jag som varit ledsen ända sedan Pojkfröken slutade blogga (ärligt talat, det är ganska få bloggar som får mig att skratta okontrollerat högt på lokal där det inte lämpar sig, typ UB) är nu glad över att han har börjat skriva för Looking for Messiah. Lite mer uttalat politiskt än sist, men fortfarande fantastiskt.

Come on baby, light my fire

Sitter på verandan och skriver med det mest magnifika åskväder utanför. Solen hann bli till regn innan jag hann bada, men det flyter å andra sidan på bra med uppsatsen. Dricker kaffe och hänvisar, mycket långsökt, till latinska inskrifter i fotnoterna för att underhålla mig själv.

Queer i praktiken

Alltså jag anstränger mig verkligen för att vara en queer och bra förebild för mina kusinbarn, gör snäckhalsband med Conrad och snickrar med Vera och ska lära dem båda allt jag kan om hockey men vad händer? Vera sitter hemma på Öckerö med en akvarellåda framför sig och sminkar sig precis som storkusin.

Du sökte en kvinna och fann en säl III

Inspirerad av gårdagens yoga testade jag ett lotushopp. Om man har ett par meters marginal till vattenytan och jobbar snabbt som satan hinner man sätta sig i lotusställning innan man landar. Förstår inte varför jag ska behöva plugga när det finns så mycket annat man kan lära sig?

28 juli 2008

Dagens deal

Nu är det officiellt tropiskt varmt på Västkusten (det vill säga att temperaturen aldrig sjunker under tjugo grader), jag har morgonyogat och längtar nu desperat efter att bada men dealen är att jag måste läsa hela The ethnic origins of nations först.

15.27 Äntligen!

27 juli 2008

Du sökte en kvinna och fann en säl II

Idag har det varit trettiofem grader varmt på vår altan, i skuggan. Det går ju inte. Och att åka inte till Göteborg går verkligen inte, Göteborg får vänta. Istället har jag tillbringat hela dagen vid stranden, mer i vatten än på land. Dagens ojämförligt vanligaste kommentar har varit men du är ju precis som när du var liten (på vår strand känner alla alla och alla har därmed sett mig växa upp) syftades på min badkapacitet. (Det stämmer inte riktigt, i år har jag tex inte badat i över tre timmar utan att nudda land.) Kanske syftar det också lite på att jag har gått igenom min hopprepertoar och exempelvis gjort ett antal bananer (ett mycket graciöst hopp då man kommer upp med fötterna först) och andra spexigheter. Att vara i vatten kvalar lätt in på min topplista över favoritaktiviteter.

Dagens fina är att Helena har varit här idag, så i helgen har jag fått träffa båda mina sommarbästisar.<3!

26 juli 2008

Mediebrus

Blev efter ett reportage i GP sugen på att läsa The marble faun, någon som har gjort?

Jarvis ska göra musik till Wes Andersons inspelning av Roald Dahls The fantastic mr Fox! Extra roligt då han har kritiserat Disney för att hjärntvätta små barn på bio... men hellre korrumperad av Jarvis än någon annan.

Och Johan Holmqvist har skrivit på för Frölunda.

Du sökte en kvinna och fann en säl

När det är över trettio grader varmt och dessutom lördag så går det faktiskt inte att sitta inne och skriva så istället har jag varit på stranden. Sara är här och vi har badat som om vore vi små igen (eller, jag har nog aldrig badat på något annat sätt); hoppat kanonkulor, dragit kallsupar och frustat. Om man inte har saltvatten överallt har man inte badat på riktigt.

Alexander

Igår fällde vi ner bordet i taket på sjöboden och knökade in hela släkten för middag. Sedan gick jag hem och såg Alexander, mest för att det är en antik mastodontfilm, den är egentligen inte alls särskilt bra och cirka två timmar för lång (för att inte tala om Colin Farrells frisyr). Alexander är en av de mest fascinerande historiska personligheterna, men han tycks (just därför?) vara svår att skildra. Minns hur besviken jag blev när filmen kom, den hade ju lanserats som Oliver Stone's försök att skildra antik sexualitet men herregud så tamt. När Alexander gifter sig med Roxanne får man se hela akten men just som man tror att han och Hefaiston ska få till det får man se en ...kram? Fast såklart, Hefaiston har ju kajal och det vet vi ju alla vad det betyder.

Filmens höjdpunkt är sista stridsscenen i nuvarande Indien, först då snuddar faktiskt Colin Farrell vid det återhållna vansinne Alexander måste ha burit på.

25 juli 2008

Klassiska språk vid NTNU

Det har uppmärksammats en tid i den klassiska bloggvärlden, men jag tänkte att jag lägger ut länken även här. Bakgrunden är alltså att NTNU i Norge vill lägga ner grekiskan och skära ner på latinet (vilket för en lundensare känns alltför bekant) men många kämpar emot. Mer info hittas i Facebook-gruppen och protestlistan skriver man på här. Gör det.

24 juli 2008

Everything will flow

Har nu yogat, kvällspromenerat och ska sova. Tonårssnittar tio timmar per natt these days.

Sancte Erix wredhe mötte honom ther

Jag som har en vana att ge smeknamn till saker och ting älskar ibland krönikan. Krönikören: åh helga kirkio räth vad jobbigt det är att alla heter Erik. Liksom orka skriva ut Erik Puke, jag kallar honom Puken ett tag, skitsamma att ingen annan gör det. Och detta med genitiv, det finns ju inga skrivregler alls och Catharina Grünbaum är inte född än så henne kan jag inte fråga. Äh, jag ändrar stavningen till Erix så löser det sig, fatta smart jag är.

Kommer seriöst få problem när jag ska börja läsa latin igen.

Statusuppdatering

Nej, nu tar jag en paus och går och badar.

Who let the dogs out?

Det.är.så.varmt. Sitter inne, läser och dricker iste. Det var så mycket folk i huset igår att de 9628 raderna får läsas idag istället.

23 juli 2008

Dagens formulär

Blev utmanad av Charlotte, så, going aheeaad:

The rules:
1. Svara på alla frågor.
2. Välj ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din.
3. Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen.

Fem saker som finns på din Att-göra-lista idag?
* Varva att ligga i skuggan och läsa Nabokov med att bada i havet.
* Visa mina italienska matlagningsskills genom att tillaga en liten aubergineanrättning till föräldrarna + gäster.
* Gå en promenad med min nya spellista I'm a strong black woman i de vita lurarna.
* Snickra lite, dricka lite kaffe.
* Läsa 9628 rader knittelvers.

Vad gjorde du för 10 år sedan?
Var 14 år gammal, skulle börja nionde klass, spelade mycket teater, beskyllde merparten av eleverna på min högstadieskola för att vara mainstream, hade slutat äta kött och köpt mina första blåa converse och var antagligen rätt pretto.

Ställen du bott på?
* Göteborg (född och uppvuxen)
* Lund (flyttade till efter studenten)

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
* Köpa något onödigt dyrt. Som mitt favoritlag Colorado Avalanche som en annan biljonär, Stan Kroenke, köpte för att det verkade roligt att ha ett eget lag. Och det gör det ju.
* Se till att de jag gillar har allt de behöver. (Emma, jag kan köpa HV till dig om du vill?)
* Styra upp ett fantastiskt boende.
* Styra upp någon som kan förvalta alla pengar då jag tycker det hela verkar rätt jobbigt.
* Fred på jorden.

Jag utmanar:
Som en kärlekshandling till Johanna så här efter blindtarmsoperationen riktar jag alla sex utmaningar mot dig! Puss! /Ensambarnet

Wilie I manga under höre häraff wil jak redho göre

Jag tror att jag måste kötta igenom hela krönikan en gång till. Ja. Men det är ju bara 9628 versrader på 1400-tals svenska. Smidigt och lätt.

22 juli 2008

Bästa kombon

Kvällsbad följt av pyjamas, sport på TV och pyssel är en så bra kombo. Förutom tragiken med Christian Olsson. Han står där med diamant i örat och är ledsen på göteborgska och man vill inget hellre än att han ska få åka till OS och vara bäst i världen.

I love love but love loves dancing

Idag har jag ägnat mig åt den kärliga bebindelsen. Man skulle kunna tro att det har inneburit some sweet lovin, men nej, det är bara det senmedeltida namnet på Kalmarunionen.

Och nej Gustav, det är inte samma sak som kärlek.

Några fina ord i en lista

Det första jag möttes av imorse när jag satte på Baby Ernst var ett mail från Johanna där hon hade skrivit varför hon tycker om de människor hon gör. Så himla fint. Här kommer min härligt osentimentala motivering:

För alla motbjudande barn som du skickar med posten, för alla 7.20-frukostar och för att du lyckas sätta löjligt käcka namn på all världens företeelser. Du är en av få som lyckas få mig generad.

21 juli 2008

Min dejt ikväll


Idyll, framtidsångest

Nu ska jag kvällsbada, sedan göra örtsalt och titta på Ernst. Idyll blandat med hastigt påkommen framtidsångest och premenstruell irritation.

For the love of God

Idag har jag varit i Henån, av nöden tvungen då min linsvätska är spårlöst försvunnen. Hade sällskap av mamma som köpte en fin klänning åt mig, sedan lunchade vi och hade allmän kvalitetstid. Hela ön är dock tapetserad med Circus Maximum-affischer och det skär i latinhjärtat varje gång jag ser en.

Mina kusinbarn Conrad och Romulus har kommit ut (nej, det är inte hans riktiga namn, men däremot mest frekventa smeknamn) och Conrad har fått ett marsvin som heter Caesar. Jag tippar att han blir släktens nästa antikhistoriker (Conrad, inte marsvinet). Funderar på samtal om kongruensböjning imorgon?


Till Lina

Pappa says: plocka vita vinbär, lägg i en kastrull och täck nästan helt med vatten, koka upp och låt koka i tio minuter, sila sen. Tillsätt därefter smakligt med socker och koka upp en gång till och låt koka i fem minuter, skumma om det krävs. Ta - daa! Sjukt gott!

20 juli 2008

Glömde nästan

Men idag firar vi givetvis att det är Forsbergs födelsedag!

Take me home, country roads

Marken är mätt av regn, havet blåsvart och när jag inte läser Gamla riken, nya stater och tänker på det där etniska lagar jag middag och bakar chocolate chip cookies för att det är mammas namnsdag.

Pappa har gjort vita vinbärssaft, en dryck jag älskar mer än både alkohol och kaffe tillsammans, till mig. Han sa att det fanns lite i frysen, vid närmare efterräkning visade det sig vara tio liter. Det kan bli en spännande tågresa hem till Lund.

Paranoia

En gång i gymnasiet sa min lärare till mig att hon alltid suttit som jag (som aldrig sitter normalt utan alltid i någon lotus-variant) tills hon var tvungen att operera båda knäna.* Vilket har fått mig att bli extremt hypokondrisk varje gång jag har ont just där (vilket jag aldrig har på riktigt, men det händer ju att de typ somnar). Som nu exempelvis. Försöker sitta normalt med fötterna i golvet, men det går inte. Bekvämlighet - hypokondri 1-0.



* Charlotte: vi pratar Birgitta B här som vi ju i övrigt älskar wholeheartedly.

19 juli 2008

Pärlor

Idag i grannviken hade NIIICE jewellery utförsäljning av provkollektioner så vi promenerade dit. Jag köpte ett midnattsblått halsband av jade, två halsband med sötvattenspärlor, ett i petrolium och ett i guld och brons, med matchande örhängen. Fint med lite flärd så här i tider av inbundna tyska tidskrifter om das Spätantike.

18 juli 2008

Ett dygn

Åkte tidigt igår in till Götet. Skulle vinka av faster vid tåget och drack i väntan på henne kaffe på centralen medan jag läste senaste Hennes i vilken darling Charlotte är intervjuad och bland annat tipsar om sin favoritblogg, vilket råkar vara ingen mindre än denna, och när jag satt där och kände mig allmänt kärleksfull mot sis såg jag två välbekanta ansikten - Anna och Gianfranco som jag inte har sett sedan Rom! Vi hann med en fika och Italienprat innan de skulle vidare västerut, Gianfranco med övertygelsen om att Sverige är världens minsta land.

Gick sedan till UB och KTB och lånade tunga böcker och köpte några lätta skönlitterära innan jag svängde förbi lägenheten. Därefter gick jag och Suss och såg Mamma Mia. Vi har en lång kusintradition av att skratta högst i biosalongerna och vi kan eventuellt ha gjort det nu med, när vi inte snyftade (jag för att jag alltid är så blödig, Suss för att hon
är höggravid och hormonell) eller tillsammans med övriga salongen klappade takten i de sista låtarna. Filmen var härligt cheesy och som vi älskar Meryl Streep! Och slutet hade flera inslag som man som antikare inte kan undgå att uppskatta.

Efter filmen åkte jag med kus ut till Öckerö där jag har tillbringat dagen tillsammans med henne och Vera, havsbad, pannkakor och kaffe. Är nu tillbaka på landet och kan inte bestämma mig för om jag ska ladda Dvärgen med Abba-låtar och powerwalka eller stanna kvar i soffan, trött som jag är. Treåriga kusinbarn är gulligast i världen men också sjukt intensiva.

16 juli 2008

Ett problem och en lösning

Har läst alla fackböcker jag lånade förra veckan och kommer därför inte vidare på uppsatsen. Har läst alla skönlitterära böcker också och despoläser nu gamla Elle för att slippa Jack. Lösning: åka in till Göteborg imorgon, låna nya böcker, andas stadsluft, träffa storkusin, se Mamma Mia, åka till Öckerö efteråt och tillbaka till landet på fredagmorgon. 

Gillar planen.

Öppet brev till Samsung

Okej, jag hittar uttaget för hands-free:n och jag hittar uttaget för laddaren men var är uttaget för bling-bling? Var hade ni tänkt att jag skulle fästa mina pärlor, min krona, mitt lucky charms-kors från Paestum och bandet, ängeln och hjärtat från Fiorucci? (Samtliga inköpta i Italien, mobilsmyckenas förlovade land där det är okej att ha mer tillbehör än telefon.) Va?

Dessutom har inte alla kontakter och sms överförts från den gamla mobilen till den nya, trots samma sim-kort. Och jag som sparat alla mina bästa booty calls.

15 juli 2008

Dagens outfit

Och vi går från inredningsblogg till modeblogg! Eller till föredelen med att åka ut till landet och hitta kläder man glömt att man hade. Exempelvis den oversizade ljusblå skjorta som pappa förra sommaren beställde åt mig från sitt favoritmärke Charles Thyrwitt. Den bär jag idag tillsammas med jeansshorts, saltvattenshår och boken Medieval concepts of the past som jag lovar att jag läser för att den är relevant för uppsatsen, inte för att omslaget är ljusblått.

14 juli 2008

Hjärta, hjärna i nån skön förening där

Har nu sett på Ernst, lika sensuellt och härligt som alltid. Älskar att han också gör örtsalt med citrontimjan som gåbortpresent, precis som jag. Det är så själarnas förening detta.

Annars har jag mest gullat med släkten och ska nu sova. Hej pensionär!

Den antikhistoriska inredningsbloggen

Min egna inredningsexpert Charlotte tipsar om att Afrodite från Milos nu även finns som lampa. Ch-ch-check it out!

Traditioner

Igår var jag på Klädesholmen för traditionsenligt sommarkalas som igår var lite extra högtidligt då Elin fyllde 25 - hurra, hurra, hurra! Jag som stundtals kan vara hysteriskt traditionell älskar att vi har firat födelsedagar med varandras familjer de senaste tjugotre åren. Tog fina bilder på snygg väninna i solnedgång, men tyvärr förstår jag inte hur man överför bilder från nya mobilen till datorn (jag vet, skamvrå på det) så de får vänta. Riktiga kameran återhämtar sig fortfarande från marmorgolvet i Paestum (läs: jag har ännu inte orkat lämna in den, hemförsäkring, jag menar, hur fungerar det egentligen? *tillbaka till skamvrån*).

Nu är min faster, en släkting som inte bor här om sommaren, på besök så jag umgås med henne även fast jag just nu har smitit undan till mitt loft för att få något skrivet. Som sagt; har en ytterst social släkt.

13 juli 2008

Tema manlighet

Växlar mellan att läsa Jack, Snabba cash och Vi som aldrig sa hora

12 juli 2008

Andra metropoler del II

Idag fortsatte min odyssé bland västkustmetropoler med Röra och Orust svar på ett köpcentrum - Göksäter. Sara, min sommarvän och tillika den enda i världen som får lov att kalla mig Lollo (hon har sagt så de senaste tjugo åren och aldrig riktigt givit mig en chans att opponera mig), har kommit ut och vi körde dit.

Vidare har jag skrivit lite uppsats, hjälpt pappa att lägga sten och haft fyrtio kilo åskrädd golden retriver i knät då moster och morbror åt bröllopsmiddag och jag passade hundarna. Thelma hatar åska men Tyra gick glatt med på en långpromenad tillsammans med mig, Sara och Alma. Vi klappade lite hästar och får också, gotta love landet. Alla djur alltså, ibland vill jag bara flytta ut på en gård.

11 juli 2008

Andra metropoler

Det är änna härligt att vara på landet, man ändrar sina preferenser.* Idag har jag, mamma & moster varit i Henån vilket kändes oerhört kosmopolitiskt. Köpte bla några böcker, måste ha något att varva Jack med, annars blir jag aggressiv.


* Apropå det, kan i följetången Lovisa och konstiga män nämna raggningsrepliken som innehöll frasen att vidga sina revyer, sagt på fullaste allvar. Nästan lika fint som Lovisa, du är verkligen engagerad med stort A.

10 juli 2008

Uppstyrning

Då det faktiskt verkligen är dags att styra upp uppsatsskrivandet svängde jag förbi UB på väg hem från farmor för att låna ett gäng böcker. Efter att ha lyckats förstå hur böckerna vid GU är uppställda (detta händer varje sommar, om allt inte fungerar som i Lund blir jag djupt förvirrad) hittade jag inte allt jag behövde, men en del. I vissa fall var jag förvisad till samhällsvetenskapliga hyllorna, men jag lyckades motstå impulsen att i ren protest tälta vid K.2 (Antikens historia).

På landet, emo

Är tillbaka på landet och har precis yogat vid stranden. Vid vår lilla vik bor nämligen en yogainstruktör som kör två pass i veckan om somrarna, fantastiskt skönt.

Idag har jag hälsat på farmor som precis har flyttat till ett äldreboende, märkligt nog bara en våning ovanför mormors förra lägenhet vilket gjorde mig, som saknar mormor mycket mycket, ytterst emotionell och när jag väntade på hissen träffade jag en av de som arbetade hos henne och vi pratade länge. De är bland de mest fantastiska människor jag träffat, de kom på mormors begravning (hur ofta händer det inom vården?) och gav oss alla barn och barnbarn kort på henne så att vi skulle tänka på henne så som hon var och inte så som hon låg där i kistan. Otroligt fint och jag blev så rörd, mer än sorgsen, att jag smågrät lite när jag stod där vid hissen.

Men jag hade inte bara en fantastisk mormor utan har en fantastisk farmor som jag alltså hälsade på och fikade med. På väg hem, i min allmänna kärlek till omvärlden, pratade jag med bussföraren som körde sitt sista pass innan han skulle sluta för dagen och åka ut till havet och han lät mig välja musik i bussen. Ibland är allt så chill i Göteborg.

09 juli 2008

Carried away

Har haft en fin kväll. Inledde med rosé på Avalon tillsammans med min kusin och hennes tjejgäng. Jag och Sussie har ju alltid varit som syskon trots att hon är nästan tio år äldre än jag vilket innebär att jag känner hennes vänner och tvärt om. Dock är de fortfarande lite förvånade över att jag inte längre behöver barnvaktas och jag över att de är 30-somethings med barn men hursomhelst. Planen för kvällen var att se Sex and the City som jag varit på väg att se ända sedan den hade premiär i Rom (le ragazze sono tornate) men av olika anledningar inte har hunnit. Men nu blev det äntligen av och den var precis så bra som jag hoppats, alldeles lagom sentimental och jag grät givetvis.

Därefter åt vi en sen middag och drack drinkar på sköna Tranquilo. Det var helt enkelt en mycket fin kväll i Götet, med solnedgång över hamnen i väntan på vagnen som pricken över i:et.

Sheena is a punkrocker

Idag har jag köpt en ny och snitsig mobil (men behåller samma nummer), present till Elin och tagit hål i örat. Under mina revolutionära tonår tog jag själv fem på rad med hjälp av stoppnål och isbitar men då jag numera är småborgerlig betalade jag någonannan att göra det åt mig. Hålet i höger öra hade vuxit igen men är nu åter öppnat.

Hade sällskap av en hysterisk åttaåring som, efter att hon hade tagit första hålet, vägrade fortsatta med andra örat och var tvungen att gå iväg och äta glass och lugna sig. Själv känner jag att fördelen med att ha tatuerat sig, och upplevt hur hela bröstkorgen vibrerar av nålstick, är att allt annat känns som en smekning.

08 juli 2008

Ägg och mjölk

Åkte in till Göteborg imorse och inledde dagen med brunch tillsammans med beloved Charlotte och bedlingtonterriern Hillary (gulle!) på Egg & Milk som var lika bra som alltid. Fortsatte dagen med lite macho shopping på Järnia och sedan med mer fjollig på Lush innan jag avslutade i Saluhallen (fikon alltså, gotta love them). Har sedan stödsovit, slöskrivit uppsats och småätit fikon.

07 juli 2008

TV-fest

Ah, har ikväll sett först Sommar med Ernst och älskat hur de lite svenniga killarna också började säga det är en väldigt skön känsla i rummet men varit skeptisk till fiskeinslagen och sedan Kommisarie Montalbano och älskat det italienska men i övrigt blivit lite skärrad. Jag förstår inte riktigt poängen med deckare, det känns onödigt att skrämma upp sig och jag blir typ rädd av Morden i Midsomer och som om man osmakligt nog myser åt andras olycka.

För övrigt har jag precis råkat spontanaelda lite inomhus, note to self: slå inte in saker med silkepapper i närheten av värmeljus. Min högra överarm luktar fortfarande kokoslotion medan underarmen luktar bränt hår. Chict.

Yoga

Dagen inleddes däremot mer harmoniskt med morgonpromenad och yoga på stranden. Sjukt skönt men det får mig att känna mig förtjänt av att läsa tidningar i korgstolen istället för att skriva uppsats.

Men ska det verkligen ryka från fläktarna?

Då det inte var klockrent strandväder idag gav sig jag, mamma, moster, storkusin och lillkusin oss iväg på utflykt till Skärhamn, akvarellmuseet besöks minst en gång varje sommar. Den här gången blev det lite mer dramatiskt med inslag som rykande bil (vilket upptäcktes av mig efter att jag hade mobbats för att inte ha körkort), räddningsaktion av morbror och diverse hagelskurar men i övrigt fröjdefullt umgänge med familjen.

06 juli 2008

Glassigt

Nämen oj, har faktiskt suttit ner och skrivit nu. Där ser man.

För övrigt har DN har gjort ett glassrepotage från Rom, inte oväntat ligger Giolitti i topp.

With a cherry on top

Blir alltid akut pysselsugen när jag är på landet. Då regnet hindrar mig från att sätta igång att mura (en riktig man grillar, en riktig kvinna murar sin grill själv) bakar jag istället. Det blev cupcakes med mörk choklad och lavendel från trädgården som jag bjöd de kära släktingarna på. Nu ska jag gå en promenad till och sedan kanske måla lite akvarell och studierna jajustdetja. Nej.

Planer

Jag älskar att vara på landet men det ger inte så bra bloggmaterial. Igår var det kalasvarmt så då låg jag under ett färgglatt parasoll på stranden, läste De skamlösa av Sisela Lindblom ( bra - eller provokativ - är den väl inte?), sam ganska långt och umgicks med släkten. Mina studier går det sådär bra med, även om jag hoppas att regnet ska göra att jag håller mig inne i lite högre utsträckning.

Planen är alltså att till slutet av september ha skrivit klart kandidatuppsats i historia, tagit de sista latinpoängen (grammatik och syntax, inte vad jag älskar mest), skrivit en artikel och kanske en till samt en knockoutbra forskningsplan. Förhoppningsvis är detta inte fullständigt omöjligt.

04 juli 2008

Kaprifol

Sitter på verandan och skriver. Min stränge och patriarkale far har alltid hävdat att vi inte behöver en bra internetuppkoppling här för att man ska ju ta det lugnt på landet. Jag har aldrig förstått varför. Men min far är egentligen inte alls vare sig särskilt sträng eller patriarkal utan istället ganska lillfingerlindad av sin enda dotter så vi har nu trådlös uppkoppling! Sitter sålunda ute och känner doften av kaprifol.

Idag har jag legat på stranden, badat, läst, klappat kusinbarnen, hundarna och återsett min familj. Mycket fint alltihopa. Dock är min familj (och till den räknar jag moster, morbror, kusiner, kusinbarn och hundar, det är en flytande gräns) hysteriskt social, jag är tillbakadragen vid jämförelse, så jag börjar tappa tron på att kunna få något skrivet härute. Well.

Nu kvällspromme, sen sömn, är dödstrött.

03 juli 2008

Rom - Lund - Göteborg - Orust

Sprang in i ungefär hela LUS när jag skulle träffa Petter, mycket trevligt men lätt absurt att se alla här i Göteborg. Fikade sedan med Petter, pratade, drack milkshakes, pratade mer och vinkade slutligen av honom vid bussen till Lysekil. Ännu ett fint återseende.

Nu har jag skickat mina bästa Romtips (denna ständigt växande lista) till Birgitta och skrivit till Heather och ja, jag saknart. Men när jag skulle ta fram mitt spårvangskort ur fodralet där jag har mina kollektivtrafikkort insåg jag att jag helt självklart hade lagt oanvända metrobiljetter brevid mitt Skånetrafikenkort och blev nästan lite rörd av mig själv. Och imorgon åker jag till Orust som ju trots allt är bästa platsen på jorden så det mesta är bra. Det enda som förvirrar mig är att jag ikväll, av alla artister, har intensivlyssnat på Orup?

All good

Sitter i vinddraget på balkongen och ska snart äntligen, äntligen få träffa Petter igen.

02 juli 2008

Loving the MCA

Älskar just nu Charlotte för frisyrdefinitionen lite femtiotal möter MCA-möte i Dubai på väg ner för trappan från Airbusen med vit Armanikostym och så blåser det lite. Stoneface. Den formuleringen tillsammans med den om vad jag egentligen håller på med i Italien/skickar vykort från: historiska monument/ass. Ja, där har vi det.

Nugae

Man måste ju älska bloggformatet. Ett omotiverat stort antal personer läser just nu om att jag idag har ätit en klubba. Den EU-parlamentarikern(Marianne Mikko?) som tycker att alla bloggar bör åsiktsregistreras kanske borde lägga sin energi på de betydligt värre saker som sker på internet.

Ibland tänker jag att jag borde bli mer politisk i bloggen, men å andra sidan är det väl det triviala som är hela poängen med formatet.

Snusklubbor etc.

Är nu hemma i Göteborg, sitter på balkongen och skriver. Fördelen med att ha släpat runt på 49 kilo packning är att en väska på cirka 20 kg känns så lätt, så lätt. Hade en smidig resa upp, drack kolsyrat vatten med smak och åt en snusklubba och prickade på så vis in två matprodukter jag saknat i Italien.* Köpte även med mig vegsushi hem och prickade på så vis in en tredje. Nu återstår bara pappas pannkakor med hemgjord blåbärssylt vilket jag kallt räknar med att få så fort jag kommer till landet. Har skrivit till några fina människor och ska nu sova.


* Har förstått att alla inte vet vad snusklubbor är. Det rör sig alltså inte om någon tobaksprodukt utan de där cremevita klubborna med lakritspulver.

Vi kanske ses, det finns en chans, på en spårvagn någonstans

Nu har jag återigen packat mina väskor och ska snart hoppa på tåget västerut, ska bara fika lite med Gustav först. Kommer att ha Orust som bas men är flexibel att åka in till Göteborg lite närsom, för de som vill träffa mig där. Är tillbaka i Lund i slutet av juli igen, men bloggen följer givetvis med till Västkusten!

01 juli 2008

Man måste unna sig

Att åka till Nova för att klippa sig är ett mysigt projekt. Är nästan aldrig där annars, det ligger i andra änden av stan och tja, köpcentra urholkar ju stadskärnan osv osv, men varje gång jag går till Emma på Skult brukar jag passa på att ta en Nova-tur. Den här gången köpte jag två par klänningar och ett linne, är inne i en period då jag bara vill ha klänning. Så himla praktiskt. (Charlotte – hittade Monki-klänningen i min sommarlåda och blev mycket glad!) Träffade sedan Magnus och Arvid på Per Tutti, satt i kvällssolen och pratade. Sedan kom Per, Karin, Bella & Gustav förbi och jag hann prata lite även med dem. Första dagarna tillbaka kände jag mig nästan paranoid – i Rom är jag helt anonym, i Lund känner jag betydligt fler – men nu uppskattar jag att kunna sitta på en uteservering och semimingla med de som går förbi.

Ny frill

Har ny frisyr, längderna därframme är i princip de samma men det solblekta och slitna därbak är uppklippt så allt liksom sluttar fram mot ansiktet. Har tänkt att klippa det så här ett tag nu och när min frisör höll med så bestämde jag mig för att köra. Det ser likadant ut framifrån men känns kortare i nacken, man kan nästan känna vinddraget när man cyklar snabbt. Kanske är det en försenad hyllning till mig själv i första ring när jag började spana på snygga syntare med samma stil. Om inte annat kommer det torka snabbare när jag simmar i sommar. Och växa in sig lagom till hösten.

Staden är som en kvinna, jag vill älska med henne

Har precis köpt Ulf Lundells Jack, en bok Triumviratet i sommar ska ligga i en park och läsa högt ur medan vi dricker billigt rödtjut och dissar hela konceptet svår, manlig, konstnär med taskig kvinnosyn och för mycket tid att spela gitarr. Älskar mina medtriumvirer.

Dagens boktips

Så här i Västkusttider läser jag Göteborg i päls av Per Johansson, korta återhållsamma kapitel som skönt nog handlar om mycket vardagliga saker. Den är fylld av litterära (och snyggt maskerade) referenser men också passager som man kanske måste ha vuxit upp i Göteborg för att förstå fullt ut:

In på Nils Ericsson-terminalen, och så ta med sig väskan och gå ned mot Brunnsparken. Här brukar jag alltid, när jag varit ute och rest, men bara då, titta mig i spegeln vid kebaben före Brunnsparken.

We had joy we had fun we had seasons in the sun

Sitter här i en klänning från Porta Portese, ett par av mina katolska armband och dricker kaffe från Sant' Eustachio. Jorå. Men annars har jag acklimatiserat mig ganska väl, har tex nästan helt slutat bära solglasögon inomhus.

Är lite sömnig, hade den muntra 06.00-tvättiden imorse. Men det känns trots allt som en dag med potential. Vad jag ska göra:

* Åka till Nova
* Klippa mig
* Äta glass med Magnus & Arvid
* Dricka öl med Jenny